MegMinden
2021-05-18

DESZK@ Digital

(magyarnemzet.hu)

Debreceni Digitális Deszkafesztivál

Az elmúlt évben már meghirdette a debreceni Csokonai Színház hagyományos seregszemléjét, a deszkafesztivált, de a járvány miatt nem lehetett megrendezni. Az idén szűnőben vannak a korlátozások, de még mindig labilis a helyzet, például korlátozzák a nézők számát. Így a színház különleges, egyedi formát ad a rendezvénynek.  Május 26-án kezdődik a DESZK@ Digital, a kortárs magyar drámákat felvonultató fesztivál.

A rendezvény digitális lesz, de a nézők szempontjából mégsem egészen. A digitális produkciókat nemcsak az online térben, hanem a Nagyerdei stadion füvén ücsörögve, babzsákokon vagy a fűben, plédeken heverészve, álldogálva is lehet majd élvezni. Ily módon színházi miliőt teremtenek akkor is, ha a színészek testi mivoltukban nincsenek ott, akkor is, ha szabad ég alatt vannak a nézők. Magyarán: a kertmozi (amelynek sokáig otthont adott a régi nagyerdei stadion is) után kitalálták a kertszínházat.

A programok között büfé, utána a szakmai beszélgetések lehetősége áll a résztvevők rendelkezésére. Drámaírók, más alkotók, színházi emberek, nézők együtt vitathatják meg a látottakat, úgy, ahogyan a hagyományos deszkákon megszoktuk. A szervezők nem színházi közvetítéseket válogattak egy csokorba, hanem olyan előadásokkal, színházi produkciókkal találkozhat a néző, amelyek különböző módon járják be a digitális és az online tér adta kreatív lehetőségeket.

Két élő előadás is lesz, Tóth Kinga Mariamachina című performanszával indul 26-án a fesztivál, s ugyanaznap este a Csokonai Színház Hamletjével folytatódik. Szerencsére a darabot eredetileg is a stadion üvegablakos helyiségeibe és környékére álmodta a rendező.

Az eredeti írást itt találja.

A hétvégén történt

Még lehet jelentkezni a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat fiatalokat segítő ösztöndíjprogramjára

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek