Egyetem Tér
2023-09-14

Idén is vár a Kutatók Éjszakája!

Rekordszámú, csaknem 200 programmal várja a tudomány műhelytitkai iránt érdeklődőket szeptember 29-én, a Kutatók Éjszakáján a Debreceni Egyetem.

A kezdeményezést 2005-ben az Európai Unió Bizottsága indította útjára, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, népszerűsítse a természettudományokat és megmutassa, kutatónak lenni izgalmas kihívás.

A Debreceni Egyetem már a kezdetektől csatlakozott az ismeretterjesztő sorozathoz.

- Nem változott az eredeti cél, most is a kutatói életpályát szeretnénk népszerűsíteni úgy, hogy közben betekintést nyújtunk az egyetemen zajló tudományos munka hátterébe, sikereibe és eredményeibe – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Varga Zsolt.

A Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának vezetője kiemelte: fontos küldetés, hogy bemutassuk, a tudománynak van egy hétköznapi, mindenki számára érthető oldala is, amivel együtt élünk a mindennapokban. A programok sokszínűsége pedig lehetővé teszi, hogy minden érdeklődő kedvére válogatva a kínálatból, ismeretterjesztő, vagy akár szórakoztató formában juthasson új ismeretekhez.

A Kutatók Éjszakáján bemutatkozik az egyetem valamennyi kara, a programok a Debreceni Egyetem (DE) különböző campusain a cívisváros mellett Nyíregyházán, Hajdúböszörményben és Szolnokon is várják a tudomány iránt érdeklődőket.

Most sem maradnak el a jól bevált, népszerű programok: lesznek látványos kémiai kísérletek, anatómiai körséta, láthatjuk „munka” közben a folyóvizes labort, megismerhetjük a növényi lombikbébiket, és nem marad el a táncház sem.

- A rendezvény legfőbb vonzereje a megújulás, hiszen minden évben gondoskodnak arról az egyetem munkatársai, hogy újdonságokkal ismertessék meg a látogatókat – mondta Mándy Zsuzsa.

A DE Tudományos Igazgatóság munkatársa, az intézményi program főszervezője szerint az egyik legizgalmasabb és talán leglátványosabb a légimentők helikopteres bemutatója lesz, akik élethűen szimulált életmentő beavatkozást is bemutatnak a Főépület előtti téren.

A Szövet- és Fejlődéstani Intézetben az emberi test anatómiai rejtelmeibe lehet betekintést nyerni, lesz polgári jogi mintatárgyalás, hangyafarm az íróasztalon, sünciklopédia, kínai teaház, színes ásványvilág, játékos kvíz a pénz világának szókincséből angol és német nyelven, társadalomtudományi activity, érdekességek a parfüm világából, drónbemutató…

További újdonság, hogy a Gazdaságtudományi Kar programjain részt vevő középiskolások igazolást kapnak, ami plusz pontot jelent majd a kar képzéseire felvételizőknek.

A programok változatossága végtelen, egy azonban közös: valamennyi esemény díjtalanul látogatható.

További részletek és regisztrációs lehetőség a programokra a www.kutatokejszakaja.hu oldalon található.

Módosított útvonalon a 22-es és 22Y-os járatok

Otthon és idegenben is győztek a DEAC frizbisei

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek