Blog
2023-07-01

’Nem divatbemutató ez!’

Kerékpározás férfi szemmel

Reggel 6:30 Idilli hangulat, ideális állapot kerékpárral indulni munkába. Főhősünk felölti a napszaknak és az időjárásnak legmegfelelőbb ruháját és elindul táltos paripájához, hogy bekerüljön vele a cívisváros vérkeringésébe. 

Öltözéke nem kirívó vagy elegáns, de a végletekig praktikus. „Elvégre nem divatbemutatóra készülök” – gondolja magában. Kerékpárja nem új, szép, vagy trendi. Itt magasztosabb eszmék forgatják a kereket.

Hősünk gyerekkori kerékpárja napi használat nyomait mutatja. Fényes ezüst festése már karcos, matt-opálos, megannyi sérülés, megannyi esés, megannyi emlék és átkacagott pillanat vésődött bele ebbe a trekking kerékpárba. Kerékpárjához a szentimentális kötődésénél már csak küldetéstudata nagyobb. 

„Példát kell mutatnom a következő generációnak!” – Mondta az egyik kollégám a mini interjúk során.

Suhog a farmeranyag a combon, miközben végigtekernek az utcákon az iskoláig. A tempó kényelmes, a technikai póló remekül szellőzik, de reggel egyébként sincs túl meleg. Még nyáron sem.

 Az izzadás ellen a férfiak ismét a praktikum felé fordítják gondolataikat. A kollégáim megoldásai a következők voltak: 1. Prevenció dezodorral és reggeli lassabb tempóval. 2. Csereing a fiókban. 3. Későbbi program esetén spray a hátizsákban is. 4. Végszükség esetén program előtti gyors tusolás otthon.

A közös apa-lánya tekerés közben ismerős épületeket és arcokat vesz észre a városban. Ha lenne haja, a menetszél lobogtatná, közben az álomkerékpárról ábrándozik.

Az álomkerékpár

„Mountain bike, minőségi teleszkópokkal és középaggyal, sötét matt festéssel, legalább 21 sebességes váltóval. Ezzel a bringával sem a padkától, sem pedig a Tokaji hegyvidéktől nem kellene félnem többé”

Mások ettől eltérő szempontok alapján választanának, vagy nem választanának kerékpárt. Misi szerint egy jó monoblokk és maximum 2-3 sebességfokozat elegendő.

 Sanyi álláspontja alapján egy jó hangrendszer az álomkerékpár alaptartozéka… „Füligérő mosollyal tekerni, a kosárban a bluetooth hangszóró és szól az „Another days in paradise”… kell ennél több, hogy jól induljon a nap?”

Ádám szerint „száguldás, porsche, szerelem”, csak a vékony kerék, nagy áttétel és a suhanás a városi aszfalton, ami értelmet ad a dolognak. Ezt meg is teheti „Metálbarna-szerű” országúti kerékpárján. Szerinte nagyon fontos, hogy legyen a hátizsákban széldzseki, esőkabát is, hiszen sosem tudhatjuk, mire számítsunk a nap végén.

A reggeli út végén több tucat kerékpárral, számtalan történettel és úti élménnyel érkeznek kétkerekű hőseink a munkába. Bennünket, férfiakat azonban összekötnek az eszmék.

A példamutatás, a praktikum, a kerékpározás előnyeinek szem előtt tartása, illetve a tudat, hogy mennyivel több marad a családi kasszában, hogy benzin helyett a kalóriákat égethetjük és az egészségünket is megőrizzük, hogy nem kerülünk forgalmi dugóba, hogy a stresszmentes, kiszámítható és gyorsabb közlekedéssel is hozzájárulunk a kiegyensúlyozott élethez.

A cikk első részében a női kollégáinkat kérdeztük ezt itt találod  ( https://futureofdebrecen.hu/kezdjetek-el-elni/bringaval-munkaba-noi-szemmel/ )

futureofdebrecen.hu

Elítélte a svédországi Korán-égetést az Európai Unió

Heti makronaptár

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek