Egyetem Tér
2024-05-08

DELAB: az Eb bűvkörében

Magyarország legnépszerűbb sportágának múltja, jelene és jövője, illetve a nyáron esedékes labdarúgó Európa-bajnokság került a fókuszba a DELAB keddi díszelőadásán az oDEon Színházban. Az Eb előtti kerethirdetést illetően egyetértés volt abban, hogy a kapuskérdés luxusprobléma. Az esélyekről szólva már eltérőek voltak a vélemények, azonban a csoportból való továbbjutásban minden meghívott reménykedett.

Folytatódott a Debreceni Egyetem Labdarúgás elmélete és gyakorlata (DELAB) címet viselő kurzusa: Akkor és Most – Futball Mindörökké, Fókuszban a labdarúgó Európa-bajnokság II. címmel hirdettek talkshow-t kedd estére. Ezúttal Szoboszlai Zsolt, a Főnix Gold FC klubvezetője, Szoboszlai Dominik édesapja és korábbi edzője, Fehér Csaba, a magyar futballválogatott, az Újpest, a NAC Breda és a PSV Eindhoven egykori labdarúgója, Bogdán Ádám volt válogatott kapus, a Bolton Wanderers, a Liverpool, a Hibernian és az FTC korábbi hálóőre, valamint Tisza Tibor, a DVSC-vel bajnoki címet szerzett korábbi válogatott csatár, a Tisza Talent Management alapítója és tulajdonosa osztotta meg meglátásait.

Az est kezdetén Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: azért is különleges az esemény, mert olyan sztorikat, háttérinformációkat hallhatnak a megjelentek, amiket máshol biztosan nem.

A moderátor, Ó Nagy Ferenc felütésként felidézte a DVSC első Magyar Kupa aranyát, melyet 25 évvel ezelőtt húzott be a Loki, miután a május 20-án rendezett fináléban 2-1-re verte a Tatabányát. Azon a meccsen a beszélgetés másik moderátora, Gelei Károly védte a tataiak kapuját, míg Szoboszlai Zsolt csereként állt be. Mindkét érintett úgy emlékszik vissza, hogy egy parázs hangulatú derbit játszottak.

- Az ilyen találkozókért érdemes futballozni! – jelentette ki Gelei Károly, majd azt is megjegyezte: akadt bőven kérdéses ítélet az ominózus összecsapáson. És ha már kupameccs, felmerült, vajon miért kezelik másképp a világ más országaiban ezt a sorozatot, mint hazánkban.

- Angliában a kupa más világ, ami abból is adódhat, hogy a „kis” csapatok, amelyek akár 30-50 ezres stadionokkal rendelkeznek, olyan színvonalat képviselnek, hogy egy-egy mérkőzés erejéig el tudják tüntetni a különbségeket a nagyokhoz képest – mutatott rá Bogdán Ádám, aki a Liverpool csapatát is erősítette, így jó rálátása van a kérdésre. 

Bő egy hónap és kezdetét veszi a labdarúgó Európa-bajnokság, melyre a 26 fős magyar keretet hamarosan kihirdeti Marco Rossi. Sok honi szurkolót tart lázban, melyik kapusnak szavaz majd bizalmat a kontinenstornán a szövetségi kapitány, hiszen Gulácsi Péter és Dibusz Dénes is remek formában van. A vendégek egyöntetű véleménye, hogy a kapuskérdés luxusprobléma, és még mindig jobb, hogy a bőség zavarában szenvedünk, mintha nem tudna kit pályára küldeni a kapitány. Szoboszlai Zsolt viccesen megjegyezte, legfeljebb majd kő-papír-ollóval eldöntik, ki kezdjen, utalva ezzel a bő egy évvel ezelőtt történtekre, mikor fia és Sallai Roland az észtek elleni felkészülési mérkőzésen kő-papír-olló játékkal választották ki, melyikük végezze el a tizenegyest.

Szó esett a magyarok esélyeiről is az Eb-n, ahol a mieink Svájccal, Skóciával és Németországgal kerültek egy csoportba. Gelei Károly úgy véli, a németek továbbjutása nem kérdés, a leggyengébb láncszem papíron Skócia, a második hely a svájciak vagy a magyarok között dől majd el. Felhívta rá a figyelmet, hogy Magyarország teljesítményét illetően Szoboszlai Dominik kulcsszereplő lesz, sok függ majd attól, milyen formában van, de nem azért, mert rajta áll vagy bukik a sikeresség, hanem mert kell egy vezér a társaságba. Fehér Csaba amondó, kiegyenlített a csoport, kis különbségek vannak az együttesek között, apróságok dönthetnek.

Tisza Tibor kijelentése meghökkentette a hallgatóságot, ugyanis titkos favoritként tekint a magyarokra, akik szerinte a végső győzelemre is esélyesek lehetnek. 

Ha már Eb, felmerült, miként élte meg a válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik, hogy a legutóbbi kontinensviadalt sérülés miatt kénytelen volt kihagyni. Édesapja elmondta: fiának fel kellett dolgoznia a történteket.

Sok minden szóba került az este folyamán, az egyik sarkalatos pont volt, hogy vajon miért nem járnak az emberek bajnoki meccsekre, de többek között azt is boncolgatták, milyen út vezethet a sikerhez és hogy melyik módszer, nézőpont lehet a célravezető például az utánpótlás-nevelésben.

Sajtóközpont - KSzD
 

Kitaibelia – rangos társaságban a Debreceni Egyetem folyóirata

Egy nappal korábban játszunk

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek