Egyetemi Élet
2023-03-03

Máthé Gábor nyerte az AO hallássérültek betétversenyét

Január 16. és 29. között rendezték meg az Australian Opent (AO), az eseményen pedig először szerveztek minitornát a hallássérült teniszezők részére bemutató jelleggel. A tornára a világ tíz legjobb férfi és női teniszezőt hívták meg, Magyarországot a siketlimpiai aranyérmes Máthé Gábor képviselte.

A torna mezőnyét két ötös csoportba osztották, a DEAC versenyzője a B-csoportba került, ahol mind a négy találkozóját szettvesztés nélkül nyerte meg. A döntőben a szlovén Marino Kegllel találkozott és nem szakadt meg a jó sorozata, 6:4, 6:2-re győzött, ezzel ő lett az első hallássérülteknek rendezett Grand Slam-torna győztese. Máthé Gábort a tornával kapcsolatos élményeiről kérdeztük.
 
EÉ: - Tavaly novemberben kaptál meghívást az Australian Open-re. Hogy épült fel onnantól a felkészülésed a tornára?
 
- Nem változott a felkészülésem, mert október végén már átálltam a kemény pályás edzésekre. A verseny előtt egy hónappal már hallókészülék nélkül edzettem, hogy szokjam az új körülményeket (a versenyeken az esélyegyenlőség miatt az indulók mind hallókészülék nélkül játszanak – a szerk.). Közvetlenül a verseny előtt hat napot készültem Melbourne-ben, ahol az utolsó simításokat végeztem.
 
EÉ: - Az Australian Open minitornáján a férfiak mezőnyében a második kiemelt voltál. Milyen eredményre számítottál magadtól? Érezted, hogy sikerülhet megnyerni a tornát?
 
- Jó eredményre számítottam, hiszen jó formában voltam. Tavaly év végén itthon egymás után nyertem két elsőosztályú versenyt az épek között, így a felnőtt magyar ranglistán a legjobb tízbe kerültem.
 
 
EÉ: - Milyenek voltak a körülmények Melbourne-ben? Hogyan tudtál kint készülni a torna előtt?
 
- Hat napon volt arra, hogy átálljak. Télből a nyárba érkeztem, a tízórás időeltolódás és a hosszú utazás miatt kellett kijönni hamarabb. A kinti kemény pályák gyorsak voltak, de napról napra egyre jobban éreztem a pályát.
 
EÉ: - Hol helyezkedik el ez a győzelmed a sikereid sorában?
 
- Az Australian Open-győzelem mindenképpen a legjobb három eredményem között van!
 
EÉ: - Tudsz arról, hogy a jövőben más tornákon is tervezik esetleg a hallássérült teniszezők meghívását (pl. Wimbledon, US Open vagy Roland Garros)?
 
- Annyit tudok, hogy jövőre is lesz torna nekünk az Australian Openen. Tervezik, hogy a Roland Garroson is lesz verseny, a többi tornáról még nem tudok semmit.
 
EÉ: - A következő nagyobb megmérettetésed a szeptemberi krétai világbajnokság lesz. Milyen versenyeken indulsz addig? Tervben van edzőtáborozás a világbajnokság előtt?
 
- Salakon lesz a világbajnokság szeptemberben, ami nekem kedvez, mert egész nyáron salakon fogok készülni. A világbajnokság előtt salakos versenyeken veszek részt itthon. Azokon a hétvégeken, amikor nem lesz verseny, Budapesten edzek hétfőtől péntekig napi hat-hét órában.
 
 
EÉ: - Az edződ a párosban Grand Slam-bajnok Temesvári Andrea, emiatt Budapesten készülsz. Hogyan néz ki egy átlagos heted, milyen gyakran jössz vissza Debrecenbe?
 
- Hétfőn reggel hatkor megyek fel Budapestre és péntek este jövök haza Debrecenbe, ha az adott hétvégén nincs verseny. Hétköznapokon általában reggel kilenctől este hatig a Budapest Tenisz Centrumban vagyok. Szombati napokon, amikor itthon vagyok, jóga, masszás és gyógyfürdő szerepel a programomban.
 
Vona Lilla
 
Máthé Gábor
Születési hely, idő: Debrecen, 1985. július 02.
Magasság: 188 cm
Klub: DEAC
 
Eredmények:
 
Siketlimpia: 1. helyezés (2013, Szófia), 2. helyezés (2022, Caxias do Sul), 3. helyezés (2009, Taipei)
Európa-bajnokság: 1. helyezés (2008, Bukarest), 2. helyezés (2016, Portoroz) 2. hely (2021, Kréta)
Siket Tenisz Világkupa: 1. helyezés (páros, 2010, Las Vegas), 2. helyezés (egyéni, Las Vegas), 2. helyezés (egyéni, 2005, Kottingbrunn)

Véget ért a Loki kupamenetelése

A Belügyminisztériumban köszöntötték a kutató-mentőket

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek