Debrecen
2020-11-24

Újabb tűzkárosult debreceni családnak segített a Debreceni Karitatív Testület

Melegétel mellett játékokkal is segítettek a kétgyerekes családnak.

Egy tűzkárosult debreceni családnál járt és a lehetséges segítségnyújtásról konzultált Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke, Széles Diána alpolgármester, a testület társelnöke, valamint Barcsa Lajos alpolgármester kedden.

Egy sorházi lakás tetőszerkezete gyulladt ki és ment tönkre vele együtt a lakás felső szintje Debrecenben múlt héten szerdán. A két gyermekével ott élő házaspár otthona lakhatatlanná vált. A család – melynek minden tagja hallássérült – megsegítésére rokonaik gyűjtés indítottak, ugyanakkor – mint hasonló élethelyzetbe került debreceni polgárok esetében az elmúlt években már több esetben is – a Debreceni Karitatív Testület, illetve a város önkormányzata is segítségükre sietett.

Az édesapa, Szabó Attila – jelnyelvi tolmács segítségével – mondta el, hogy a katasztrófa estéjén azt tapasztalták, elalszik a villany. Ő visszakapcsolta, de az megint elaludt. A családfő felment az emeletre, mert füstszagot érzett, s a padlásfeljáró környékén észlelte a tüzet. Bár azonnal arra gondolt, hogy slaggal haladéktalanul hozzákezd az oltáshoz, erre már nem volt ideje. A padlásfeljáró leszakadt, a tűz az emeleten terjedni kezdett. Mentették magukat és néhány értéküket, s azonnal hívták a tűzoltókat. A tető leégett, s mivel a gyerekek szobái voltak az emeleten, azok károsodtak leginkább. A földszinti rész kevésbé sérült. A tűz pontos oka egyelőre nem ismert. A családnak biztosítása sajnos nincs, így nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Azt még nem lehet tudni, hogy mikor, de ha sok-sok segítség révén sikerül felújítaniuk a lakást, ide szeretnének visszaköltözni.   

Amint azt a helyszínen Széles Diána alpolgármester, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke közölte, ebben az évben már a hatodik olyan tűz a városban, mely károsultjainak a testület – amint tudomást szerzett róla – azonnal felajánlotta segítségét. A testület munkatársai a tűzesetet követően azonnal felvették a kapcsolatot a családdal, s megkérdezték, van-e szükségük azonnali ellátásra vagy elhelyezésre. Ebben az esetben nem kellett szükséglakást biztosítani, a család elhelyezése megoldódott. A rokonok által elindított gyűjtés nyomán eddig már 1,5 millió forintnyi segítség gyűlt össze. A város önkormányzata egyszeri pénzbeli támogatást nyújt a családnak, valamint az ügyintézésben, a hulladék elszállításában segít, a Debreceni Karitatív Testület pedig jelenleg tartós élelmiszerrel támogatta őket. Mások is segítenek: a helyszínen most is ott volt a református egyház kríziskezelő csapata, hallássérült barátok pedig kétkezi munkájukkal vettek részt a romeltakarításban.

Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke arról számolt be, hogy a tűzeset estéjén vacsoráról gondoskodtak a család számára. Most tartós élelmiszereket, tisztítószereket és játékokat hoztak. Ebben a helyzetben talán kevéssé tűnhet fontosnak a játékok adományozása, de a család kisebbik gyermekének – egy 7 éves leánykának – a játékai is odavesztek a tűzben, s ez őt nagyon érzékenyen érintette. Ezért lehetnek számára most fontosak a kapott játékok is.

Aki segíteni szeretne a családnak, az a következő számlaszámra juttathatja el pénzadományát: Szabó Natália Ilona, OTP Bank, 11773384-00140546. A család nagyobbik gyermeke digitális oktatásban vesz részt, de tanszerei és laptopja is megsemmisültek, így ezekre is szüksége van.

Fotó: Erdei Balázs

Edzőváltás lesz a szezon végén a DVSC női kézilabda csapatánál

Nézd meg Darwin kézírását!

Marosi Zoltán

Szerző
Hasonló cikkek