Debrecen
2021-09-23

Légimentőkkel menthetsz életet: adj vért

„Ha még soha nem adtál vért, itt az alkalom; a pénteki Légimentő-véradókampány 7 helyszíne versenyben áll: az győz, amelyiknél a legtöbb új donor jelentkezik vért adni 12 és 18 óra között. Ments életeket és nyerj a légimentőkkel! Várunk a Nagyerdei Stadionban – fűzik a debreceni szervezők a rendkívüli véradónaphoz.

„Adj vért a légimentőkkel, hogy mások is túlélhessék!” – rendhagyó közösségi véradókampányt indít a Magyarországi Légimentésért Alapítvány, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel közösen a Magyar Vöröskereszttel és szakmai partnerével az Országos Vérellátó Szolgálattal: egyszerre 7 helyszínen várják a véradókat szerte az országban szeptember 24-én 12 és 18 óra között (Budaörsön, Balatonfüreden, Keszthelyen, Pécsett, Szentesen, Miskolcon és Debrecenben). Debrecenben a Nagyerdei Stadion (Nagyerdei park 12.)  a helyszín; a játékosbejárat felől megközelíthető térben – ahogy arról korábban hírt adtunk. A véradók, rokonaik, kísérőik és az érdeklődők a megtekinthetik mentőhelikoptert, és kísérőprogramokon vehetnek részt.

Debrecenben az ügy mellé állt a DVSC sikeres, népszerű sportolóival együtt. Dzsudzsák Balázs labdarúgó és Kovács Petra kézilabdázó videóban szólt a donorokhoz. A rendezvény napján a 12 órakor kezdődő megnyitón Köstner Vilmos mesteredző képviseli az egyesületet, és találkozhatnak vele a véradók is. 

 

Első véradókért verseng a 7 helyszín


Debrecenben aznap a Stadionban látja el ügyeletét a helyi mentőhelikoptert, amit – természetesen, amikor nem lesz szolgálatban – megtekinthetnek a véradók és az érdeklődők. Míg a szülők vért adnak, a fiatalok sem unatkoznak majd, mert gyermekprogramok várják őket (csillámtetoválással, színezőkkel). S ha már életmentés jegyében telik a nap: a Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum végzős hallgatói segítségével elsősegélynyújtással és újraélesztéssel kapcsolatos ismereteket sajátíthatnak el az érdeklődők.

Még valami: „Ha még soha nem adtál vért, itt az alkalom, mert a 7 légimentős helyszín versenyben áll: az győz, amelyiknél a legtöbb új donor jelentkezik vért adni. Mentsünk életeket és nyerjünk a  légimentőkkel!” – fűzik hozzá a helyi szervezők.

 

Hagyományteremtő céllal a jobb túlélési esélyekért

Mint a program korábban közreadott közleményében szerepel, a különleges közösségi esemény célja, hogy minél több emberhez eljusson nemcsak a véradás üzenetének fontossága, de a lehetősége is, felhívja a figyelmet az önkéntesség és a segítségnyújtás jelentőségére, és a légimentők nem mindennapi munkájára, hiszen ennek köszönhetően menthetnek életet a légimentők is. 2019 decembere óta az egyik mentőhelikopter két egység nulla negatív vért is szállít a fedélzetén, melyet szükség esetén a betegek ellátására alkalmaznak. Bevezetése óta már számos alkalommal került erre sor, mellyel minden esetben növelhető a túlélési esély.

A közös véradást hagyományteremtő céllal hívjuk életre és évről évre szeretnénk megrendezni, támogatva ezzel azt, hogy mindig rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiségű vér a mentőhelikoptereken és az egészségügyi intézményekben is.

 

Szüreti mulatságra és családi napra várja az érdeklődőket hétvégén a Zsuzsi

Beszélgetések női sorsokról a MagdaFeszten

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek