MegMinden
2024-02-01

Somló-Bakos Dalma

(colore.hu)

„Generációk nőttek fel úgy, hogy a menstruáció szégyellni való dolog”

„Egy ciklusban csupán 5-8 napig termékeny egy nő, ezért a tévhitekkel ellentétben nincs olyan sok nap, amikor önmegtartóztatásra van szükség.” – Interjú Somló-Bakos Dalma a  Billings Ovulációs Módszer (BOM) nemzetközileg akkreditált oktatójával.

Generációkat érintő tabuk, terméketlenség és egy megoldás, ami sokak életét segítheti. Somló-Bakos Dalma cikluskövetési tanácsadó férjével együtt vágott neki BOM-módszer megismerésének.

Colore: Te a  Billings Ovulációs Módszer (BOM) nemzetközileg akkreditált oktatója vagy. Mit takar ez a módszer, hogyan találkoztál vele és miért döntöttél úgy, hogy a cikluskövetéssel szeretnél foglalkozni?

Évekkel ezelőtt hallottam először a Billings Ovulációs Módszer® nevét, akkor inkább egy ismerős, babára vágyó pár miatt néztem utána, végül aztán nem foglalkoztam vele komolyabban. Aztán hosszú idő telt el, mire megint szembejött velem. Először az oktatóképzés lehetőségét láttam meg, ami rögtön megszólított, és ez már hozta is magával, hogy én is megtanuljam a módszert. Fontosnak tartom, hogy hiteles legyek, amihez elengedhetetlen, hogy mi is a férjemmel ezt alkalmazzuk, és a saját bőrömön tapasztalhattam meg, mennyire egyszerű és biztonságos a használata. A lényege röviden az, hogy a méhnyaknyák, mint biológiai jel által keltett szeméremtesti érzet megfigyelését alapul véve tudjuk elkerülni a fogamzást, vagy éppen elérni azt, de nagyban segíti a női egészség nyomon követését is. Személyes tapasztalom az, hogy az önbizalmat, a testünkhöz való kapcsolatot és hozzáállást is erősíti. Felelősségre is tanít, hiszen nem teszem át egy külső dologra, tablettára, spirálra, hogy majd az megoldja helyettem, hanem csakis az én és a párom kezében van az irányítás.

A BOM-on kívül még létezik másik három típus, melyek ezek és miben különböznek a BOM-tól? 

Így van, ma Magyarországon összesen 4 olyan cikluskövetéses módszer érhető el, amit oktató segítségével lehet megtanulni. Az egyik a Billings Ovulációs Módszer®, ezen kívül még elsajátítható a Creighton Módszer, amely szintén a méhnyaknyák megfigyeléseit helyezi a középpontba. A FEMM-et használó nők megfigyelik a méhnyaknyák mennyiségét, minőségét is, illetve időnként LH teszteket hívnak segítségül. Ez a kettő egyébként inkább módszertanilag tér el egymástól, más eszközökkel és gyakorisággal figyelik meg a méhnyaknyákot. A Sensiplant a laikusok talán hőmérőzős módszerként ismerhetik, itt fontos szerepe van az ébredési hőmérsékletnek a méhnyaki nyák megfigyelése mellett, illetve a méhnyak vizsgálata is a módszer részét képezi. Ami miatt nekem ezek közül a Billings Ovulációs Módszer® lett a kedvencem, az az abszolút egyszerűsége. Számomra két kisgyerek mellett fontos volt, hogy ne vigyen el sok időt sem a megfigyelés, sem a feljegyzés, ráadásul semmilyen extra eszközigénye nincs.

Nagyon sok nő sajnos még mindig nincs tisztában a saját termékenységének a jeleivel. Szerinted miért tabu ez a téma még mindig? 

Mert ezt láttuk, ezt tanultuk, azaz nem tanultuk. Generációk nőttek fel úgy, hogy a menstruáció szégyellni való dolog, egy kötelező rossz, amit rejtegetni kell. Emiatt azok a nők is, akik a már átadnák a tudást a lányuknak és nyitottabbak lennének, sokszor nehéz helyzetben vannak, hiszen mivel velük sem beszélgettek a szüleik ezekről a dolgokról, nincs előttük példa, hogyan is fogalmazzanak. Jellemző, hogy egyébként sokszor a megfelelő kifejezések, vagy szinonimák sincsenek meg arra, amivel el tudnák mondani az ezzel kapcsolatos gondolataikat, tapasztalatukat. Úgy látom, sok nő számára még mindig ciki erről beszélni, de hiszek abban, hogyha kitartók vagyunk, le fognak omlani azok a bizonyos falak.

Az évtizedeken keresztül jelen lévő tabusítás miatt sajnos az ismereteink is hiányosak, sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a méhnyaki nyák jelenléte – amennyiben nem bűzös, nem okoz viszkető, kellemetlen érzést – teljesen természetes dolog. Az oktatóképzésen szembesültem például azzal, hogy vannak nők, akik annyira megijednek a fehérneműjükön tapasztalt váladéktól, hogy hónapokon át hüvelykúpot alkalmaznak rá, pusztán azért, hogy ne legyen. Pedig ennek a jelenléte nagyon is fontos, dolog, segít a termékenységünk megértésében, így nem hogy nem káros, hanem egészséges is. De sokaknak nincs meg az ismeretük hozzá, és ez nem az ő hibájuk. Hiszen az iskolában is elég szegényes az ezzel kapcsolatos tájékoztatás, tisztelet a kivételnek.

Személyes véleményem szerint az sem tesz jót a nőknek a termékenységükhöz való hozzáállásán, hogy a felvilágosításnak szinte a nulladik percében azzal riogatják a lányokat, hogy bármikor teherbe eshetnek – és ennek megelőzése érdekében a nőknek gyakorlatilag 0-24-ben bele kell szólniuk a testük természetes működésébe és hormonálisan befolyásolni azt. Több olyan történetbe is belefutottam az elmúlt évek során, hogy valakinek a nem várt terhességtől való félelem alapjaiban meghatározta a testéhez, termékenységéhez, szexualitásához való hozzáállást, és nem pozitív irányba.

A BOM módszer arra is tökéletes megoldás ha valaki szeretné elkerülni a nem kívánt terhességet. Hogyan lehet hatékony fogamzásgátló a cikluskövetés?

A Billings Ovulációs Módszer® elsajátítása során olyan tudást kapnak a nők a saját testükről, amit a menopauza végéig, bármilyen élethelyzetben, bármilyen egészségügyi körülmények között bátran alkalmazhatnak. Még rendszeres ciklus sem kell hozzá, ezért akár szoptatás alatt is lehet alkalmazni, mielőtt visszatérne a vérzés, de premenopauzában, hormonális fogamzásgátló abbahagyása után, de ha PCOS-sel vagy endometriózussal küzd valaki, akkor is lehet alkalmazni. A biomarkerek tudatos megfigyelésével és azoknak az értelmezésével tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy napra pontosan meg tudják határozni, aznap termékeny, vagy éppen terméketlen fázisukban vannak-e a ciklusukban. És ha már hatékonyságnál tartunk: a fogamzás elkerülése tekintetében a módszer 99 százalékos hatékonyságú, tehát van olyan eredményes, mint egy fogamzásgátló tabletta, és hatékonyabb az óvszernél és a spirálnál. Itt kiemelném, hogy kulcsfontosságú, hogy a módszert képzett oktató kísérésével sajátítsuk el, a netről innen-onnan összevadászott jegyzetek és a fórumos segítségnyújtás nem elegendő.

A Billings Ovulációs Módszer® alapján négy egyszerű szabály van az együttlétekre vonatkozóan, amelyeket attól függően alkalmazunk, hogy éppen fogamzóképes, vagy terméketlen szakaszában vagyunk-e a ciklusunknak, és persze mi a célunk. Egyébként mivel egy ciklusban csupán 5-8 napig termékeny egy nő, ezért a tévhitekkel ellentétben nincs olyan sok nap, amikor önmegtartóztatásra van szükség.

A SOTE-ÁOK hallgatói a tavalyi év óta választható tantárgyként felvehetik a cikluskövetéses módszereket, tehát a leendő orvosok már az egyetemi képzésük alatt is tanulnak róluk. Mit gondolsz, mennyiben fogja ez megváltoztatni a jövő fogamzásgátló eszközeinek a népszerűségét?

Ez óriási lehetőség és csodálatos, hogy a leendő orvosok már egyetemistaként hallanak ezekről a módszerekről, amelyeket egyébként számos klinikai kutatás igazol, a Billings Ovulációs Módszer® sikerességét például mintegy 70 évnyi vizsgálat igazolja. Általánosan elmondható, hogy a cikluskövetést sokan a naptár módszerrel keverik, ez az orvosok egy részére is jellemző, és az önmagában, csodálatos, hogyha a kettő közötti különbséggel már a praxisuk megkezdése előtt tisztában vannak. Egyébként a hormontartalmú eszközöknek, gyógyszereknek is megvan a létjogosultsága, de ahogyan annyi más területen, itt is igaznak tartom, hogy felelősségteljes döntést csak akkor lehet hozni, hogyha megvan hozzá minden információnk. És hogyha az orvosok szemléletváltásában is bekövetkezik egy változás, hogyha, tudják, hogy van más lehetőség is a fogamzásgátlásra, lehet, hogy egy nő nem azt fogja választani, aminek oldalakon át sorolják a lehetséges mellékhatásait, hanem azt, aminek gyakorlatilag semmiféle mellékhatása nincs, hiszen nem kavar be a hormonrendszerbe, mégis ugyanannyira hatásos, mint a hormontartalmú fogamzásgátló szerek.

Illetve nem csupán azért üdvözítő a SOTE-n ennek az egésznek a tantárgyi bevezetése, mert a fogamzásgátlás során sokkal szélesebb skála kerülhet a nők elé, hanem azért is, mert – bár erről kevesebbet beszélnek – a cikluskövetés remek diagnosztikai eszköz is lehet. A női ciklus ugyanis rendkívül érzékeny jelzője a női egészségnek. Az első finom jelei egy kezdeti stádiumban lévő betegségnek jellemzően már a cikluszavarokban megjelennek, legyen szó  pajzsmirigy- vagy cukorbetegségről, bármilyen hormonális problémáról, vagy akár a D-vitamin hiányáról. Hogyha már egészen fiatalon, akár 16-18 évesen elsajátítanák a lányok a cikluskövetést, akkor saját magukon is felismernék a későbbiekben a megváltozott ciklustáblázatban, hogy valami nincsen rendben. És ha ezt felismerik, időben mennek orvoshoz – ha olyanhoz, aki tudja értelmezni és komolyan veszi ezeket a táblázatokat, az külön jó – , és sokkal hamarabb, sokkal kisebb problémát lehet helyre tenni.

Találkoztam az oktatás során egy esettanulmánnyal, ami számomra nagyon megrázó volt, és a mai napig beleborzongok, amikor csak az eszembe jut. Egy nő, aki évek óta használta a Billingset, észrevett valami eddig szokatlan mintát a táblázatában. És addig járt orvosról orvosra, amíg végre talált egy olyat, aki komolyan vette őt, alaposan kivizsgálta, és egy korai méhnyakrákot diagnosztizáltak nála.

Szülés után mikorra várható a ciklus újbóli jelentkezése, mi befolyásolhatja? – Véleményed és szakértelmed szerint mennyi időnek kell minimum eltelnie két várandósság között, hogy az anya teste is regenerálódni tudjon? Gyakran tapasztalom, hogy sokan szülés után három négy hónappal már újra kismamák.

Ez nagyon összetett témakör, részben a kompetenciámon kívül esik, de igyekszem megválaszolni. A szoptatás egyértelműen befolyásolja, mikor tér vissza szülés után a ciklus. Ez ugyanakkor egyéni sajátosság is, van, akinek igény szerinti szoptatás mellett, a gyermekágy után rögtön visszatér a ciklusa, de olyan tanítványom is volt, aki csak a gyermeke második születésnapja után menstruált újra. És a kettő között bármi teljesen normális lehet. Itt még fontosnak tartom kiemelni, hogy sokszor találkozni azzal a nézettel, hogy aki igény szerint szoptatja a kisbabáját, és még nem menstruál, biztosan nem eshet teherbe. Ez ebben a formában nem teljesen igaz. A szoptatás védhet a nem kívánt terhességtől, ám azt fontos látni, hogy a menstruációt mindig megelőz egy ovuláció, és hogyha egy védekezés nélküli együttlét éppen ebben az időszakban történik, akkor könnyen megfoganhat a baba. Az ovuláció azonban nem egy olyan, szemmel is jól látható folyamat, mint a vérzés. Ezért nagyon fontos, hogy a gyermekágyi vérzés végétől ismét vezesse a nő a ciklustáblázatát. Mert annak a dinamikájában pontosan lehet látni, mikor lesz ismét ovuláció, így még mielőtt visszatérne a vérzés, pontosan lehet látni, termékeny-e a nő vagy sem, legyen ez két hónappal, vagy húsz hónappal szülés után.

Arról pedig még a kutatóknak is megoszlik a véleményük, hogy mennyi időnek érdemes eltelnie két terhesség között. Kétségtelen, hogy a várandósság és a szülés megviseli a testet, a regenerálódáshoz pedig idő kell. Találkoztam olyan véleménnyel is, amely szerint annyit érdemes várni, amennyi ideig tartott maga a terhesség, tehát körülbelül 9-10 hónapot, ezzel tudok a legjobban azonosulni. Ugyanakkor hiszek abban is, hogy nem véletlen az, hogyha ilyen rövid idő után megfogan a baba, és végül egy egészséges kisbaba születik meg. Akkor annak a babának éppen abban az időben kellett megérkeznie abba a családba.

A fogamzásgátlás mellett a teherbeesésben is nagy segítség a ciklustudatosság. Fordulnak e hozzád olyan párok, akik sikertelenül vágynak babára? Mit tanácsolsz ilyenkor?

Ahogyan azt korábban említettem, a párok megtanulják a cikluskövetés segítségével, hogy melyek a termékeny és a terméketlen napjaik, ez pedig nagy segítség nekik abban, hogy mikorra időzítsék az együttléteket. Ez talán elsőre hihetetlennek hangozhat, pedig így van, nem mindegy, hogy mikor van együtt a pár, hiszen az általános hiedelmekkel szemben egyáltalán nem biztos, hogy a ciklus 14. napja a legtermékenyebb nap. Egy ausztrál felmérés szerint a babára vágyó, Billings módszert használó párok átlagosan 4,7 hónap alatt a kezükben tarthatják a pozitív terhességi tesztet. Akiknek a fogantatás volt a céljuk, azoknál a módszer alkalmazóinak a 75 százaléka egy éven belül teherbe esett. Emiatt a 4,7 hónap alatt, hogyha egy párnak néhány hónapon belül nem jön össze a baba, én már finoman arrafele terelgetem a párt, hogy érdemes elkezdeni a kivizsgálásokat, míg erre az állami rendszerben 36 év alatt 1 évet, 36 év felett 6 hónapot szoktak javasolni. Így hogyha tényleg bármelyik félnél egészségügyi akadálya lenne a fogantatásnak, időt nyernek, hiszen hamarabb diagnosztizálhatják az adott problémát, ami ebben a témában sokszor igazán kritikus.

Az eredeti írást itt találja.

Egy másik autó rendszámtáblájával közlekedett

Megnyitotta kapuit Józsa első bölcsődéje

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek