MegMinden
2021-08-28

Mozi

(magyar.film.hu)

Vadító előzetest kapott a Kádár-kori punkfilm

"A zene is politika" - Frank, a fiatal punkzenész ezt a saját bőrén is megtapasztalja, amikor a szocialista hatóságok államellenes izgatás vádjával kényszergyógykezelésre küldik. Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című filmje hamarosan bemutatkozik a velencei filmfesztiválon, a világpremier előtt megjelent az első előzetese, amitől az embernek megjön a kedve, hogy a főhőshöz hasonlóan hallattassa a hangját.

Az Eltörölni Frankot 1983-ban játszódik. Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer az ellenségeit titokban próbálja elhallgattatni. Fabricius Gábor bemutatkozó nagyjátékfilmjét fekete-fehér szerzői verzióban ismerheti meg a világ a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, ennek megfelelően az egyébként színesben készült film kedvcsinálója is nyers, fekete-fehér képekkel idézi meg a korszellemet.

 

Az előzetesben megismerjük Frankot (Fuchs Benjámin), akire balhés fellépései és szókimondó szövegei miatt szállnak rá a szocialista hatóságok. Fenyegetik, bántalmazzák és megpróbálják letéríteni az útról, hogy tehetségével "félrevezesse a fiatalokat", de hiába,a srác nem hajlandó befogni a száját. Barátnője hamis útleveleket akar szerezni, hogy disszidálhassanak, ám közben Frank a zártosztályon találja magát. Kiderül az is, hogy a lázadást nem lehet könnyen kiölni a politikai okokból bezárt fiúból. 

Az eredeti írást itt találja.

Desperado

Verstappen nyerte a harmadik szabadedzést is

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek