MegMinden
2023-02-04

Klímaszorongás

(greenpeace.org)

Klímaszorongás: lehet rá megoldás.

Friss kutatások azt mutatják, hogy a fiatalok többsége aggódik a jövője miatt, klímaszorong. Nem véletlen: a most felnövő generáció bőrére megy a játék. Úgy érzik, hogy a felnőttek, a döntéshozók cserben hagyták őket. Sokan egyelőre tehetetlennek érzik magukat és ez szorongató érzés. Az elmúlt évek klímamozgalma ezt az erőt tudta a felszínre hozni, cselekvésre buzdítani, és ennek komoly hatása lehet.

Még a kétezres évek elején is kinevették azokat, akik komolyan aggódtak a klímaváltozás miatt, azóta viszont úgy berúgta az ajtót a klímaválság, hogy nehezen találunk olyat, aki ne gondolná valós fenyegetésnek. A klímakatasztrófát még van esélyünk elkerülni, és ezt lehet, hogy éppen a leginkább érintettek fogják elérni. A fiatalok.

A független Pew Research Center [1] felméréseinek adatai szerint világszerte csaknem minden harmadik ember (72%) [2] attól tart, hogy a globális klímaváltozás személyesen árt neki. A fiatalok majdnem fele szerint az éghajlatváltozással kapcsolatos érzéseik negatívan befolyásolják mindennapi életüket, és 77%-uk szerint ijesztő jövő vár rájuk az éghajlatváltozás miatt – derül ki egy tízezer, 16 és 25 év közötti fiatalt megkérdező kutatásból, amelyet 10 országban készítettek akadémikusok [3] . Ezt a félelmet fel és el kell ismerni, és kis csoportokban együtt kell tudnunk feldolgozni ezeket a vállalatokon belül, a helyi közösségekben, a kormányzatban és egyéb szervezetekben. Csak ezután tudjuk majd produktívan megbeszélni, hogyan kell felkészülni, alkalmazkodni és harcolni az éghajlatváltozással.

A klímaszorongásra jó ellenszer lehet a közösségi cselekvés

Cselekvésre egészen biztosan szükség van: a Climate Action Tracker [4] nevű nemzetközi szervezet legújabb jelentése szerint [5] ugyanis a 2015-s párizsi klímaegyezmény 36 aláírója közül egyetlen afrikai ország teljesíti a vállalását, Gambia. A következő klímakonferencia (COP26) házigazdája, az Egyesült Királyság bár szeretné magát élharcosnak tekinteni, de közben nem ellenzi egy új szénbánya megnyitását Cumbriában, vagy olajfúrást Shetland környékén, mindemellett pedig csökkentik a repülési adókat. [6] A glasgow-i klímacsúcstól nem várhatunk sokat. Ígéreteket és klímablablát biztos kapunk majd a döntéshozóktól. A cselekvést nekünk kell kikényszeríteni. Nem várhatunk tovább.

Az eredeti írást itt találja.

Lég- és lélektisztító növények a szobában

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek