Sport
2021-11-10

György József a jégkorongcsapat új vezetőedzője

A 43 éves szakember 2006 óta részese a sportág debreceni életének. Korábban a DHK utánpótláscsapataival szép sikereket ért el.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a szakmai munkáért felelős David Musial és a klub közös megegyezéssel szerződést bontott egymással.

A vezetőség nem tétlenkedett, máris megtalálta a cseh tréner utódját. Olyan szakembert szerettek volna a felnőttcsapat élére, aki régóta dolgozik Debrecen jégkorongsportjában, és kiemelt figyelmet fordít az utánpótlásra. A 43 éves György Józsefre esett a választás, akinek nemcsak az lesz a feladata, hogy az első gárda minél sikeresebben szerepeljen, hanem a tehetségek fokozatos beépítése is a célok között szerepel. Az új szakvezetőt ma sajtótájékoztatón mutatták be a média képviselőinek.

Elsőként Lóczi Lászlóné Kovács Marianna szólalt fel, aki elmondta, a csapat teljesítménye rosszul alakult ebben a szezonban, és nem igazán sikerült ebből a helyzetből kimozdulni.

A gárda mentális mélypontra került, a szurkolók is hangot adtak elégedetlenségüknek, végül közös megegyezéssel jutottunk arra, hogy váltani kell” – fogalmazott a DEAC ügyvezetője.

Fodor András beszámolt arról, hogy György József 2006 óta dolgozik a debreceni jégkorongban, a DHK-nál szinte az összes korosztályt végigvitte, és kiemelkedő sikereket ért el.

Az, amit György József képvisel, jól kamatoztatható a DEAC felnőttcsapatának életében. Ezzel beállunk a sorba, hiszen itthon általános tendencia, hogy az utánpótlásból kikerülő magyar edzők megkapják a lehetőséget, és nagyon szépen megállják a helyüket” – mondta Fodor András.

György József elmondta, váratlanul érte a felkérés, óriási kihívás számára az új feladatkör.

Köszönöm a bizalmat, remélem, sikerül élnem vele, a tudásom legjavát próbálom majd nyújtani – kezdte György József. – A legfontosabb az lesz a következő napokban, hogy megismerjem a játékosokat, és ők is engem. Az első edzésen már túl vagyunk, nagyon jó hangulatban telt. Biztos vagyok benne, mindenki odateszi majd magát, hiszen a cél közös. A szurkolókat kérem, biztassák a csapatot, mi pedig megígérjük, hogy szívvel-lélekkel küzdünk az utolsó pillanatig. Célom, hogy minél több játékost megmozgassak a mérkőzéseken, a négysoros játék felé hajlok, hogy tudjunk tempót diktálni, és kiszolgálni a közönséget. Emellett szeretnénk beépíteni azokat a tehetségeket, akikről tudjuk, nincsenek messze a felnőttszinttől, és fokozatosan lépegetve fel tudják majd venni a legmagasabb osztály ritmusát” – zárta az új vezetőedző.

 


György József bemutatása

Játékoskarrier

György József Sándor 1978. június 5-én született Gyergyószentmiklóson, ahol 1984-től 1997-ig a helyi hoki klubot erősítette. 1995-ben a lengyelországi Sosnowiecben rendezett U18-as Európa-bajnokságon bemutatkozott a román nemzeti csapatban, 1996-97-ben pedig a junior korosztályban a csíkszeredai, illetve a tallinni világbajnokságokon öltötte magára a válogatott mezét. Bekerült a román felnőtt nemzeti együttesbe is, 2003-2004-ben részt vett a budapesti és a gdanski világbajnokságon.

Az 1995-96-os szezonban még a gyergyóiak játékosa volt, majd az egyetemi évei (1997-2001) alatt a bukaresti egyetemi csapatban játszott. 2001-ben visszatért szülővárosába, 2006-ig volt tagja az erdélyi együttesnek (amellyel 2002-ben román bajnoki bronzérmet szerzett), majd Debrecenbe költözött, és 2013-ig a DHK-ban ütötte a korongot. A klub játékosaként öt bajnoki címet nyert az OB II-es bajnokságban.

 

Edzői pályafutás

Az angol, román és német nyelven beszélő György József szakirányú végzettségeit a bukaresti Sport- és Testnevelési Akadémián szerezte, 2001 júniusában végzett, azóta főállású jégkorongedzőként dolgozik. Diplomájának megszerzése után szülővárosában ténykedett, mint utánpótlásedző, és 2005-ben U14-es országos bajnoki címig vezette csapatát. 2006 és 2013 között korosztályos edzőként is segítette a Debreceni HK csapatait, végigjárta az utánpótlás-bajnokságok teljes vertikumát. A 2013-14-es szezonban Glen Williamson és Mayer Péter mellett dolgozott az U16-os magyar válogatottnál. A 2018-19-es idényben az U18-as, egy évvel később az U21-es korcsoport edzője lett, miközben dolgozott az U15-ös és az U14-es válogatottak mellett is Jim Brithen és Mayer Péter társaságában.

 

Kiemelkedő eredmények

– 2006 és 2013 között a DHK-val – mint játékos-edző – öt alkalommal nyert bajnoki címet az OB II-ben

– U20-as edzőként harmadik helyen végzett csapatával a magyar, és negyedik helyen a szlovák 1. bajnokságban

– 2016-17-ben az U14-es korosztállyal hazai jégen lett bronzérmes

– 2017-18-ban az U16-os gárdával a 4. pozíciót szerezték meg, míg a 2018-19-es szezonban az ifikkel ért el bronzérmet, szintén a magyar pontvadászatban

– az idei szezonban a juniorbajnokságban szereplő csapattal öt mérkőzésen van túl, ebből négyet megnyert a DHK

 

György József segítője Kecskeméti Áron lesz, aki 2018 óta David Musial mellett is dolgozott másod- és kapusedzőként.

Segítség megváltozott munkaképességűeknek

Aszfaltoznak a Mézeshegy és a Pipóhegy utcákon

deac.hu

Szerző
Hasonló cikkek