Debrecen
2022-08-04

Egészséges utódokkal örvendeztetnek az új-kaledóniai vitorlásgekkók

A jelek szerint remekül érzi magát a Debreceni Állatkert új-kaledóniai vitorlásgekkó-párja, mivel bő egy évvel azután, hogy a budapesti Tropicariumból a cívisvárosi intézménybe költöztek, máris egészséges utóddal örvendeztették meg gondozóikat és a látogatóközönséget. A július 30-án kikelt, még csupán pár centiméteres kis gekkó különlegessége, hogy az emberi gondozásban bevett mesterséges keltetés szükségessége nélkül jött világra a szülőpár terráriumában, ahol azóta megcsodálható.

A nőstény idő közben két újabb tojást rakott le, így az intézmény bízik a további szaporulatban.

Az Ausztráliától keletre fekvő csendes-óceáni szigetvilágban őshonos új-kaledóniai vitorlásgekkó (Correlophus ciliatus) köznapi nevét a hátsó lábai közti bőrvitorláról kapta, amely a fáról fára való ugrásban segíti. A legtöbb gekkófajjal ellentétben mindenevő: gyümölcsöket, nektárt, pollent és rovarokat egyaránt fogyaszt. További érdekessége, hogy fejétől a háta közepéig apró bőrtaraj fut végig, amelynek szem fölötti szakasza szempillára emlékeztet – innen ered másik elnevezése, a „szempillás gekkó”.

Élőhelyének pusztulása és az invazív fajok megjelenése következtében a faj sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

 

Utazzon díjmentesen a LOKI meccsre!

Szombaton pályára lép a Loki

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek