Debrecen
2022-06-23

Varázslatos erdei kalandokkal vár Szent Iván-éjjelén a Zsuzsi Erdei Vasút

Varázslatos éjszakára hívja az érdeklődőket június 25-én, szombaton a Zsuzsi Erdei Vasút. A régi hiedelem szerint a nyári napfordulót követő Szent Iván-éj a varázslatok éjszakája, a fény ünnepe, melyhez számos hagyomány és babona fűződik. Ezeket lehet majd közelebbről megismerni a Zsuzsi Vasút rendhagyó éjszakai eseményén, melynek főszerepében a természet, mint nagy varázsló áll majd!

Szent Iván éjjele több szempontból is különleges, hiszen rengeteg hiedelem kapcsolódik hozzá. Amellett, hogy az egyik legpogányabb gyökerekkel rendelkező ünnep, a keresztény egyház is elfogadta és megtette Keresztelő Szent János, vagyis Szent Iván napjává. A hagyomány szerint, akik Szent Iván éjszakáján átugranak a tűz felett, egész évben együtt maradnak. A népi babonák és hagyományok mellett a nyári napforduló időszaka egy másik különlegességgel is megörvendezteti a természetkedvelőket: Szent Iván éjjelének környékén a természet is ünnepel, a dátumhoz közel eső napokban kezdődik meg a szentjánosbogarak rajzása is.

Az idén 140-ik születésnapját ünneplő Zsuzsi Erdei Vasút egy igazi varázslatos programmal várja az érdeklődőket június 25-én, szombaton, Szent Iván éjjelén. A programra érkezők egy különleges éjszakai vonatozást követően vezetett erdei túrán vehetnek részt, melynek során megismerhetik a sötét erdő rejtelmeit, megtudhatják, milyen népi hiedelmek kötődnek a vakítóan sárga színű közönséges orbáncfűhöz, valamint, hogy miért és hogyan világítanak kis lámpásokként a sötétben a szentjánosbogarak. A jó hangulatról törzsi táncok, tüzes és LED-produkciók is gondoskodnak majd.

A Szent Iván-éji esemény részletes programja:

19:30 Vonat indulása a Ruyter utcai kiinduló állomásról;

20:30 Vonat érkezése Hármashegyaljára;

20:40 Szentjánosbogár-túra Varga Edit környezeti nevelő vezetésével;

Főnix Tribal - Talizmán duó: Törzsi fúziós hastáncos produkció;

Latin Dream LED Show – Amirah HMS műsora;

22:20 Vonat visszaindulása Debrecenbe.

A Természet Házában további programokkal várják a családokat. Érkezik a Madársuli, akik a baglyok titokzatos szeméről mesélnek majd az érdeklődőknek, de lesz arcfestés, jósda és kreatív foglalkozások is, többek között mandala-, éjrózsa- és tüzespálca-készítés.

A Szent Iván-éji programra rendkívüli menetrenddel közlekedik a Zsuzsi vonat:

19:30-kor indul a Ruyter utcai kiinduló állomásról és

22:20-kor indul vissza Hármashegyaljáról Debrecenbe.

A vonat ezen az estén csak a Ruyter utcai, Hétvezér megállóhelyen és a Hármashegyaljai állomásokon áll meg, így a kedves Utasaink csak ezen a három megállóhelyen tudnak a vonatra fel- és leszállni.  

A többi megállóhelyen a vonat nem áll meg az est folyamán.

Jan Dalecky marad a DEAC-ban

Elektronikusan olcsóbb

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek