Debrecen
2022-04-19

Debrecen külföldi kulturális megjelenései

Debrecen városa néhány héttel ezelőtt írta alá a Külgazdasági és Külügyminisztériummal azt az úttörőnek mondható megállapodást, amely szerint a cívisváros a kulturális diplomáciai célok kölcsönös segítése és erősítése érdekében együttműködik a minisztériummal – emlékeztetett Puskás István alpolgármester a Kölcsey Központ Bényi Galériájában tartott sajtótájékoztatóján, kedden.

Mint mondta, a minisztérium érdeke az, hogy a magyar kultúra minél színesebben és szélesebb palettával tudjon megjelenni külföldön, a városé pedig, hogy tovább tudja fűzni a nemzetközi kapcsolatrendszerét.

Az együttműködés keretén belül Debrecen immár hivatalosan is közvetlen kapcsolatba kerül a magyar kultúrát külföldön képviselő és népszerűsítő Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központok hálózattal. A szerződésnek köszönhetően 2022-ben már több konkrét, debreceni, illetve debreceni kötődésű művészeti projekt és művész kapott meghívást a Liszt Intézet magyar kulturális központjaitól. Kiemelte, az első programra április 11-én, a magyar költészet napján került sor a londoni kulturális intézetben, az angol főváros egyik legnagyobb presztizsű negyedében.

A kulturális központ meghívására a szerzőpáros, Áfra János költő, az Alföld folyóirat szerkesztője, valamint Szegedi-Varga Zsuzsanna képzőművész közösen mutatták be a Termékeny félreértés/Productive Misreadings című kötetet. A nemzetközi közönséghez szóló angol nyelvű beszélgetést Owen Good, a Magyarországon élő ír színész-műfordító moderálta, a színpadon felállított zongorán pedig a Junior Príma-díjas Balogh Tamás interaktív jelleggel, a zene segítségével kapcsolódott a beszélgetésbe.

– Tavasszal több program is megvalósul. A Kölcsey Központ egykori kávézója jelenleg kirakatgalériaként funkcionál, ahol a hónap végéig a város több rendezvényén feltűnt Lighthouse fényművészeti csoport újabb projektje látható, amely május 1-jét követően tovább utazik Bulgáriába – ismertette az alpolgármester. Elmondta, hogy a Debrecenben létrejött Lighthouse fényművészeti egyesület Kossuth Lajos születésének 220. évfordulójára „TRANFUSE URSA MAIOR 2.0” címmel különleges fényinstallációs kirakatkiállítással készült. Szilágyi Csilla és Herczeg Tamás 3 állomásos installációja a Kossuth-emigrációra és annak hatásaira reflektál. Az első állomás helyszíne Debrecen, ahol 1849. április 14-én a debreceni Nagytemplomban ülésező kibővített országgyűlés a magyar történelem során másodszor mondta ki a Habsburg-ház trónfosztását. Ugyanezen a napon Kossuth Lajost kormányzó elnökké választották. A debreceni kiállítás április 14-től tekinthető meg a Kölcsey Központ kávézójának kirakatában. Ezt követően májusban Sumenben mutatják be a kiállítást, ahová Kossuth és tiszttársai az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után érkezett. Az itt töltött idő alatt nagy hatással voltak a török fennhatóság alatt álló bolgár lakosságra; nyugatias megjelenésük, eszméik, viselkedésük, szokásaik egyfajta katalizátorként hatottak a bolgár nemzeti megújhodásnak. A Szófiai Magyar Kulturális Központ meghívására végül Bulgária fővárosába és kulturális központjába érkezik a kiállítás júniusban.

– Május 11-én a Stuttgarti Magyar Intézetben is nyílik egy debreceni vonatkozású kiállítás, ahová a MODEM gyűjteményéből érkezik egy válogatás. Célunk, hogy a német gazdaság egyik legfejlettebb területén, a Stuttgart környéki régiókban is rendszeresen megjelenjen Debrecen – hangzott el. Puskás István kiemelte, hogy ezen túl nyáron a MODEM a berlini Collegium Hungaricumba készül a Berlinben élő Lakner László Alter egó című, a MODEM-ben megrendezett kiállítás alapján készült kötetbemutatójával és Tar Sándor „Szőke város” című verse alapján készült Németh Hajnal: Szimultán város című filminstallációjával.

Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy Debrecennek van egy másik, már létező nemzetközi kapcsolathálója, a testvérvárosok hálózata. – A pandémia az elmúlt két évben meglehetősen megviselte ezeket a kapcsolatokat, de idén újraindulnak ezek a kötődések is. Sumen már ennek egy fejezete, ahol összeér egy hagyományos kapcsolati háló és a testvérvárosi hálózat – húzta alá. Hozzáfűzte, májusban Debrecen portugál testvérvárosába, a setúbali Magyar Napokra kapott meghívást a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, míg Nagyváradon a Festum Varadinumon és a Szent László Napokon is számottevő debreceni megjelenés lesz a kulturális intézmények, szervezetek jóvoltából, ősszel pedig további debreceni megjelenésekre lehet számítani.

Együtt a jövő fenntartható gazdaságáért

Elindult a 2022-es szezon a DEAC motorsportcsapatánál

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek