Belföld
2023-08-01

Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

Közúton történő napi munkavégzésekkel kapcsolatos legfontosabb információkat foglaljuk össze az alábbiakban.

Rendezvény miatti korlátozás:

Győr-Moson-Sopron vármegyében, Lébény belterületén a Fő út pár száz méteres szakaszát lezárták, mert búcsút tartanak. Délután 4 óráig helyi önkormányzati utakon lehet kerülni. 

Gyorsforgalmi utak:

Az M1-es autópályán Tata térségében burkolat felújítás kezdődött. A 60-as és a 67-es km között a Hegyeshalom felé vezető oldalon a külső sávot újítják fel. A forgalom a belső sávon és az ellenkező oldal belső sávján halad. A főváros felé tartók a leálló és a külső sávon közlekedhetnek. 

Az M1-es autópályán, - Győr elkerülő szakaszán - a 104-es és a 114-es km között átépítették a terelést, így most Hegyeshalom felé tartókat a leálló sávra és az ellenkező oldal belső sávjára terelik. Budapest felé a külső és a leállósáv járható. 

Az M1-es autópályán, a komáromi szakaszon - a 123-as és a 128-as km között felújítási munkák miatt forgalomkorlátozásra kell számítani. Mindkét oldalon a forgalmat sávelhúzással terelik, irányonként két-két sáv járható.

Az M3-as autópályánKál térségében, a 97-es és a 104-es km között, valamint a mezőkövesdi szakaszon, a 123-as és a 129-es km között tart még a burkolatfelújítás. Mindkét helyen lezárták a jobb pályát, a Vásárosnamény felé tartókat az ellenkező oldal belső sávjára terelték, Budapest irányába a külső és a leállósáv vehető igénybe. 
- Fontos tudni, hogy a káli és a mezőkövesdi csomópont a Vásárosnamény felé vezető oldalon továbbra is zárva van, azokon sem le-, sem felhajtani nem lehet.

Az M3-as autópályán, 
- az emődi szakaszon is aszfaltoznak. A Budapest felé vezető oldalon, 148-as km-től a 152-es km-ig a belső sávot elkerítették a forgalom elől. Az ellenkező oldalon, ugyan ezen a szakaszon a belső és a középső sáv is zárva van. 
- hídjavítási munkát végeznek Polgárnál, a bal pálya zárása mellett. A 165-ös és a 176-os km között a Budapest felé tartókat átterelik az ellenkező oldal belső sávjába, így Vásárosnamény felé csak a külső sáv járható. 

Az M5-ös autópályán,
-Röszke felé, az 57-es és az 59-es km között a burkolat hézagait öntik ki. A külső sávot reggel 9.00-től 16.00-ig lezárják. 
- a sérült szalagkorlátot javítják ma napközben több helyszínen. Budapest felé, a 158-as km környékén készüljenek váltakozó sávlezárásra 7.30 és 12.30 között. Ezt követően a 129-es km-nél folytatódik a munka. 13.00 és 14.00 között csak a belső sáv lesz járható. Fokozott figyelemmel közlekedjenek! 

Az M5-ös autópályán Budapest felé, a 113-as km-nél aszfaltozás kezdődik, ezért várhatóan dél körül a Kiskunfélegyháza-dél csomópontban a lehajtó ágat lezárják. Kiskunfélegyházára csak a következő, Kiskunfélegyháza-észak csomóponton keresztül lehet lehajtani. 

Az M6-os autópályán, a Pécs felé vezető oldalon, a Bonyhád/Bátaszék/Baja csomópont közelében aszfaltoznak, 160-as és a 163-as km között a külső sávot lezárták. 

Burkolatfelújítás miatt két terelésen kell áthajtani az M7-es autópályán a fonyódi és a nagykanizsai szakaszon:
- a Letenye felé vezető oldalt a 161-es és a 166-os km között, majd a 204-es és a 208-as km között lezárták. Mindkét munkaterületnél az ellenkező, főváros felé tartó oldalon, egy-egy sávon halad a forgalom. 
Fontos tudni, hogy utóbbi terelés egy csomópontot is érint, ezért a Budapest felől érkezők a 206-os km-nél fekvő Nagykanizsa kelet csomópontnál nem tudnak lekanyarodni. A javasolt terelőutat a következő, Nagykanizsa centrum csomópont felé jelölték ki, ezt táblák is jelzik. 


Az M30-as autópályán, 
- felújítási munka miatt lezárták a Miskolc felé vezető oldalt, a 6-os és a 15-ös km között. A forgalmat az ellenkező, M3-as autópálya felé vezető oldalra terelték át, ahol irányonként egy-egy sáv járható. A lezárás érinti a 12-es km-nél lévő Hejőkeresztúri pihenőt, illetve a 14-es km-nél lévő Nyékládháza/Tiszaújváros csomópont kihajtó ágát is, ahol nem tudnak lehajtani. 
-Szikszó felé a 27-es és a 29-es km között javítják a burkolatot. A forgalmat az ellenkező, M3-as autópálya felé vezető oldal belső sávjára terelik, irányonként egy-egy sáv járható.

Az M35-ös autópályán a 8-as és a 16-os km között aszfaltoznak. A Berettyóújfalu felé vezető oldalt lezárták, a forgalmat az ellenkező M3-as autópálya felé vezető oldalra terelik át, ahol irányonként egy-egy sáv járható. 

Az M35-ös autópálya M3-as felé tartó oldalát, Debrecen térségében, a 42-es és a 35-ös km között aszfaltozás miatt lezárták. A forgalmat a pályával párhuzamosan futó úgynevezett gyűjtő-elosztó pályára terelik el.

Az M43-as autópályán a 16-os az 58-as km között a héten a burkolati jeleket festik újra. A munkaterületnél mindkét irányban a külső sáv zárása mellett dolgoznak 8 és délután 2 óra között. 

Főutak:

Az 1-es főúton, Mosonmagyaróvár határában, a 160-as km-nél körforgalmú csomópontot építenek. A fél útpályát lezárták, jelzőlámpa szabályozza a forgalmat. 

A 2-es főúton, Gödön, a 26-os km-nél útépítők dolgoznak és a vízvezetéket javítják. Útszűkületre, esetenként félpályás lezárásra számítsanak! 

A 3-as főúton,
- Gyöngyös nyugati határában, a Gyöngyöshalászra vezető út csomópontjánál útépítők dolgoznak. A főútról egyik irányból sem lehet behajtani Gyöngyöshalászra, illetve Gyöngyöshalászról sem lehet közvetlenül felhajtani a főútra! A településen belül mellékutakon lehet kerülni. 
- Miskolcon, a Zsolcai kapui szakaszon, a 186-os km-nél lévő Gömöri felüljárón 20 tonnás súlykorlátozás van érvényben. Az érintett járműveket kijelölt terelőútra irányítják. 

A 4-es főúton Abony és Szolnok között kátyúznak. A 89-es km-től a 93-as km-ig dolgoznak és napközben szakaszosan a fél útpályát lezárják, jelzőőrök segítik a közlekedést. 

A 4-es főúton, 
- Nyíregyházán a László utca és a Belső körút kereszteződésnél csomópont építési munkákat végeznek. A 276-os km-nél egy sávot lezártak a Nyírpazony felé vezető oldalon. 
- Székely térségében, építési munkák miatt útszűkületen kell áthajtani a 296-os km-nél. 

Az 5-ös főúton, Kecskeméten az Árpád körúton, a Petőfi Sándor utca csomópontját átépítik. A 86-os km-nél irányonként egy sáv járható. 

A 6-os főúton, 
- Dunaszentgyörgy déli határában, az új 512-es főút csomópontját építik. A 122-es km-nél félpályás lezárásra és jelzőlámpás irányításra készüljenek!
- Pécs belterületén a Nagy Lajos király útján, az Alsómalom utca kereszteződése előtt egy sávot lezártak a gázvezetékek rekonstrukciója miatt. 

A 10-es főúton az ürömi elágazás közelében a 11-es és a 12-es km között buszmegállót és gyalogos-átkelőhelyet építenek. Napközben 8.00 és 16.00 között 40 km/órás sebességkorlátozást vezettek be és útszűkületen kell áthajtani. Napközben gyakori a torlódás.

A 21-es főúton, 
- Szurdokpüspöki térségében garanciális burkolat javítási munkákat végeznek. A Pásztó felé tartók a 23-as és a 27-es km közötti szakaszon sávlezárásra készüljenek! 
- Bátonyterenyénél csomópontépítési munkákat végeznek. A 44-es km-nél a Pásztó felé vezető két sávot lezárták, a forgalom a szemközti oldalon, irányonként egy-egy sávon halad. 

A 22-es főúton, Szécsény határában akna fedlapok szintbe emelése miatt a forgalom csak egy sávon, irányonként váltakozva tud haladni a 39-es és a 40-es km között. 

A 23-as főúton, Bátonyterenyénél, közel 3 km-es szakaszon útépítés miatt a fél útpályát több helyen 2-300 m-es szakaszon lezárták, ami a délutáni órákban gyakran okoz torlódást.  

A 25-ös főúton, Szentdomonkos térségében a 47-es és az 50-es km között burkolatfelújítás miatt a főutat lezárták, a forgalmat elterelik. A kerülőutat táblák jelzik. 

A 26-os főúton, 
- a Sajószentpéter határában lévő körforgalom előtt az új, 260-as számú főút építéséhez kapcsolódó munkálatok miatt a Miskolc felől érkezők elől a 11-es és a 12-es km között lezárták a külső sávot.
- megváltozott a forgalmi rend Kazincbarcikán, a 26-os főút és a Jószerencsét út kereszteződésében, az épülő körforgalom miatt. A főutat Bánréve irányába, a benzinkúttól a csomópontig egyirányúsították. A Miskolc felé tartóknak a Jószerencsét útra kell elkanyarodniuk és a Szent Flórián tér érintésével visszatérni a főútra. Fontos tudni, hogy a benzinkútnál nem lehet balra kanyarodni Múcsony felé, így a Bánréve felől érkezők - Múcsony felé - is ezt az útvonalat használhatják. Múcsony irányából Bánréve felé meghagyták a kanyarodás lehetőségét. A megváltozott forgalmi rendre táblák és sárga burkolati jelek hívják fel a figyelmet. 

Debrecen közelében négysávossá építik át a 33-as főutat. A 99-es és a 103-as km között helyenként a fél útpályát lezárták és 30 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be. 

A 42-es főúton, Berettyóújfalu térségében építési munkák miatt, félpályás korlátozás vezettek be a 42-es km-nél.

A 44-es főúton, 
-Kecskemét közelében csomópont építési munkák miatt a 8-as km-nél a fél útpályát lezárták. Az erős forgalom miatt napközben gyakran alakul ki torlódás, főleg a belváros felé. 
- a 74-es km-nél a Szarvasi Holt-Körös hídon, felújítási munka miatt a fél útpályát lezárták. Munkaidőben jelzőőrök irányítják a forgalmat.

Az 51-es főúton, Dunavecsénél, a Kelédháti utca kereszteződésénél körforgalmú csomópontot alakítanak ki. A 72-es km-nél félpályás lezárásra és jelzőlámpás forgalomirányításra számítsanak!

Megváltozott a forgalmi rend az 52-es főúton, Kecskemét belterületén az 1-es és a 2-es km között. A főút Vízmű utca és az 5-ös főút (Árpád körút) közötti szakaszát a négysávossá bővítés következő fázisa miatt lezárták. Kerülni helyben, önkormányzati utakon lehet. A lezárt úton szakaszonként szervizutakat létesítenek az üzletek és ingatlanok megközelíthetőségének érdekében.


Az 55-ös főúton, Kisszállás térségében vasútépítési munkák miatt az 50-es km-nél fekvő vasúti átjárót lezárták. A forgalom a főúttal párhuzamosan kiépített terelőúton halad. 

Az 57-es főúton, Szajk térségében csapadékvíz elvezető hálózatot építenek ki, a 10-es km-nél jelzőlámpás forgalom irányítás mellett a fél útpályát lezárták. 

A szennyvízhálózatot építik Pécsen, az 58-as főút elején. A Tüskésréti útról csak kis ívben, jobbra lehet kikanyarodni az 58-as főútra, az Északmegyer dűlőt pedig teljesen lezárták.
Pécstől délre, Szalántán, szintén az 58-as főúton a szennyvízhálózatot építik. Az őszig tartó munkálatok a 12-es és a 15-ös km között félpályás lezárással járnak, jelzőlámpa irányít. 

A 63-as főúton, Cece település belterületén a 42-es és a 43-as km között kell félpályás korlátozásra számítani csatorna építése miatt. 

A 68-as főúton, Segesden fejlesztik a csapadékvíz-hálózatot, ezért a főutat az 50-es km-nél félszélességben lezárták. 

A 71-es főúton, Balatonfüred belterületén, a 38-as km-nél új körforgalmi csomópontot alakítottak ki, a befejező munkák mindkét oldalon sávlezárással járnak. 

A 76-os főúton, Zalacsány térségében, a 30-as és a 33-as km között több helyen is kábeleket fektetnek. A fél útpályát a munkaterületnél lezárják, szükség esetén jelzőőrös vagy akár jelzőlámpás irányítás is előfordulhat. 

A 82-es főúton, Győrben, a Szent Imre út és a József Attila út körfogalmában a gázvezetékek rekonstrukciója miatt kell forgalomkorlátozásra számítani. 

A 83-as főúton, Tét és Győrszemere között 2x2 sávossá bővítik az útpályát. Az 52-es km-nél félpályán halad a forgalom és jelzőlámpa irányítja az autósokat. 

A 84-es főúton, közel az országhatárhoz az M85-ös építéséhez kapcsolódó árok- és padkarendezési munkálatokat végeznek a 128-as km-nél, ezért Sopron felé egy sávot lezártak.

A 451-es főúton, a Csongrád és Szentes közötti Tisza hídon, a 31-es km közelében hídépítési munka miatt a fél útpályát lezárták. 

A 471-es főúton, Debrecen kivezető szakaszán, a 1-es és a 3-as km között 2x2 sávossá építik át az útpályát. Az előkészítő munkák miatt napközben sávlezárás követel figyelmet. 

Alsóbbrendű utak:

Győr-Moson-Sopron vármegyében, a Gyarmat-Csikvánd összekötő úton, a két település között az 1-es km-nél munkavégzés miatt az utat teljes szélességében lezárták. Tétszentkút felé lehet kerülni. 

Heves vármegyében, Gyöngyösön, a Vachott Sándor utca egy hosszabb szakaszát útépítés miatt lezárták a 21-es km közelében. A forgalmat a Deák Ferenc utca - Kertész utca - Püspöki utca - Pesti út - Róbert Károly utca - Mérges utca - Koháry út útvonalon terelik el. 
- Gyöngyös határában átépítik a Gyöngyös-Jászberény összekötő út elejét. Az Atkári utat a Pesti út és a Déli Külhatár utca között lezárták. A Kenyérgyár utca felé lehet kerülni. 

Pest vármegyében,
- Érden, a Törökbálinti úton csomópont építési munkákat végeznek. Az Iparos utcai körforgalom és a Szövő utca közötti utat egyirányúsították, így az csak Törökbálint felé használható. A Törökbálint felől érkezőket a környező utcákon át elterelik. A Szövő utca és a Takács utca között jelzőlámpás forgalomirányítást vezettek be, az autósokat irányonként váltakozva engedik el. Fontos tudnivaló, hogy a teljes útszakaszon 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be, és mivel a környező önkormányzati utcákban is hasonló korlátozás van érvényben, a nehézgépjárművek (7,5 tonnánál nehezebb járművek) csak az M7-es autópályán tudnak kerülni. Erre táblák is figyelmeztetnek. 
- Göd belterületén, a Duna úton felújítják az Ilka patak feletti hidat, ezért azt hónapokra lezárták. Helyben, önkormányzati utakon lehet kerülni, melyet sárga táblák jeleznek. 
- közműépítési munkákat végeznek a Solymárról a Hűvösvölgybe vezető út fővárosi szakaszán, ahol félpályás korlátozást vezettek be. Reggelente jelentős torlódások várhatóak Solymártól. 

Pest vármegyében, a Budakeszi-Zsámbék összekötő úton, Páty belterületén a burkolatot újítják fel, ezért a 7-es és a 9-es km között félpályás lezárást vezettek be. 

Baranya vármegyében, a Villány összekötő úton, Villány átkelési szakaszán, a 2-es km közelében a csatorna fedlapokat állítják helyre, ezért a fél útpályát lezárták. 

Komárom-Esztergom vármegyében, az Oroszlány-Bokod összekötő úton, Oroszlány és Bokod között, a 7-es km-nél egy közel 100 méteres szakaszon hídépítés miatt a fél útpályát lezárták. 

Vas vármegyében, megújul a Rábahídvég - Kisunyom összekötő út 1 kilométeres szakasza Sorokpolánynál. Munkanapokon 8 és 19 óra között az építéssel érintett útszakaszon csak a 86-os főút felől érkezők tudnak az építési területen áthaladni. Az ellenkező irányból, Rába-híd felől érkezőknek kerülni kell a Sorkifalud – Vasszécseny, illetve Nemesrempehollós útvonalon. A munkaidőn túli időszakokban jelzőlámpás forgalomirányítás mellett mindkét irányból lehet közlekedni. 

Veszprém vármegyében, 
-a Lepsényt Pétfürdővel összekötő úton, Csajág belterületén, a Csajági Bürkös-réti-patak hídját felújítják. A 7-es km-nél félpályás lezárást vezettek be. Fontos tudni, hogy a munkavégzés ideje alatt a balatonfőkajári csomópont és a berhidai csomópont között 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be. Kerülni a Berhida-Papkeszi alsóbbrendű útvonalon, valamint a 710-es főúton lehet. 

Kompközlekedés:

A balatoni komp nyári menetrend szerint közlekedik. Szántód révből 6.40-től 23.20-ig jár, Tihany révből pedig 7.00-tól 23.40-ig szállítja a járműveket 40 percenként. 

A Dunán a Neszmély - Dunaradvány közötti komp újra üzemel. 

Továbbra sem közlekedik a komp:
- a Tisza középső szakaszán Vezseny és Martfű, ,
- a Dunakanyarban, Pilismarót-Basaharc és Szob között 
- a Dunán, Tököl és Százhalombatta között szakemberhiány miatt bizonytalan ideig,
- a Szamoson, Szamossályi és Porcsalma között, illetve
- a Sajón, Girincs és Sajószöged között 
- A Tisza alsó szakaszán a Csongrád és Csépa közötti komp nyári üzemszünet miatt nem közlekedik. 

ÚJ! Tiszaroff és Tiszasüly között viszont tegnap óta újra jár a komp. 

Kamionstop:

A kamiontilalom ezen a hétvégén augusztus 5-én, szombaton 15 órától augusztus 6-án, vasárnap 22 óráig lesz érvényben.
A külföldről hazatérő nehéz tehergépjárművek az államhatártól a magyarországi telephelyig, vagy az első lerakóhelyig „elgurulhatnak” júliusban és augusztusban a kamionstop ideje alatt is, azonban nem vehetik igénybe a kormányrendelet 3. mellékletében felsorolt útszakaszokat.

Egyéb forgalomkorlátozások:

Jelentős, több hónapon át tartó felújítási munkát végeznek a magyar-szlovák határszakaszon, a Vámosszabadi határátkelőhelyen, a 14-es főút végén fekvő Medve-híd szlovákiai oldalán. A munkavégzés miatt a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek nem hajthatnak át a hídon, számukra a 13-as főúti monostori határhíd felé jelöltek ki kerülőutat.

Az országos közúthálózaton napközben sokfelé dolgoznak az útpadka és rézsű helyreállításán. A mozgó tereléssel járó lezárásnál fokozott óvatossággal vezessenek! Továbbá figyeljék az előjelzéseket és csak akkor előzzék meg a munkagépeket, ha biztonságosan vissza tudnak sorolni a forgalmi sávjukba!

 

Összeállította: Kemenesy Judit / utinform.hu

A bajnoki nyitányon is Loncar volt a nyerőember

Dávid László: Lépésről lépésre akartunk haladni

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek