Debrecen
2024-02-01

Megnyitotta kapuit Józsa első bölcsődéje

Közel száz gyermek neveléséről gondoskodhatnak Józsa első bölcsődéjében, amely 2024. február 1-jén nyitotta meg kapuit.

Józsa első bölcsődéje egy nagyon várt és nagyon megérdemelt fejlesztés, hiszen Józsa az egyik legkedveltebb és legdinamikusabban növekvő városrésze Debrecennek – fogalmazott az intézmény átadóján Papp László polgármester.  Mint mondta, a városrész lakosságszáma megközelíti a 13 ezret, az elmúlt időszakban pedig több olyan döntést hozott a közgyűlés, amely azt irányozza elő, hogy Józsa további népességnövekedéssel számolhat.

Megjegyezte, az itt dolgozó munkatársak az elmúlt hetekben már birtokba vették az épületet, amely a mai nappal meg is kezdi hivatalosan a működését. A városvezető kiemelte, a bölcsődének az intézményfejlesztés mellett munkahelyteremtő vonatkozása is van, hiszen a bölcsőde 29 munkatárssal kezdi meg működését, jelentős részben józsaiak részvételével.

Papp László elmondta, hogy a 96 fő befogadására alkalmas nevelési intézmény 784 millió forintos európai uniós forrásból valósult meg, amelyhez a város 107 millió forint önerőt tett hozzá a saját költségvetési forrásából. – Talán a világ egyik legjobb dolga bölcsődét, óvodát, oktatási intézményt építeni, mert ez azt üzeni, hogy van jövő, van rá igény és egy település perspektivikusan, pozitívan gondolkodik a saját jövőjét illetően. Azok a pici gyerekek, akik majd itt töltik napjaikat, jelentik majd ennek a városnak a stabilitását és a jövőjét. Hiszem azt, hogy egy rendkívül kedves, jó érzést generáló létesítmény jött létre – fogalmazott. Emlékeztetett, Józsának rövid időn belül két bölcsődéje lesz, hiszen a református egyházzal megállapodva egy másik bölcsődei egység fejlesztése is elindul a következő hetekben, hónapokban. A polgármester rámutatott, hogy ezen túlmenően két nagy bölcsődefejlesztés zajlik Debrecenben jelenleg, az egyik a Tócóvölgyben, a másik pedig a Postakertben.

Balázs Ákos alpolgármester arról szólt, hogy céljuk volt a józsai családok számára egy olyan helyet teremteni, ahova a kisgyermekeiket nyugodt szívvel és jó kezekbe adhatják. Balázs Ákos kiemelte, hogy a városrészben folyamatosan ezer fő fölött van a hat éven aluli gyermekek száma, amely azt mutatja, hogy Józsán nagyon sok fiatal család él.

– A fejlesztések nagy része az elmúlt években a jövő generációi számára valósultak meg itt Józsán, hiszen korábban tornaszobát építettünk az óvodásoknak, ami szintén egy fontos és hiánypótló fejlesztés volt. Alsójózsán felújítottuk az óvodát, a katolikus egyház egy új óvodát épített, most egy új iskola épül a szomszédságában, a reformátusok pedig új bölcsődét fognak építeni – sorolta az elmúlt időszak beruházásait és a jövő terveit.  

Hozzátette, a másik prioritás a városrészben a környezet védelme. Mint mondta, a Civaqua-programnak köszönhetően a Tisza vize ide érkezett meg elsőnek, fákat ültetnek, a Környezeti Ellenőrző Rendszernek két állomása is lesz Józsán, a közúthálózat pedig fejlődik.

Pinczésné Szilágyi Aranka, a DMJV Egyesített Bölcsődei Intézménye Gönczy Pál Utcai Tagintézménye intézményvezetője megjegyezte, hogy a józsai bölcsőde Debrecenben a 13. az egyesített bölcsődék intézményében. Ahogy mondta, egy hónapja dolgoznak azon, hogy minden megfelelő legyen a gyerekek érkezésére. Az elkészült bölcsődéről úgy fogalmazott: csodát teremtettek.

Somló-Bakos Dalma

A világhírű Cirkusz Minimus lép fel a hétvégén a Vojtina Bábszínházban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek