Sport
2022-06-11

Nemzetek Ligája: Egy pont Németország ellen

Egy gyors gólváltás után már az első félidő elején kialakult a végeredmény, így Marco Rossi együttese döntetlenre végzett a német válogatottal.

Marco Rossi együttese az angolok elleni győzelmet követően egygólos vereséget szenvedett a regnáló Európa-bajnok olaszoktól kedden a Nemzetek Ligája 2. fordulójában. A következő játéknapon újabb nehéz ellenfél várt válogatottunkra, ugyanis szombaton a négyszeres világ és háromszoros Eb győztes Németország ellen léptek pályára Szoboszlaiék.

Mióta Hans-Dieter Flick vette át a Nationalelf irányítását, még veretlen a válogatott, tizenegy mérkőzésből nyolcat megnyertek, háromszor pedig döntetlenre végeztek. A Nemzetek Ligájában megosztoztak a pontokon az olaszokkal és az angolokkal, így a mieink mögött a 3. helyről várhatták a szombati párharcot. Bár mindkét találkozón egy-egy alkalommal vették be ellenfeleik kapuját, gólarányuk imponáló (36-5), mely jól mutatja támadósoruk és védelmük hatékonyságát.

Eléggé vissza kellett lapozni a naptárban, hogy megkeressük azt a dátumot, mikor nemzeti csapatunk utoljára legyőzte a németeket, egészen 2004 júniusáig. Akkor a portugáliai Eb-re készülve, Kaiserslauternben sikerült Thorgelle duplájával 2-0-ra nyerni a „sasok” ellen. Az összecsapás előtt abban reménykedtünk, a következő sikerre nem kell 60 évet várni és hazai pályán újabb bravúrnak örülhetünk. De már a 2021-es kontinensviadalon elért 2-2-es döntetlennel is kiegyeztünk volna.

Marco Rossi három helyen változtatott csapatán, ismét Gulácsit állította a gólvonalra, a védelem jobb oldalán Fiolát, míg a középpálya tengelyében Stylest jelölvén a kezdőbe. A mérkőzés iránt hatalmas volt az érdeklődés, elővételben elkelt az összes jegy, így 67.000 néző előtt léptek pályára a csapatok.

A spanyol játékvezető, José María Sánchez jelére Szoboszlai indította útjára a labdát. Jobban nem is kezdődhetett volna a mérkőzés, már a 6. percben megszerezte a vezetést Magyarország: Fiola beadása után Sallai az ötösről fejelt kapura, Neuer kezéről viszont Nagy Zsolt elé került a labda, aki a léc alá bombázott (1-0). Nem örülhettünk sokáig az előnynek, szinte azonnal egyenlítettek a németek: Orbán és Szalai Attila nem értette meg egymást, Hofmann pedig lecsapott a labdára és a kimozduló Gulácsi mellett az ötösről hálóba lőtte a játékszert (1-1). A gól után átvette a játék irányítását a Nationalelf, próbálták nyomás alá helyezni csapatunkat, míg a mieink gyors kontrákat vezetve igyekeztek eljutni Neuer kapujáig. Sallai előtt adódott ígéretes lehetőség, ám közeli lövése elakadt Raumban.

Nem sokra rá Fiola ültette hintába Raumot, majd lőtt középre, ám Neuer vetődve felszedte a labdát. Helyzetre helyzetekkel válaszoltak a németek, kétszer is veszélybe került Gulácsi kapuja, ám a gólok számában nem történt változás. Bár a vendégek birtokolták többet a labdát, a mieink partiban voltak ellenfelükkel, Sallai és Fiola nem egyszer hozta zavarba a fehérmezesek védelmét. Raum borzolta a magyar szurkolók idegeit, ám tekerése, még ha kevéssel is, de a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret. Az iramra nem lehetett panasz, nagy tempót diktáltak a csapatok, felváltva kerültek veszélybe a kapuk. A félidő zárásaként Fiola lőtt az ötös sarkáról, ám Neuer lábáról kipattant a labda. Többre már nem maradt idő, a játékvezető véget vetett, az első 45 percnek, 1-1-es állásról várhatták a felek a folytatást.

A negyedórás pauza leteltét követően változatlan összeállításban kezdték a második félidőt a csapatok. Az első percekben a németek próbáltak veszélyeztetni, majd a mieink adtak munkát a vendégek védelmének, ám egyik hálóőrnek sem kellett megcsillogtatni tudását. Hans-Dieter Flick együttese játszott fölényben, de fiaink tökéletesen lezárták a területeket, a mélységi indításokat jól reagálták le, így kapunk nem került veszélybe.

A 72. percben hatalmas német helyzet maradt ki: Hofmann lépett ki a leshatáron, ám lövés helyett Wernert próbálta játékba hozni, aki elől Orbán az utolsó pillanatban szögletre mentett. Válaszul a csereként pályára lépő Ádám fejelt senkitől sem zavartatva kapura, Neuernek viszont magabiztosan ölelte magához a labdát. A 81. percben Gazdag tesztelte a német cerberust, 20 méteres löketét azonban a léc fölé tolta Neuer, majd Ádám fejesét már könnyedén hárította. A mérkőzés hajrájában mindkét fél próbálta bevinni a mindent eldöntő találatot, a kapuk viszont az ötperces hosszabbításban is érintetlenek maradtak, így a csapatok megosztoztak a pontokon.

Nemzetek Ligája 3. forduló

Magyarország – Németország: 1-1 (1-1)

Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy Á., Styles (Vécsei 87’), Nagy Zs. (Nego 69’) – Sallai R. (Gazdag 76’), Szoboszlai – Szalai Á. (Ádám 69’)

Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Németország: Neuer – Kehrer, Süle, Schlotterbeck – J. Hofmann (Nmecha 84’), Goretzka (Gündogan 69’), Kimmich, Raum – Havertz (Adeyemi 84’), Musiala (Brandt 78’) – Werner (Müller 78’)

Szövetségi kapitány: Hans-Dieter Flick

Gólszerzők: Nagy Zs. 6’ ill. Hofmann 10’

Fotó: Mravik Gusztáv/NSO

Tovább bővült Hajdú-Bihar kerékpárút-hálózata

DKV –Spanyolországban tesztelték a szállító robotot

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek