Sport
2023-08-01

Dávid László: Lépésről lépésre akartunk haladni

A DEAC vívószakosztályának mestere elmondta, a sok energiát felemésztő idény után a következő hetekben a pihenésé lesz a főszerep.

Mégis lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni – ezt a magyar női kardválogatott bizonyította a milánói vb-n a hétvégén. A Battai Sugár Katinka, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca alkotta kvartett sorrendben a lengyeleket, a görögöket, a dél-koreaiakat és a franciákat múlta felül Olaszországban, ezzel pedig 2022 után 2023-ban újra a világ legjobbja lett. Sugi trénerével, Dávid Lászlóval többek között extra motivációról, valamint felejthetetlen jelenetről is beszélgettünk.

– Dávid László, az immáron kétszeres világbajnok Battai Sugár Katinka edzője. Milyen érzés ezt hallani?

– Csodálatos, természetesen nagyon büszke vagyok rá és az egész válogatottra. A tavalyi vb-cím után többen azt mondták, hogy csak véletlenül nyertünk. Motivációt merítettünk ebből, úgy indultunk Milánóba, hogy végezzünk újra az első helyen “véletlenül”. A menetelés összes pillanata kellemes emlék számomra, ha a legszebb momentumot kellene kiválasztanom, akkor Sugi kiszálló asszójára esne a választásom, amelyet 6:3-ra nyert a francia Queroli ellen a döntőben.

– Az egyéni nem sikerült kiemelkedően Suginak, ugyanis már a legjobb hatvannégy között legyőzte őt a német Julika Funke. Mennyire kellett lelket önteni belé a korai búcsú miatt?

– Semennyire, mivel pontosan tudta, hogy az olimpia szempontjából a csapatverseny a fontosabb. Különös a helyzet, hiszen ha egy nemzeti együttes kvótát szerez, akkor három vívó is indulhat egyéniben az ötkarikás játékokon.

– Sokan állítják, hogy egy címet mindig nehezebb megvédeni, mint először megszerezni. Ezt meg tudja erősíteni?

– A verseny előtt nem az újabb aranyérem lebegett a szemünk előtt, hanem lépésről lépésre akartunk haladni. Különböző karakterek alkotják ezt a gárdát, de szerencsére mindenki egy irányba húz, remek az összhang, a lányok nagyon szeretik egymást. Pusztai Liza, Szűcs Luca és Battai Sugár korábban az utánpótlás-tornákon is szállította a szebbnél szebb eredményeket. A rutinos Márton Annát kellett beépíteni, ami sikerült, ő igazi vezére ennek a négyesnek.

– Gyakorlatilag kijelenthető, hogy a női kardválogatott ott lesz a párizsi olimpián.

– Valóban a saját kezünkben van a sorsunk. A következő világkupákon a minél sikeresebb szereplés a cél, mivel a ranglistán meg szeretnénk őrizni az előkelő helyezésünket, sőt, az előrelépés ugyancsak motivál minket. Tavaly és idén az év legfontosabb versenyén remek teljesítményt nyújtottunk, ami mutatja, hogy jól sikerült a formaidőzítés. Miért ne jöhetne ez össze jövőre is?

– Sugi elmondta, eléggé kimerítő volt neki ez a szezon. Ön mennyire fáradt el az utóbbi hónapokban?

– Nekem is jól fog jönni a pihenő, bár erre kevesebb időm lesz, ugyanis Osváth Ricsi augusztus végén már vk-n indul. Ettől függetlenül próbálom a szünet minden percét kihasználni.

Biró Ádám

Fotók: Magyar Vívó Szövetség (Facebook)

Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

deac.hu

Szerző
Hasonló cikkek