Blog
2023-02-04

Lég- és lélektisztító növények a szobában

Vitorlavirág – Spathiphyllum fajok. Közép- és Dél-Amerika, illetve Délkelet-Ázsia esőerdeiből származik.

 Éppen ezért a magasabb páratartalmat meghálálja, tűri akár a félhomályos környezetet is, azonban ilyenkor nem hoz virágot. Virágzásához helyezzük fényesebb helyre, de kerüljük a közvetlen napsütést! Szobahőmérsékleten érzi a legjobban magát.

Ha mindezeket betartjuk, akkor az esetleges kártevőkkel (atkák, pajzstetvek) szemben is ellenállóbb lesz a növényünk. Talaját tartsuk enyhén nyirkosan, télen öntözzük ritkábban! Ha lekonyul növényünk, öntözéssel újra visszanyeri vitalitását. Tőosztással könnyedén szaporíthatjuk, új egyedeket nevelhetünk. Kereskedelemben leginkább a Spathiphyllum wallisii különféle fajtáival (és hibridjeivel) találkozhatunk, azonban a nemzetség fajait sok esetben csak avatott szem képes egymástól megkülönböztetni. 

Levelei széles, lándzsás vagy hosszúkás, tojásdad alakúak. A hajtásuk csúcsán fehér, zöldesfehér, esetleg krémszínű torzsavirágzat fejlődik.

Növényi nedve irritálhatja a nyálkahártyát, ezért kisgyermekek és házikedvencek ne férjenek hozzá!

Univerzális növény a levegő tisztításának szempontjából, hiszen csökkenti a levegő szén-dioxid-tartalmát, illetve a triklóretilén, ammónia, benzol, xilol mellett a formaldehid megkötésében is jelentős szerepet tölt be.

Ezen anyagok leggyakrabban a különféle bútorok festék- és lakkanyagaival, háztartásban használatos vegyszerekkel, tisztítószerekkel kerülnek a szoba levegőjébe.

Forrás: futureofdebrecen.hu

A DEAC a Szatmárnémeti gárdáját verte 2-0-ra a szombati edzőmérkőzésen.

Klímaszorongás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek