Egyetemi Élet
2021-11-05

MUST, mi következik?

A DESzínházban ősszel fesztivál van. Így zajlik ez már egy évtizede. Kezdődött az ESZTi fesztivállal, folytatódott a DESZT-tel, hogy 2020-ra egy nagyszabású kéthetes fesztivál terve kristályosodjon ki. Utóbbi megrendezése a járványhelyzet miatt eltolódott, de idén végre sor került rá.

Az új rendezvény új nevet is kapott: I. MUST Ifjúsági és Egyetemi Összművészeti Találkozó néven csalogatta az érdeklődőket, október 11. és 23. között.
 
Az alcím azért megidézte az elődjét is: „VIII. Debreceni Egyetemi Színjátszó Találkozó” A MUST pedig egyszerre utal a muszáj, kell jelentésű angol segédigére és az októberi szüretekkor létrejövő finom folyékony szőlőre, amely a bor alapja.
 
A programkínálatban szerepeltek a DESZT-ről már jól ismert, hagyományos rendezvények, fellépők, és új elemek, új helyszínekkel. Az esemény megvalósulását egy közös román-magyar pályázat tette lehetővé, a ROHU, amelynek célja, hogy a két ország művészeti kapcsolatait szorosabbra fűzze, főleg Nagyvárad és Debrecen vonatkozásában. Így találkozhattunk román zenekarokkal, és filmmel is. Társszervezőként a Csokonai Színház teremtette meg az anyagi feltételeket, hiszen a ROHU pályázati projekt rajta keresztül bonyolódik.
 
A programok, a korábbihoz képest most sokkal jobban eloszlottak a hosszabb időnek köszönhetően, kevésbé voltak zsúfoltak, a színházi előadások után a szakmai beszélgetésen most is a DESZT-ről jól ismert arcok beszélték meg a látottakat. Mercs János, Bakota Árpád színművészek, Lőkös Ildikó dramaturg, Szaffkó Péter egyetemi tanár, Regős János színész, rendező és Gyürky Kata irodalmár.
 
11-én, hétfőn Szárnyaszegetten címmel bolgár és orosz abszurdokkal találkozhattunk a fesztivál egyik új helyszínén, a Csokonai Irodalmi Laborban (Kossuth utca 1.). Másnap Hofgárt Károly Elenyésző múlt című fotókiállítását nyitották meg a DESZ24 (Batthyány utca 24.) udvarán. A tervek szerint az udvar rendszeresen helyt ad a jövőben hasonló kiállításoknak.
 
 
Este Formanek Csaba egyik legújabb monodrámáját élvezhettük végre Debrecenben, Az Én vagyok a kíváncsi az előadásnak is helyet adó Déri Múzeum felkérésére íródott, Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A darab Ady egy titkos rajongójáról, a Kíváncsiról szól, akit Pusztai Luca alakít. Szerdán a Víztoronyban egy román és egy magyar együttes (Astro Générale, Wopo Wopo) zenéjét hallgathattuk a Pusztahang szervezésében.
 
Idén az eddigieknél is nagyobb szerepe lett a slam poetry-nek: 14-én a slamjeiról ismert Simon Márton és Háló Gergő adott egy különleges, hibrid műfajú estet. 15-én az Apolló moziban a Malter filmfesztivál filmjeit vetítették (másnap díjátadó volt ugyanott, a filmhez kapcsolódó slamekkel), a Vojtina Bábszínházban pedig a Debreslam Kötelezően eszközhasználatos slamversenyén csettintgethettünk. Az első három helyet DESZínházasok szerezték meg: Bakota Zalán, Birinyi Dominika és jelen sorok írója.
 
 
17-én vasárnap a SZESZ (Szegedi Egyetemi Színház) előadásának tapsolhattunk, Rejtő Jenő: "mint egy költői hasonlat" című kabarémontázsát hozták. Még ugyanaznap Djorde Lebovic Ezredik éjszaka című művét mutatta be a DESZ Alkalmi Társulata. A +SHE+ és ajsa luna koncertre, a Pusztahang szervezésében, már a következő hét szerdáján került sor. 22-én, pénteken, a DESZ Tartuffe előadását láthattuk, a hírhedt képmutató ezúttal a Csokonai Irodalmi Laborban spriccelgette kézműves szentelt vizét.
 
A rendezvénysorozatot záró utolsó előadás 23-án este volt, a pécsi Janus Egyetemi Színház dokumentumjátékát adták elő, Kezembe temetem forró arcomat címmel. A programok szőlőszemeiből nagyon ízletes mustot facsartak nekünk a fellépők.
 
(eSTé)
 
www. deszínhaz.hu, Fotó: Csala Dorottya, Nagy Dávid

Idén hat alkotót választottak a nemzet művészének

Titkos sajtós

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek