Blog
2023-04-30

Körforgásos gazdaság és biodiverzitás

A címben szereplő két fogalom egyre nagyobb szerepet játszik az életünkben, fontos lenne, hogy mindenki halljon róluk, a velük kapcsolatos problémákról és megoldásokról, de mielőtt kiveséznénk ezeket, tisztázzuk mit is jelentenek.

A körforgásos gazdaság egy modell, a termelés és fogyasztás fenntartható módja, ellentéte az egyszeri fogyasztásra épülő vagy másik nevén lineáris gazdasági modellnek. Utóbbi nem fenntartható, sajnos a világ népességének jelentős része ezt követi, vagyis pazarol. A különböző termékeket kopás, törés, meghibásodás esetén azonnal kidobja, nem keresve a helyrehozatal megoldását.

A körforgásos gazdaság ezzel szemben az újrahasznosítást tűzi ki célul, vagy ha valami elromlik vagy tönkre megy, azt nem azonnal a szemetesbe dobjuk, hanem megjavíttatjuk, vagy ha a teljes egész már menthetetlen, akkor az alkatrészeit használjuk fel újra. Igaz lehet ez háztartási gépekre, okostelefonokra, ruhákra, játékokra, és még sorolhatnánk. Ezzel a termék vagy annak egy részének élettartama jelentősen meghosszabbodhat, így kevesebbet kell venni belőle, és kevesebb erőforrást használunk fel hozzá.

A biodiverzitás a minket körülvevő élőlények sokszínűségét jelenti. Az a rengeteg állat, növény, gomba, mikróba, ami a bolygón előfordul, mind a biodiverzitást képviseli. Egészséges környezet, egészséges rendszer csak ott jöhet létre, ahol a fajok és a genetikai állományuk diverz, vagyis sokszínű, ezáltal ellenállóbb bármilyen külső negatív hatás ellen. Sajnos az emberi tevékenységek miatt nap mint nap fajok tűnnek el, pusztulnak ki végleg, ezáltal a biodiverzitás csökken, és ha nem teszünk ez ellen valamit, úgy a rendszer összeomlik, és maga alá temet minket is.

Több kutató is egyetért abban, hogy a biológiai sokféleség csökkenésének 90 %-a a természeti erőforrások ésszerűtlen, mohó kitermelésének az eredménye. A földi élet függ a természettől és annak szolgáltatásaitól. A körforgásos gazdaság követésével tehetünk a sokféleség csökkenése ellen, és minél többen követik ezt az elvet, annál többet tudunk tenni az élővilágért. Ha, amit lehet, megjavítunk, újra hasznosítunk, valamilyen alternatív módon újra használjuk, úgy kevesebb erőforrást kell kitermelni az újra gyártására. A körforgásos gazdaságra való áttérés mindannyiunk közös célja.

Forrás: futureofdebrecen.hu

Premier

Átadták a Fonogram - díjakat: íme a 2023 - as nyertesek

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek