Blog
2022-04-27

Környezettudatos lánybúcsú-tippek

Csodás lánybúcsút szerveztek nekem a közeli barátaim még 2020 augusztusában. A következő cikkben betekintést adok abba, hogy mivel tették környezettudatossá ezt a különleges alkalmat.

1. tipp: Helyszínre jutás

A társaság fele az eszközöket telekocsival hozta, a másik része vonattal érkezett, ily módon is csökkentve a közlekedésből eredő légszennyezést. 

2. tipp: Kellékek

Minden lánybúcsúnak vannak hagyományai. Például az, hogy a menyasszonyt felöltöztetik. A barátaim az alábbi módon tették ezt „ökosabbá”: a pólóm 100%-os öko-textil minősítésű anyagból készült, és a rám kerülő szalagot újrahasznosított anyagokból állították össze. A lánybúcsús csapatom ügyelt arra is, hogy maguknak nem csináltattak pólót, hisz minden vásárlással növelték volna valamennyivel a buli ökológiai lábnyomát (minden ruha gyártása, szállítása energiát igényel), így az egységesség érdekében mindenki fekete színű ruhadarabot viselt, kézzel készített kitűzővel.

3. tipp: Dekoráció

Minden dekorációs elem kézzel, újrahasznosított anyagokból, főképp papírból és más lebomló anyagokból készült.

4. tipp: Étel, ital

Nagyon fontos, hogy nem voltak egyszer használatos étkészletek, poharak, s a csapat tagjai felosztották egymás közt a mosogatást. A szalvéta újrahasznosított papírból készült. Az ételek nagyját a helyszínen készítették el, nem rendeltek, az ételek otthon termelt alapanyagokat is tartalmaztak. A sós és édes nasikat csomagolásmentes boltban vásárolták saját tégelyeikben – ezzel is ügyelve arra, hogy kevesebb hulladék termelődjön. Volt továbbá helyi és szezonális gyümölcs, ami akkor épp a dinnye volt. Az üdítő szörp és limonádé volt – a szörp üvege visszaváltható, a biocitrom héja komposztálható. Volt alkoholos ital is: házipálinka, házi meggylikőr, házi krémlikőr. Ezzel is teret kapott a lokalizáció és a rövid élelmiszerellátó lánc elve. 

5. tipp: Hulladék

Szelektíven gyűjtöttük a műanyagot, üveget, aludobozokat és a zöldhulladékot is.

6. tipp: Ajándékok, programok

Számos meglepetésben volt részem. Természetesen voltak pajzán ajándékok – mint a félreérthető formájú kaktuszok –, de az ajándékozók többnyire a többször használatos, a háziasszony számára hasznos eszközök tárának bővítésére törekedtek: kaptam konyharuhát, mosogatószivacsot, fakanalat.

Az egyik játék során egy kézzel készített fa ládikát kaptam, tele útravalóként szolgáló fontos üzenetekkel és az ezekhez köthető szimbolikus eszközökkel. 

A nap nagyon jó hangulatban telt, amit elősegített a sok kreatív, személyre szóló játék, melyek során felelevenítettük  a közös emlékeket. Számomra ezek jelentették a nap fénypontját! 

Forrás: futureofdebrecen.hu

Hetényi Zoli a ljubljanai keretben, Mihalik Gergő túl az első mérkőzésen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek