Debrecen
2021-11-10

Aszfaltoznak a Mézeshegy és a Pipóhegy utcákon

Lakossági kezdeményezésre, Debrecen önkormányzatának saját beruházásaként valósul meg a Mézeshegy és Pipóhegy utcák aszfaltozása.

Papp László, Debrecen polgármestere, Pósán László országgyűlési képviselő és Türk László önkormányzati képviselő minderről sajtótájékoztatón számolt be 2021. november 10-én.

Amint azt Papp László elmondta, nagy örömére szolgál, hogy végre elkezdődhet ezeknek az utcáknak, valamint az őket összekötő két útszakasznak a szilárd burkolattal való ellátása. Mint felidézte, 2017-ben Türk László önkormányzati képviselővel együtt egy utcafórum keretében ígérték meg azt az itt élőknek, hogy megoldást találnak az utcák aszfaltozására. Az elmúlt négy év során ezzel kapcsolatban nagyon sok – például a nyomvonalat, az út szélességét, tulajdonjogi kérdéseket érintő – problémát kellett megoldani. Az utolsó tulajdonjogi akadály 2021 augusztusában hárult el. Az útépítési munkák kivitelezésének lehetőségét nyílt közbeszerzési eljárás keretében a Kuszi Kft. nyerte el. A beruházás költsége bruttó 189 millió forint, melyet az önkormányzat saját forrásból finanszíroz. A Mézeshegy és a Pipóhegy utca 3,5 méter szélességben kap aszfaltburkolatot, mindkét oldalon 0,50-0,50 méter széles útpadka kialakításával. A beruházás keretében a Mézeshegy utcán a Vámospércsi út irányából 154 méteren zárt csapadékvíz-elvezető rendszert építenek ki, ami a meglévő rendszerhez csatlakozik. A Pipóhegyutcán a Vámospércsi út irányából mintegy 90 méteren zárt csapadékvíz-elvezető rendszert építenek ki. A kivitelezési munkálatok során a két utcát összekötő két kisebb szakasz aszfaltozása és vízelvezetése is megtörténik. A munka várhatóan 2022 nyarára befejeződik.

Papp László az érintett utcák lakóitól a kivitelezés hónapjaira türelmet kért. A megújult utcák nem csak közvetlen környezetük, de a keleti városrész közlekedési feltételeit is javítják majd.

Pósán László országgyűlési képviselő elmondta: azért nehéz számos utcában az útépítéshez megfelelő feltételeket kialakítani, mert – úgy, ahogyan a keleti városrészben is – egykoron itt kertségek voltak, melyek bár fokozatosan lakóterületté váltak, az utcák azonban haszonutak maradtak. Ezt a helyzetet nagyon nehéz átfogóan kezelni, mint amire egyébként a közelmúltban a júliatelepi utcák esetében már volt példa. Pósán László megköszönte a Mézeshegy és a Pipóhegy utca lakóinak azt, hogy sikerült meggyőzniük több ingatlantulajdonost, hogy az útépítés céljaira adjanak át területeket. Mindez mutatja, hogy egy közösség tagjainak összefogva sok mindent, sok jót el lehet érni.

Türk László önkormányzati képviselő 2017 óta követi figyelemmel az itt élők törekvéseit, s részletesen felelevenítette a most megkezdődött útépítés előtörténetét. Mint ennek kapcsán hangsúlyozta, jó, hogy a két utca nem két, hanem egy építési ütemben kaphat összesen közel 1000 méter hosszon szilárd burkolatot. Kiemelte: a közösség nagyon sokat tett azért, hogy 12 ingatlan kapcsán összesen 26 tulajdonost – több esetben egyenként – meggyőzzön az útépítéshez szükséges területek átadásáról. 

    

György József a jégkorongcsapat új vezetőedzője

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek