Debrecen
2023-06-29

Megszűnik a díjmentes töltés lehetősége Debrecenben

Debrecen elkötelezett a környezetbarát közösségi és egyéni közlekedés mellett. Az ország nagyvárosai közül az elsők között vezette be a zöld rendszámos járművek ingyenes parkolásának lehetőségét és telepített díjmenetesen használható töltőállomásokat. Európában és Magyarországon a töltés ingyenessége fokozatosan, egyre több helyen megszűnik, így 2023. július 1-jétől Debrecenben is térítés ellenében vehető igénybe ez a szolgáltatás, a felhasznált energiamennyiség függvényében.

Mindez a szolgáltatás hosszú távú fenntarthatósága érdekében történik. A rendelkezésre álló töltőberendezések műszaki felszereltsége nem tette lehetővé azonnali beillesztésüket a díjfizetési rendszerbe, ezért azokat át kellett alakítani. A 9 töltő átalakítása két lépcsőben történt meg. Az első körben öt, majd négy darab töltőt szereltek le és a korszerűsítést követően visszahelyezték azokat a helyükre. A berendezésekben ki kellett cserélni a vezérlő paneleket, módosítani a szoftvert, valamint hozzá kellett illeszteni azokat a felügyeleti rendszerhez.

A töltés után július 1-jétől fizetendő díj tartalmazza az áram, a karbantartás, a kommunikációs és a számlázással, szervizeléssel, hatósági felügyeleti eljárásokkal összefüggő költségeket. Valamennyi szolgáltató ez alapján alakítja ki töltési díjait. Debrecenben a felvett KWh, és a töltőn eltöltött idő alapján fizetnek majd az autósok a jövő hónaptól. Ennek összege 250 Ft/KWh, valamint az eltöltött idő után 9Ft/perc lesz. Ennek a két tételnek az összege adja majd a fizetendő díjat.

Fontos változás, hogy a töltőn eltöltött időt 3 órában maximálják július 1-jétől. A limitidőt követően 15 perc áll az autósok rendelkezésére arra, hogy elhagyják a parkolót. Amennyiben ezt nem teszik meg a megadott időre, 10.000 Ft túlhasználati díjat kell fizetniük. A rendszert úgy alakították ki, hogy az adatok megadását követően, a maximális töltési időnek megfelelő összeget, illetve a túlhasználati díj összegét is zárolja a bank. A limitidőn belüli töltés végén, azonban csak a tényleges használat után kell majd fizetni.

A fizetés egy erre a célra kifejlesztett mobil applikáción keresztül történik majd, melyhez minden töltőállomást egyedi azonosítóval láttak el. A töltőfej fölött található QR kód beolvasása után, a mobilapp lépésről-lépésre segítséget nyújt az autósnak a töltőberendezés használatához. Nagyon fontos, hogy pontos és valós adatokat adjanak meg minden töltés során, a rendszer ugyanis folyamatosan, e-mail üzenetek formájában ad tájékoztatást a töltés állapotáról. A töltést az e-toltesdebrecen.hu, az e-toltesdvparking.hu és a dvparking.hu oldalról is el tudják indítani az elektromos autók tulajdonosai.

 

VHL-es menővel bővült a keret

Utánpótlástól az NBI-ig!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek