Egyetemi Élet
2023-10-31

DEAC-mazsorett

Idén tavasszal alakult meg a DEAC új, mazsorettsport szakosztálya, az éledező egység pedig mozgalmas félévet tudhat maga mögött.

Első nagy megmérettetésük az egyetemi klub színeiben az április végén megrendezett MWF Kvalifikációs Országos Bajnokság volt, ahol Master Senior Mix mini (Bartha Panna, Beke Enikő, Pallás Mónika, Kálmánchelyi Gréta, Simkovics Viktória, Vasvári Boglárka), Master Senior Pom Duo (Simovics Viktória-Bartha Panna) és Master Senior 2Bat Solo (Beke Enikő) kategóriákban kvalifikálták magukat a nyár eleji Európa-bajnokságra.
 
A kontinesviadalnak június 22. és 25. között a szlovéniai Maribor adott otthont, a DEAC csapata hat fővel vett részt rajta. Beke Enikő Senior 2Bat Solo kategóriában lépett szőnyegre, és egy kiválóan végrehajtott gyakorlattal az előkelő 7. helyet szerezte meg. A Senior Mix Miniformáció 11. helyen zárta a megmérettetést, míg Bartha Panna és Simkovics Viktória Senior Pom Duója
nyolcadikként végzett. A kezdetekre így emlékezett vissza Beke Enikő: - A lányok egy részével már régebbről ismertük egymást, és tavaly ősszel fogalmazódott meg bennünk, hogy új egyesületet kellene keresnünk. Sokan egyetemre jelentkeztünk, az órarendünk pedig nem egyezett a művészeti iskolák órarendjével, így megoldhatatlan lett volna az edzés, de befejezni sem szerettük volna a sportot. Elhatároztuk, hogy felkeressük a DEAC-ot, náluk lenne-e valamilyen lehetőségünk a folytatásra, és szerencsére kedvezően fogadták az ötletet. November környékén kezdtük el szervezni a vezetőséggel a szakággal kapcsolatos dolgokat, áprilisban pedig már a mazsorettsport is a DEAC-szakosztályok között szerepelt.
 
Jelenleg heti háromszor edzünk a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának tornatermében, most tízfős a csapat, a tagok fele gimnazista, a másik fele pedig a Debreceni Egyetem hallgatója. Nagyon hálásak vagyunk az egyetemnek, a szakosztályi keretek nagyban megkönnyítik az edzéseket, az időpontokat így tudjuk az egyetemi órarendjeinkhez igazítani.
Az egyetemi háttér pedig alapvetően is nagy lendületet ad, ebben a sportágban mi vagyok az első magyar klub, akik felsőoktatási színekben versenyeznek – árulta el Enikő, aki visszatekintett a magyar bajnokságra és a kontinensviadalra is.
 
 
– Az országos bajnokságra tudatosan úgy készültünk, hogy szerettük volna kvalifikálni magunkat az Európa-bajnokságra, szerencsére ez három kategóriában sikerült is. A tavaszi felkészülési időszak sajnos elég húzós volt, a vizsgaidőszak és az érettségik is a kontinensviadal idejére estek. A hazai versenyen alapvetően már az Eb- koreográfiákkal indultunk. Sajnos nem tudtuk a maximumot nyújtani Mariborban, mint ahogyan azt a csapat eltervezte, de még így is sikerült megszereznünk a kvalifikációt a világbajnokságra. Új célokat tűztünk ki magunk elé. Nem csak a zsűrinek, de magunknak is szerettünk volna bizonyítani - mondta Enikő.
 
A szlovéniai megmérettetés után sem pihentek a lányok, mivel szeptember végén már a zadari világbajnokságon adták elő koreográfiáikat. Nyáron is igyekeztek minimum heti egy-két edzést tartani, nagyrészt a szabadban készültek. A felkészülésük nyugodtabb volt, ez meglátszott az eredményeken is; a Senior Mix Mini kategóriában 9. helyen végeztek, Senior 2Bat Solo kategóriában Beke Enikő 7. helyen zárt, míg a Bartha Panna – Simkovics Viktória alkotta Senior Pom Duo tizenegyedik helyen zárt.
 
– A koreográfiákon ezúttal sem változtattunk sokat és a felkészülésünkben sem volt számottevő nehézség. Szerettük volna összeszedni magunkat a világbajnokságra és megmutatni, hogy jobban is elő tudjuk adni a koreokat, és úgy érzem ki is hoztuk magunkból a maximumot – értékelte a horvátországi szereplést Enikő.
 
 
A csapat a világbajnokságról hazaérkezve már el is kezdte a felkészülést a következő szezonra, szeptemberben válogatót is tartottak a Kecskeméti János Sportcsarnokban.
 
- Sajnos a válogatónk egyelőre nem vonzott tömegeket, akadtak, akiket az riasztott vissza, hogy a versenyek miatt elég sűrűn tartunk edzést. Tervben van újabb toborzás is, de ettől függetlenül év közben is szívesen várjuk az érdeklődőket. Egyelőre tizennégy év feletti lányokat tudunk fogadni, örülünk, ha az érdeklődőknek van mazsorettes múltja, de ez sem kimondottan feltétel.
Amennyiben jó valakinek a koordinációs készsége és a mozgáskultúrája, úgy fel tud fejlődni olyan szintre, hogy ki tudjon állni velünk a versenyeken. Most is van néhány olyan tagunk, akik utoljára kisgyerekként mazsoretteztek, de nagyon ambíciózusak és kitartóak, így már velük együtt szerepelünk - mondta Enikő, aki a terveket is megosztotta velünk:
 
- A következő szezon kezdőversenye a római III. International Majorette Festival lesz december közepén, erre már teljesen új koreográfiákkal készülünk. Hosszú távú célunk, hogy a kisiskolás korosztályt is bevonjuk a mazsorettsport világába, így az utánpótlás biztosítva lenne a szakosztály számára.
 
Vona Lilla

Ma van a reformáció napja

Aranylabda

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek