Egyetem Tér
2023-12-15

Kínai delegáció – újabb kapcsolatok épülhetnek

Mobilitási és tehetséggondozási együttműködési lehetőségekről tájékozódott a Debreceni Egyetemen a pekingi székhelyű GEC Academy vezetősége. A szakemberek a Shenyang Institution of Technology képviselőivel érkeztek, hogy megismerjék az egyetem képzési, kutatási és mobilitási rendszerét.

A 2016-ban alapított, projektalapú tanulási programok széles választékát kínáló, Kína hatvan legkiemelkedőbb egyetemével partnerségben álló GEC Academy és a Shenyang Institution of Technology vezetőségét Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Pető Károly, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese és Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgató fogadta december 13-án.

A delegáció tagjai részletes áttekintést kaptak a Debreceni Egyetem interdiszciplináris képzési és kutatási portfóliójáról, komplex infrastruktúrájáról, valamint stratégiai célkitűzéseiről és azok megvalósítását támogató, úgynevezett négyes hélix innovációs struktúra rendszeréről.

Az egyetem kínai vállalatokkal és intézményekkel fennálló széleskörű együttműködéseihez kapcsolódóan a 2019-ben megnyílt Konfucius Intézet működéséről is szót ejtettek, illetve arról, hogy 350 kínai hallgató végzi tanulmányait jelenleg a Debreceni Egyetemen, legnagyobb számban gazdaságtudományi, informatikai és bölcsészettudományi képzéseken. A mobilitási lehetőségek kapcsán Sheng Yan, a GEC Academy elnöke élénken érdeklődött a Debreceni Egyetemen évtizedek óta működő Nyári Egyetemről is.

- Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy elérhető tanulmányi lehetőségeket biztosítsunk azoknak a diákoknak, akik a földrajzi korlátoktól függetlenül szeretnének részesülni a világ legfejlettebb tudásbázisaiból, és hogy változást hozzunk az oktatási egyenlőtlenségek elleni küzdelemben. Tavaly húszezren iratkoztak be személyes, illetve online projektalapú tanulási programjainkra, melyekben a világ vezető egyetemeiről több mint ezer professzor közreműködik. Az Egy Övezet Egy Út kezdeményezés részeseiként törekszünk akadémiánk globális hálózatának szélesítésére – ismertette a GEC Academy elnök.

Kapcsolatrendszerének fejlesztésére a szervezet Kínában nyolc regionális irodát, a világ más pontjain pedig 14 képviseletet működtet, a hálózatot az európai országokban, Malajziában és Szingapúrban tervezi bővíteni.

Fő képzési területekként Sheng Yan a klímaváltozást, az egészségügyet és a mesterséges intelligenciát jelölte meg, ezeken a területeken keresi az együttműködés, a mobilitás és tehetséggondozás lehetőségeit a Debreceni Egyetemmel is. A felek a megbeszélés zárásaként együttműködési szándéknyilatkozat előkészítéséről állapodtak meg.

 

 

Sajtóközpont - TH

Mérföldkő a zenepedagógiai kutatásban

Közúti baleset történt Ebes közelében tegnap

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek