Egyetem Tér
2024-05-08

Történetek a kitartásról és a sikerről

Folyamatos telt ház mellett, többezres nézőközönség előtt rendezték meg a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének országosan egyedülálló Könnyű(?) Zenész ÉLETutak című interjúsorozatát, melynek a Tankcsapda, Wolf Kati és Wolf Péter, a Kowalsky meg a Vega, Király Viktor és Király Linda, Radics Gigi, valamint Tóth Vera voltak a meghívott vendégei. A beszélgetések nem csak az egyetemistáknak mutattak példát, hanem a debreceni közönség számára is sok tanulsággal szolgáltak.

A hazai felsőoktatásban sehol máshol nincs példa arra, hogy a képzést olyan kulturális programmal egészítsék ki, melyben a legnépszerűbb magyar könnyűzenei előadók adnak útravalót a sikeres karrierépítéshez, miközben őszintén beszélnek kudarcaikról, személyes problémáikról, helyenként nehéz életútjukról. A Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézete és az oDEon egyetemi színház együttműködésében szervezett kurzus minden szempontból sikeres volt, hiszen a kezdeti 150 fős létszámot rövid időn belül alkalmanként 250-re kellett emelni.

- Egyfajta mintát szerettünk volna adni, példát állítani a hallgatók elé az emberi kitartásról, a küzdeni tudásról, a talpon maradásról. A programon a kortárs könnyűzenei képzés összes hallgatója jelen volt. A sorozat pozitív hatásai nem feltétlenül az oktatásban jelentkeztek, sokkal inkább abból a szempontból volt lényeges a kurzus, hogy a személyes történetek alapján az egyetemisták megismerhették a sztársággal és a sikerrel együtt járó kudarcokat, megtudták, hogy van kiút a legmélyebb gödörből is. Emellett hallhattak arról is, milyen porszemek kerülhetnek a gépezetbe, hogyan kell viselkedni a különféle élethelyzetekben és a színpadon, milyen út vezet el a rivaldafényig. Rengeteg tapasztalattal és szakmai műhelytitokkal gazdagodhattak a beszélgetések által – tette hozzá Kapusi Kálmán, a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének igazgatója. 

Kiemelte a Debreceni Egyetem támogatását, valamint a Könnyűzenei Intézet és az egyetemi színház közötti példaértékű együttműködést, mely révén rövid időn belül népszerű és keresett lett a kurzus. Az intézetigazgató szerint a Könnyű(?) Zenész ÉLETutak azért lett ilyen sikeres, mert minden esetben őszintén beszéltek az énekesek és zenészek, olyan témák kerültek elő, melyek az emberi sorsokat mélységeiben mutatták be, a társadalmi kirekesztést, az előítéletek kezelését és a siker sajátos feldolgozását is érintették.

- A Debreceni Egyetem egy innovatív intézmény, nagyon sok egyedi ötlet indul útjára innen. Most már a kurzus is beállt ebbe a sorba, hiszen igazi unikumnak számít a magyar egyetemi oktatásban, nincs párja az országban. Sikeresen összefontuk a hallgatói és a külsős közönség érdeklődését és Debrecen kulturális programkínálatának is különleges részévé vált a sorozat – hangsúlyozta Kapusi Kálmán.

A nagy sikerre való tekintettel a Könnyű(?) Zenész ÉLETutak a következő tanévben még több színvonalas, izgalmas és érdekes interjúval folytatódik. A hazai sztárzenészek és zenekarok mellett a zenei menedzsment munkáját is érintik majd ezek az alkalmak, így az oDEon színpadán olyan szakemberek mutatkozhatnak be, akik a sztárok árnyékában meghúzódva mozgatják a szálakat és támogatják az előadókat, szervezik az életüket, karrierjüket. 

Sajtóközpont – BZ

Georoller

Kitaibelia – rangos társaságban a Debreceni Egyetem folyóirata

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek