Blog
2023-05-21

Komposztálás egész évben bármikor

Amikor a hulladék valamilyen formájú újrahasznosításáról beszélünk, általában mindenkinek a szelektív gyűjtés jut az eszébe elsőként, és kevésbé gondolunk a komposztálás folyamatára, pedig a komposztálás egy szinte mindenki számára elérhető művelet a háztartásokban.

A lakosság által termelt vegyes hulladék körülbelül 35-47%-a jellemzően biológiailag lebomló hulladéknak mondható. A komposztálás olyan természetes folyamat, amelyet a mikroorganizmusok szervesanyag és oxigén jelenléte mellett külső behatás nélkül képesek elvégezni. Persze, a jobb hatásfok elérése érdekében célszerű figyelnünk a megfelelő arányokra, és használhatunk bomlást elősegítő szereket is. 

Komposztálható anyagok

A legjobb pedig, hogy sokféle háztartásban keletkező anyag komposztálható, ilyen például az otthonainkban fellelhető hulladékok biofrakciója (ételmaradék, zöldségek, gyümölcsök stb.) vagy, ami általában a legnagyobb mennyiségben megtalálható a kertes házaknál, a kerti vagdalék (fű, fagallyak stb.). 

Komposztáló választás

Ami még a folyamatunk mellett szól, hogy kis helyigényű. Bár sok üzletben vagy internetes oldalon vásárolhatunk különböző méretű, anyagú komposztáló edényeket, akár mi magunk is készíthetünk ilyet – felhasználva az otthon megtalálható anyagokat, amellyel szintén hozzájárulunk a hulladékká vált dolgaink, eszközeink, újra használatához vagy újrahasznosításához. 

Komposztálás lakásban

De azok se csüggedjenek, akik lakásban élnek, hiszen – mint már fentebb említettem – az interneten nagyon sok hasznos ötletet és edényzetet találunk arra a lehetőségre is, hogy olyan eszközben tudjuk gyűjteni a biohulladékot, amely jól zárható, és nem távoznak belőle a kellemetlen szagok a lakásban. 

Közösségi komposztálás

Manapság már sok tömblakásnál megfigyelhető, hogy közösségi komposztálókat hoznak létre. Ez a kezdeményezés azért is jó, mivel az ott lakóknak nem egyesével kell megoldani a komposztáló berendezések, tárolók beszerzését, hanem egy nagyobb közöset hoznak létre, amely így költséghatékonyabb. Később pedig a lakások és a közösségi terek balkonrészeinek táplálására is használhatjuk a komposztálás után kapott értékes tápanyagokban gazdag humuszt. 

Egyéni komposztálás:

Amennyiben nincs megfelelő közösségi tér vagy a lakók többsége nem szeretne közös komposztálót létrehozni, akkor egyénileg is beszerezhetjük azokat attól függően, milyen méretű és funkciójú komposztálóberendezésre van szükségünk. 

Tehát a komposztálás folyamata egyszerű és mindenki számára elérhető, valamint segítségével nem csupán kifogástalan minőségű talajkondicionálóhoz tudunk jutni, de nagy mértékben hozzájárulhatunk a társadalmunkban komoly problémát jelentő hulladékmennyiség növekedésének mérsékléséhez, csökkentéséhez. 

Komposztálj te is minden nap, egész héten!

Szerző: Cseke-Palkovits Henrietta

A cikk a LIFE IP HungAIRy projekt és a Kristály-99 Kft. együttműködésében jött létre.

futureofdebrecen.hu

Hogyan mentsük meg a világot sportolás közben?

Vihart vetett és bronzérmet aratott a DEAC a Viharsarokban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek