Egyetem Tér
2020-11-18

Versenyképes tudás a debreceni Gazdaságtudományi Karon

Nagyon színes képzési paletta jellemzi a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karát. A kar képzési kínálatáról és az újdonságokról is mesélt megkeresésünkre reagálva Pető Károly dékán.

- Hány szakon tanulhatnak most a hallgatók a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán?

- Széles kínálattal várjuk a hozzánk jelentkezőket. Ez azt jelenti, hogy az érettségit követően felsőoktatási szakképzési szakokat, illetve alapszakokat tudunk ajánlani. Összesen tizenegyből négy felsőoktatási szakképzési szak, és hét alapszak. Természetesen a mesterszakokra is várjuk a jelentkezőket. Ezekre a képzésekre már diplomával, legalább alapdiplomával rendelkező hallgatók jelentkezhetnek. Számukra 11 mesterszakot kínálunk.

- A szakképzési szakok miben különböznek a hagyományos egyetemi képzéstől? 
- A felsőoktatási szakképzési szakok elsősorban képzés idejében különböznek. Ezek esetében kétéves képzésidőről beszélünk, ami a 3-3,5 éves alapszakokhoz képest mindenképpen rövidebb. Lényeges különbségek vannak továbbá a bejutási feltételekben. Az alapszakoknál minimum követelmény az emelt szintű érettségi, míg a felsőoktatási szakképzési szakoknál ez nem szükséges, tehát normál érettségivel is lehet jelentkezni. A másik jelentős különbség az, hogy a hallgatók számára nagyobb arányban elérhető az állami ösztöndíjas képzési forma a felsőoktatási szakképzésben. Az alapképzésben is természetesen van lehetőség állami ösztöndíjas férőhelyeket pályázni, de ott jóval magasabbak az állami ösztöndíjas ponthatárok.
- A jelentkezési adatokat vizsgálva, mely szakok a legkedveltebbek? Gondolom, vannak favorit képzések a GTK-án.
- Nehéz választ adni erre a kérdésre, hiszen több képzési területen is oktat a kar. Az egyik meghatározó terület a gazdaságtudomány, a közgazdasági diplomát adó képzések, emellett vannak sporttudomány területéhez tartozó képzéseink, és az agrártudomány területhez tartozó szakok is. Mindegyik képzési területről tudok említeni szakokat, amelyeket a jelentkezők favoritnak tartanak. Ez alapján talán a gazdálkodás menedzsment szakot tudnám kiemelni, de nagyon nehéz különbséget tenni, mert mondhatnám a kereskedelem-marketing, a pénzügy-számvitel, turizmus-vendéglátás szakjainkat is, amelyekre az elmúlt éves jelentkezési tapasztalatok alapján óriási volt az érdeklődés. Ilyen formában én valamennyi szakunkat favorit szaknak tekintem. A sporttudomány területén azért szeretném kiemelni a sport- és rekreációszervezés szakunkat. Ez picit változik a jövő évtől, hiszen eddig magára a szakra lehetett jelentkezni, majd a tanulmányaik során specializálódtak a hallgatók sport- illetve rekreációszervezésre. Ez évtől kezdődően már a jelentkezéskor külön megjelölhetik, hogy melyik specializációt, melyik szakirányt szeretnék majd választani, és tulajdonképpen a szakirányra felvételiznek a leendő hallgatók. Az agrárterületen a vidékfejlesztési agrármérnök szakunkra folyamatosan jelentős a hallgatói érdeklődés. 

- Vajon mi okozhatja ezeket a felfokozott hallgatói érdeklődéseket? Gondolom a gazdaságtudományi karon végzett hallgatók elhelyezkedési esélyei nagyon jók, ami még népszerűbbé teheti a képzéseket.

- Igen ezt mutatják a mérési eredmények is. A hallgatói nyomonkövetés rendszere a Debreceni Egyetemen nagyon komolyan működik már évek óta. A karunkhoz kapcsolódó ilyen jellegű felmérések azt mutatják, hogy a diploma megszerzését követően egy éven belül a hallgatók 90%-a a diplomájuknak, a szakképzettségüknek megfelelő munkahelyet talál. 

-A gazdaságtudományi kar fizikálisan is terjeszkedik, hiszen a Szolnoki Campus két éve része a karnak, de más városokban is indítanak képzéseket. 

- Igen, a debreceni campuson kívül három helyszínen is történik oktatás. Valóban a Szolnoki Campus már szerves része a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának, hisz az ottani kollégák, az ottani intézetek beintegrálódtak a debreceni GTK szervezetébe. Szolnok mellett Kisvárdán és Nyírbátorban kihelyezett képzések formájában jelenik meg a kar különböző képzésekkel. A Szolnoki Campuson a kar oktatási palettájába tartozó képzéseket kínáljuk a jelentkezők számára mind az agrár-, mind pedig a gazdaságtudományi területeken. A felsőfokú szakképzés és alapképzés vonatkozásában is, és mesterképzési szakokat is hirdetünk, tehát gyakorlatilag ugyanazokat amelyeket Debrecenben, csak az oktatás helyszíne a Szolnoki Campus területe. Kisvárdán és Nyírbátorban már korlátozott számban kerülnek a szakok meghirdetésre. Ottani felmérések, a munkaadók visszajelzései alapján az ottani gazdasági élet megerősítését célzó szakokat hirdetünk.

- Hány hallgatója van jelenleg a karnak? 

- Ötezer körül alakul a hallgatói létszám, ami alapján a gazdaságtudományi kar a Debreceni Egyetem legnagyobb karának tekinthető. Az összlétszámból gazdaságtudományi képzésekben vesz részt a hallgatók 75-80%-a, erősödő és fejlődő terület a 20-25%-os arányával a sporttudomány, az agrárképzési területet pedig a hallgatók 20-25%-a választja.

- Hogy ne csak a hallgatókról beszéljünk. Hogy milyen minőségű az oktatás egy adott intézményben, nagyban függ az oktatói gárdától, a GTK-án erre is nagyon nagy hangsúlyt fektetnek.

- Igen, a karnak mindig az elsődleges célkitűzései között szerepelt, hogy minősített oktatói legyenek, tehát tudományos fokozattal rendelkező oktatók vegyenek részt a képzésben. Ma az oktatók csaknem száz százaléka tudományos fokozattal rendelkezik. A felvételi időszakban általában megjelenő intézményi rangsorok egyik fő paramétere az oktatói minőség, az elmúlt években a kar oktatói a listák élén szerepeltek. 

-Nagyon fontos egy képzés kiválasztásakor a gyakorlatorientáltság. A gazdaságtudomány kar mennyire nyújt gyakorlati tudást a hallgatóknak?

- A gazdaságtudományi alapképzések három és fél éves képzések, amiből az utolsó félév egy összefüggő gyakorlatot jelent a hallgatók számára, amelyet nagyvállalatoknál, vállalkozásoknál töltenek el. Ez egyféle garancia arra, hogy valós gyakorlati élményekhez jutnak a hallgatók. A vállalkozások számára mindez azért előnyös, mert megismerik a potenciális munkaerő jelölteket, a hallgatók pedig valós környezetben szereznek olyan tapasztalatokat, amelyeket az iskolapadban nagyon nehéz megszerezni. A másik kiemelt lehetőség a duális képzés a gyakorlati képzés vonatkozásában. Ez esetben valóban két helyszínen történik az oktatás. Ez azt jelenti, hogy a hallgatók körülbelül fele-fele arányban az ismereteiket az iskolapadban a campus területén, a másik felét pedig a valós vállalkozásnál szerzik meg. A hallgatók így a teljes tanulmányi időszaknak mintegy felét már munkakörnyezetben töltik el. Ez természetesen nem jelent óriási hallgatói létszámot, hisz korlátot szab a vállalatok, vállalkozások fogadókészsége, de ma már öt szakunkon tudunk duális képzést indítani. Az a különlegessége a gazdaságtudományi képzések duális szakjainak, hogy nem indítunk alapképzésben duális szakokat. A vállalkozások ugyanis akkor fogadnak már szívesen hallgatókat, akkor tudnak érdemi munkát a számukra biztosítani, ha már rendelkeznek az adott területhez kapcsolódó tudással. Ezt a tudást az alapdiploma biztosítja. Ezért gondoltuk azt az első perctől kezdve, hogy csak kis létszámú mesterképzésben indítunk duális szakokat. 

- A Gazdaságtudományi Kar már csak nagyságából adódóan is nagyon nagy infrastruktúrát igényel. Milyen fejlesztések voltak az elmúlt időszakban ezen a területen?

- Mind a Debreceni Egyetem, de azon belül is a Gazdaságtudományi Kar a kor színvonalának megfelelő infrastruktúrával rendelkezik. Új, vagy az elmúlt években felújított épületek, tantermek állnak a GTK hallgatói rendelkezésére. Nagyon sok számítógépes laboratóriumunk van. Az elmúlt időszak kihívásainak megfelelően nagyokat léptünk a digitális oktatás területén is. Minden évben nagy gondot fordítunk arra, hogy ne csak szinten tartsuk, hanem valóban fejlesszük is az infrastruktúrát. 

- Mennyire van lehetőség arra, hogy külföldi tanulmányi úton vegyenek részt a hallgatók, vagy külföldi tapasztalatokat szerezzenek?

- Évek óta különböző formái vannak a külföldi tapasztalatszerzésnek a Gazdaságtudományi Karon. A kettős diploma megszerzési lehetősége is adott a hallgatók számára. Több olyan egyetemmel vagyunk partneri kapcsolatban, ahol kettős diploma kiadására van lehetőség. Ez azt jelenti, hogy az itt folytatott tanulmányok egy részét elismeri a külföldi partner, és egy-két félévet kell a külföldi partnerintézményben töltenie a hallgatóknak ahhoz, hogy kettő diplomát szerezzen, a Debreceni Egyetemét és a partneregyetemét is. De elérhetőek egyéb ösztöndíjformák is, amelyekkel külföldi féléveket teljesíthetnek a fiatalok. Másrészt pedig szervezett formában európai tanulmányi utakat szervezünk a hallgatóink számára. Évenként mintegy száz hallgatót tudunk elvinni, elsősorban a mesterképzéshez kapcsolódóan külföldi tanulmányi utakra.

- A hallgatók számára ez a pár év az egyik legmeghatározóbb időszaka az életüknek. Milyen lehetőségek vannak a gazdaságtudományi karon arra, hogy kikapcsolódjanak a fiatalok?

- Mind Debrecen, mind pedig a Debreceni Egyetem sport- és kulturális lehetőségeit, adottságait ki tudják használni a kar hallgatói. Mind a szabadidős sport, mind a versenysport vonatkozásában számos lehetőséget kínál az egyetem a hallgatóknak. Egyrészt Debrecen kulturális élete, másrészt pedig az egyetemi infrastruktúrák is kulturált kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a fiataloknak. 

 

Terelőútvonalon közlekedik a 12-es és 23-as autóbusz Debrecenben

Elmarad a DEAC futsalcsapatának Ferencváros elleni mérkőzése

Szabó Ivett

Szerző
Hasonló cikkek