Debrecen
2021-01-20

A veszélyhelyzet miatt változnak az idei írásbeli felvételi szabályai

Szombaton tartják az idei középiskolai írásbeli felvételit, a vírus miatt idén két pótnapot is kijelöltek. A nyolcadik osztályos tanulóknak hamarosan el kell dönteniük, hogy hol szeretnék folytatni a középiskolai tanulmányaikat. A pályaválasztás megkönnyítése érdekében a Debreceni Szakképzési Centrum a megújult szakképzési rendszerről és a szakmai oktatás előnyeiről különböző felületeken ad tájékoztatást a tanulóknak és a szüleiknek is egyaránt.

Fontos tájékoztatót tartottak a Debreceni Szakképzési Centrumban azoknak a nyolcadik osztályos tanulóknak a számára, akik szakmát tanulva szeretnék folytatni a tanulmányaikat. Ebben az esetben elsőként csak ágazatot kell választaniuk a fiataloknak, a szakmaválasztás az öt éves érettségit adó technikumokban két, a hároméves szakképző iskolákban egy év után történik. Ezzel megkönnyítik az egyelőre még bizonytalan tanulóknak a helyzetét, hiszen csak az alapoktatást követően, jóval átgondoltabban tudják meghozni a döntést,hogy milyen szakmát választanak későbbi foglalkozásukként. 

Szombaton kerül sor a középfokú beiskolázás központi írásbeli vizsgjájára. Hámori Éva Judit a  Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy idén 3 írásbeli vizsgát szervező intézményük van (Bethlen, Mechwart, Péchy) ahol mintegy 700 tanuló adhat számot tudásáról. Ebben a három intézményben a felvételi vizsgához van kötve a jelentkezés, a többi intézményükben kizárólag a tanulmányi pontok, azaz az általános iskolában kapott osztályzatok alapján rangsorolják a jelentkezőket. A főigazgató beszédében hangsúlyozta, hogy érdemes minél több iskolát, vagy iskolán belül több területet megjelölni, hogy biztosan sikeres legyen a gyerekek felvételije. 

A veszélyhelyzetre való tekintettel idén változnak a felvételi vizsga lebonyolításának körülményei. A szülők illetve a kísérők nem léphetnek be az intézmények terültére. Az iskolaépületbe való belépés csak testhőmérséklet-mérés után lehetséges, a védőmaszk viselése pedig kötelező a vizsga alatt a felügyelő tanárokn számára, a vizsgázó diákok számára pedig ajánlott. A termekben legfeljebb 10 diák tartózkodhat, és tartani kell az 1,5 méteres távolságot. 

A megszokottól eltérően a központi vizsga letételére két pótnapot is kijelöltek, január 28-án 14 órától lesz egy másik vizsgaidőpont azoknak, akik a most szombati alkalmon alapos ok miatt nem tudtak részt venni. Február 5-én szintén 14 órától pedig azok a diákok vizsgázhatnak akik igazoltan COVID-19 fertőzésben szenvedtek az előző alkalmak alatt, vagy igazoltan hatósági házi karantén alatt álltal. A második pótló vizsgaalkalomra kérelmet kell benyújtani az iskola igazgatójának január 29-én 16 óráig. 

A javított dolgozatok megtekintésére a vizsgát követő 8 napon belül, 1 munkanapot jelölnek ki a különböző iskolák, míg a második pótnap esetében a megtekintés napja február 10. A diákok az észrevételeiket a megtekintést követő munkanapon 16 óráig tehetik meg a szakképző intézmény igazgatójához címezve. Ezekre elektronikusan is biztosítanak lehetőséget, melyről az iskolák igazgatói adnak tájékoztatást honlapjukon illetve a vizsga napján a helyszínen. 

A Szakképzési Centrum 11 intézménye összesen 17 ágazatban, 63 alapszakmát kínál a 2021/22. tanévben. Hámori Éva Judit elmondta, hogy az a céljuk, hogy olyan szakképzési rendszert működtessenek, amely nem csak nyitott minden továbbtanuló számára, hanem proaktív szemléletével hozzájárul a jövőjük hatékony megalapozásához. 

Tirpák Zsolt a Szakképzési Centrum kancellára hangsúlyozta, hogy Debrecenben ha valaki szakmát tanul azok előtt a diákok előtt biztos karrierlehetőség áll. Akik pedig szakképzésben tanulnak tovább azokat egy átfogó tanulói juttatási rendszer fogadja. Ez egy tanulmányok alatti juttatást és egy tanulmányok zárásaként biztosított egyszeri pályakezdési támogatát jelent. Előbbinél az alapoktatásban ez a technikusi képzésben a minimálbér 5%-a (8000Ft) szakképző iskolákban a minimálbér 10%-a (16000Ft). Szakirányú oktatásban ez annyiban változik, hogy a vállalkozásoknál duális képzésben is végezhetik a tanulmányaikat. Ebben az esetben, ez a minimálbérhez kötve 60-100% lehet. 2021-ben ez 96.000-161.000 forintot jelent. A tanulmányok utáni a vizsgaeredményektől függően a mindenkori minimálbér 80-180%. Ennek mértéke idén, 128.000-289.000 Ft között lehet.

Tempóban 67

Bulis beiktatás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek