MegMinden
2023-08-03

Nap

(utikalauzanatomiaba.blog.hu)

Árt vagy segít a napozás a pattanásoknak?

Régóta tartja magát az a nézet, hogy a napfény, a napoztatás jót hatással van a pattanásos, aknés bőrre. Ez a feltevés egyrészt gyakorlati tapasztalatokon alapul, sokan úgy veszik észre, hogy nyáron, amikor többet vannak a napon, szebb lesz a bőrük. Másrészt az áll emögött a meggyőződés mögött, hogy a napfény csökkenti a kórokozók számát, amelyek a bőrön elszaporodva felelősek a pattanásokért. Sokakban él az a tévhit is, hogy a pattanásokat “le kell szárítani”, és mi szárítana jobban a napnál?

Sajnos a helyzet az, hogy a napoztatás rövid távon valóban eredményezhet szebb bőrképet, de ez a pozitív hatás csak átmeneti. Hosszabb távon a napfény, az UV-sugárzás inkább árt, mint használ. Való igaz, hogy az UV-sugaraknak van némi gyulladáscsökkentő hatása, ahogy az is, hogy lebarnult bőrön minden bőrhiba, így az aknék is kevésbé látszanak.

Napfény hatására fokozódó faggyútermelés

A probléma az, hogy már néhány nap napoztatás után a bőr felső rétege elkezd kiszáradni és megvastagodni. Ezt érzékelik a faggyúmirigyek, és válaszul még több faggyút kezdenek termelni, hogy pótolják az elvesztett mennyiséget. Ez a fokozott faggyútermelés pedig eltömítheti a pórusokat, ami egyenes út a mitesszerek és a további pattanások kialakulásához. A hatás azonban nem azonnali, ezért fordulhat elő, hogy sokan nem fedezik fel a napozás, és az aknéjuk romlása közötti összefüggést. (Előfordul, hogy a bőrgyógyászok a súlyosabb akné kezelésére fényterápiát javasolnak, de ez a kék fény erőteljesen különbözik a napsugárzástól.)

További hátránya a napozásnak aknés bőrrel, hogy az UV-sugárzás növeli a hegesedés és a hiperpigmentáció kockázatát. Vagyis a leszáradt pattanások helyén csúnya foltok alakulhatnak ki, amelyek eltüntetése rendkívül hosszadalmas folyamat, és nem is mindig sikerül. Összességében tehát jóval több a hátránya, mint az előnye a pattanásos bőr napoztatásának, még fényvédővel is. Anélkül pedig a bőrrák és a korai bőröregedés kockázata is megjelenik.

Csakis fényvédővel strandoljunk!

Aki pattanásos bőrrel strandol, annak még inkább figyelnie kell a fényvédelemre. A legjobb, ha egyszerre alkalmaz mechanikai védelmet, vagyis kalapot, sapkát, könnyű, akár UV-szűrős ruházatot, és fényvédő krémeket. A krémek közül leginkább a teljes körű UVA és UVB védelmet biztosító fizikai fényvédők javasoltak. Azért jobb a fizikai fényvédő, mert egyes kémiai fényvédők tartalmazhatnak olyan anyagokat (többek között oktinoxátot és oxibenzont), amelyek befolyásolhatják a hormonháztartást, a gyulladásokat növelhetik, ezzel szintén hozzájárulva a bőrkép romlásához. Emellett ezek az anyagok a vizek élővilágát, a környezetet is károsítják.

Az eredeti írást itt találja.

Vandál módon megrongáltak egy buszt Bagamérban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek