Sport
2021-06-24

EURO-2020 Rossi: az eredmények nem tükrözik az előrelépés mértékét

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a csapat által az Európa-bajnokságon elért eredmények nem tükrözik az előrelépés valódi mértékét.

Köszönetet szeretnék mondani a srácoknak, mert a magyar együttes félelem nélkül játszik, még magasabban jegyzett ellenfelekkel szemben is, és bebizonyította, hogy a világ legjobbjaival is felveszi a versenyt fizikailag, állóképesség és futás terén.

Technikai szinten van még némi lemaradás, ugyanakkor abban bízik, hogy hamarosan olyan játékosokat tud majd behívni a válogatottba, akik ezen tudnak segíteni.

Az elmúlt több mint 35 napban én is sokat fejlődtem, és a teljes szakmai stáb tekintetében is tapasztalható előrelépés. Van csapatunk, a fiúk motiváltak, és rátermettek azoknak a feladatoknak a végrehajtására, amiket kérek tőlük.

 Az 56 éves kapitány úgy fogalmazott, ő változatlanul szeretne támadóbb felfogású futballt játszatni a magyar válogatottal, még akkor is, ha a rivális egy magasabban jegyzett együttes. Természetesen a németek, vagy a franciák ellen itt az Eb-n ezt nem lehetett megvalósítani, ők azért nem a Feröer-szigetek, Lettország, vagy Litvánia, nyilatkozta Rossi, aki arról is beszélt, hogy szerinte mindig van hova fejlődni, ő maga ezen dolgozik minden nap. "Nem feltétlenül az a jó edző, aki jó taktikus, mert éppen a taktikai ismeret az utolsó, amire szükség van, ezért én mindig próbálok 360 fokban fejlődni.

A kapitány szerint csak úgy lehet jobbá válni, ha tisztában vagyunk a hibáinkkal, és nem félünk szembenézni velük, a taktikát pedig mindig a rendelkezésre álló játékosok képességeihez kell alakítani. Nincs egy olyan játékrendszer, amivel biztos a győzelem, ugyanakkor a franciák és a németek ellen jelentősen be voltak határolva a lehetőségeinkmondta a szövetségi kapitány, aki majdnem minden pillanatát a szívébe zárja ennek az Európa-bajnokságnak, ami bár rövid ideig tartott a magyaroknak, de így is óriási élmény volt.


"A legmegindítóbb pillanatok a szurkolókhoz kötődnek, ahogyan végig mellettünk voltak, és ahogyan hozzáálltak a válogatotthoz. Szokták mondani, hogy a labdarúgás csak egy játék, de igazából nem csak az, mert nagyon mélyen mozgat meg az emberben érzelmeket" 

Rossi szerint a csapat szintjén és egyénileg is több játékos felhívta magára a figyelmet ezen az Eb-n, ezért számíthatnak arra, hogy rangosabb bajnokságokból is keresni fogják őket.

Amíg én leszek a magyar válogatott kapitánya, addig a karakterek szintjén nem lesz visszaesés, mert csak olyanokat fogok behívni, akik futnak és harcolnak. Akiben ugyanis nincs küzdőszellem, az hiába technikás, nemzetközi szinten semmire sem jó, mondta az olasz szakember, és hozzátette, 2019-ben, a Walesszel szemben 2-0-ra elveszített cardiffi Eb-selejtező után az fogalmazódott meg benne, hogy vagy felmond, vagy pedig megváltoztatja a válogatás kritériumait.


Amíg azt érzem a szurkolók részéről, amit az elmúlt mérkőzéseken éreztem, addig én maradni szeretnék a kapitányi poszton. A magyar válogatott ugyanis a magyar nép tulajdona, én pedig nem valakinek felelek a csapat eredményeiért, hanem a magyar embereknek.

Kitért rá, hogy a csatár Szalai Ádám sok bírálatot kapott, és őt is érte kritika, amiért mindig számít a Mainz játékosára, de szerinte a válogatott mostani csapatkapitánya "pótolhatatlan, leválthatatlan", ezért a továbbiakban is ott lesz a keretben.

A kapitány azt mondta, ha valamin utólag változtathatna, akkor a portugálok elleni első csoportmérkőzésen másképp cserélne.

A három ellenfél várható Eb-szerepléséről Rossi úgy nyilatkozott, mindegyik messzire juthat a kontinenstornán, csapatjátékban ugyanakkor a franciákat és a németeket tartja igazán erősnek, a címvédő Portugália szerinte eddig nem nyújtott meggyőző teljesítményt.

Hazája válogatottjáról azt mondta, akár a fináléig is eljuthat, azonban ha az elődöntőben a világbajnok franciákkal találkozik, akkor nagyon nehéz dolga lesz, Didier Deschamps együttese ugyanis a magyar kapitány szerint leküzdhetetlen, ha csapatként összeáll a játéka.

A magyar válogatott a Puskás Arénában 3-0-ra kikapott Portugáliától, majd 1-1-et játszott a franciákkal, szerdán pedig 2-2-es döntetlent ért el Németország ellen Münchenben, így negyedik helyen végzett a csoportjában.
 

fotó:mlsz.hu

Az EP jóváhagyta a 2050-re kibocsátássemleges célokat kitűző klímavédelmi rendeletet

Romániában júliustól további lazítások lépnek hatályba

MTI

Szerző
Hasonló cikkek