Egyetem Tér
2023-06-16

Kínai hallgatóit búcsúztatta a BTK

Magyar alapszakon, magyar nyelven diplomát szerző kínai hallgatóitól köszönt el csütörtökön a Főépületben rendezett tanévzáró ünnepségen a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kara (BTK). A 15 végzős kínai diák egy nemzetközi oktatási együttműködésnek köszönhetően három éve kezdte meg tanulmányait Debrecenben.

A mostani már a második évfolyam, akik magyar szakon végeztek és szereztek diplomát a Debreceni Egyetemen. A Beijing International Studies University (BISU – Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme) 2015-ben indította programját, amelyben 20 középiskolás diák kezdte meg azt a speciális kurzust, melynek keretében három év alatt még középiskolásként elsajátítva a magyar nyelvet a későbbiekben egyetemi tanulmányokat folytathattak Magyarországon.

- A legnagyobb elismerés illeti a végzős diákokat, hiszen vállalták azt a hatalmas feladatot, hogy az otthonuktól és a családjuktól távol, idegen nyelven, magyarul végezzenek el egy egyetemi képzést – mondta köszöntőjében Csatár Péter.

A DE BTK stratégiai és gazdasági dékánhelyettese kiemelte: nagy öröm a sikeres záróvizsga, és az is, hogy a most diplomát szerzők közül sokan maradni szeretnének és belevágnak egy magasabb szintű képzésbe, a magyar mesterszak elvégzésébe.

- Mindez arról tanúskodik, hogy a képzés beváltotta a hozzá fűzött reményeket – hangsúlyozta Csatár Péter.

Az ünnepségen online vett részt és mondott köszöntőt Qu Xin, a BISU tanulmányi igazgatója, akivel együtt a virtuális térben a végzősök családtagjai is részesei lehettek a tanévzárónak.

- A BISU idegen nyelv szakos hallgatói fontos szerepet játszanak Kína és a nagyvilág közötti kommunikáció erősítésében, abban, hogy még szorosabbra kössük a kapcsolatot a kínai és más kultúrák között. Olyan korban élünk, ahol annyi a kihívás, mint amennyi a lehetőség, ezzel pedig élni kell – fogalmazott beszédében Qu Xin.

A programban a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara, a Debreceni Nyári Egyetem és a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme vett részt, munkájukat a DE BTK Konfuciusz Intézete is támogatta.

- A kínai-magyar csereprogramok és együttműködések egyik fontos sikere, hogy már a kínai hallgatók második évfolyama veszi át magyar szakos diplomáját a Debreceni Egyetemen, segítve ezzel is a nemzetközi kapcsolatok erősítését – emelte ki Cui Xianjun, a DE BTK Konfuciusz Intézet kínai igazgatója.

Csontos Pál, a Konfuciusz Intézet magyar igazgatója reményét fejezte ki, hogy a diákok tanulmányaik végzését követően is hatékony módon tevékenykednek majd a kínai-magyar kulturális kapcsolatok szélesítésében, és a Peking-Debrecen együttműködés népszerűsítésében.

Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója – aki a program kezdete óta kiemelkedő szerepet vállalt az együttműködésben – gratulált a végzősöknek, mint fogalmazott: bátrak voltak ahhoz, hogy felvállalják az ismeretlent, hogy megismerjenek egy számukra teljesen idegen kultúrát, amelynek mától nagyköveteivé is válhatnak.

Az oktatásban a BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudomány Intézet, valamint a Magyar Nyelvtudományi Intézet oktatói és doktoranduszai vettek részt.

- Ez a 15 hallgató az utóbbi 3 évben a szemünk láttára érett felelősségteljes felnőtté, helyt álltak a világjárvány okozta nehézségek ellenére is. Együttműködve a tanszékek oktatóival mindent megtettek azért, hogy tanulmányaik végeztével megérdemelten vehessék át diplomájukat – mondta Dobi Edit, a program koordinátora, DE BTK Magyar Nyelvtudományi Intézet Magyar Nyelvtudományi Tanszék docense.

A végzősök nevében Yang Xi – magyar nevén Tünde – mondott köszönetet és búcsúzott diáktársaitól, az intézménytől.

- Most, az élet új szakaszába lépve választás előtt állunk, hiszen van közöttünk olyan, aki visszatér Kínába, van, aki más országban tanul tovább, és van olyan is, aki Debrecenben marad és mesterképzésen folytatja. De válasszuk bármelyik utat, a Debreceni Egyetemen szerzett tudás mindig értékes lesz.

A diplomák ünnepélyes átadás-átvételét követően oklevéllel ismerték el azokat a magyar és külföldi hallgatókat, akik szép eredményeket értek el a Konfuciusz Intézet keretében indított kínai nyelvismereti kurzuson.

Sajtóközpont - BZs

A Csokonai Színház történelmi épületében zárta évadát a debreceni társulat

„Az utóbbi években Till eltávolodott tőlünk” - folytatódik a Rammstein cirkusz

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek