Egyetem Tér
2024-02-28

Csapatmunkában ismerkedtek az MI-vel

A mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségeivel, a tudományos munkában, az oktatásban, a szakmai munkában megjelenő szerepével is ismerkedhettek a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár által szervezett MI a valóság elnevezésű ismeretterjesztő workshop-sorozaton a DE több szervezeti egységének szakemberei.

A műhelymunka minden alkalommal olyan kérdéseket feszeget, mint például hogy az egyetemi polgároknak milyen érzései, elvárásai vagy félelmei vannak a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, mennyire nyitottak a terület iránt, hogyan és milyen gyakran használják, mennyire építhető be az MI és az ezzel kapcsolatos újítások a szakmai munkába. A rendezvény párbeszédet teremt azok között, akik érdeklődnek a mesterséges intelligencia iránt, emellett támogatja a tudomány, a karok és a különböző szakterületek fenntarthatóbb és fejlődő jövőjét.

- A mindennapokban, az élet minden szegmensében jelen van a mesterséges intelligencia. A workshopon megvizsgáljuk, hogy az egyetemi oktatásban hogyan jelenik meg, a szakembereknek milyen tapasztalataik vannak a technológiával kapcsolatban. Kíváncsiak vagyunk a hallgatók és az oktatók véleményére, tapasztalataira, tudatosságára, hiszen ezek együttesen festenek teljes képet a tématerületről. A résztvevők új megközelítésben ismerhetik meg az MI-t, csoportos feladatmegoldások által vázolhatják fel a jövő egyetemét, feltárjuk a technológia legújabb intézményi kihívásait és aktualitásait – fogalmazott Karácsony Gyöngyi, a Debreceni Egyetem Egyetemi Könyvtár igazgatója.

A workshopon elhangzottak alapján legtöbben a Chat GPT használata során találkoznak a mesterséges intelligenciával a mindennapi feladatok megkönnyítése érdekében, egyetemi szinten pedig összefogással, egymás támogatásával és közös munkával lehet elérni a technológia fejlődését. A rendezvény tapasztalatai szerint mindenki hallott már a jövő technológiájáról, de a többség kevésbé ismeri a széles körű gyakorlati alkalmazhatóságát, a benne rejlő támogató lehetőséget azonban mindannyian látják benne.

A könyvtár által szervezett eseményen többek között természettudományi, bölcsészettudományi, gazdaságtudományi szakemberek, hallgatók, valamint a DEENK munkatársai vettek részt.

Sajtóközpont - BZ

A TikTok megkezdi a Universal Music dalainak eltávolítását

Még kaphatók jegyek az egyetemi szektorba

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek