Sport
2021-01-05

DEAC foci: Cél a bent maradás

Január 4-én, hétfőn elkezdte a felkészülést a tavaszi szezonra a DEAC labdarúgó csapata. A tavalyi évről és az idei célokról Pöszmet Tiborral, a DEAC Futball Nonprofit Kft. sportigazgatójával beszélgettünk.

  • Mozgalmas évet zárt a DEAC labdarúgó szakosztály, illetve most már DEAC Futball Nonprofit Kft. Ez a mondat is mutatja, hogy sok változás volt 2020-ban. Kicsit menjünk vissza a tavaszi időszakra, amikor lejátszottatok egy mérkőzést, amit megnyert a csapat. Néhány nappal később a Magyar Labdarúgó Szövetség lezárta az NB III-as bajnokságot, ami azt jelentette, hogy az NB II-be jutott a csapat. Hogyan emlékszel vissza arra az időszakra?

 

Pöszmet Tibor: - Ez az időszak mindennek mondható csak tervezettnek, tervezhetőnek és szokványos évnek nem. Az első tavaszi meccset megelőzte egy érdekes időszak az edzőváltás szempontjából. Aztán jött az egymeccses tavaszi szezon, ahol Bárány Donát góljának köszönhetően megnyertük a mérkőzést, és azzal első helyen álltunk a tabellán, majd az MLSZ úgy döntött, hogy lezárja a bajnokságot, és a többi mérkőzést nem játszottuk le és felkerültünk az NB II-be. Itt is egy elég hosszú folyamat és egy elég hosszú nyár volt, ami nem csak a felkészülés, játékoskeret, szakmai stáb kialakítását tekintve volt az, hanem az elég komoly NB II-es licencelvárások tekintetében is. Alapítottunk egy új Kft.-t az egyetemmel és a klubbal közösen. Ezt követően volt egy felkészülési időszak is. Összességében egy nagyon mozgalmas időszak volt, már csak a tavaszi időszak is.

 

  • Az igazolásokra visszatekintve, itt nem csak a vírushelyez nehezítette meg a dolgotokat, hanem az a sajnálatos eset is, hogy a DVSC labdarúgó csapata kiesett az NB I-ből, és köztudott, hogy nagyon szoros a kapcsolat a két egyesület között. A Loki pedig vissza is hívta a kölcsönben szereplő játékosokat tőletek. Nem mellesleg pedig az NB II-re kellett összerakni egy csapatot, nem pedig az NB III-ra.

 

Pöszmet Tibor: - Kicsit még visszatekintve, nekünk azok az elmaradt tavaszi meccsek nagyon hiányoztak, hogy játszunk 6-8-10 rangadót még, és kiderüljön, hogy ki alkalmas az NB II-re és ki az aki esetleg nem. Emellett a többi csapat egy hosszú kihagyást követően ugyanazon a szinten folytatta az NB II-ben. nekünk pedig egy hosszú szüntet után kellett volna szintet lépnünk. Ez is megnehezítette a feladatunkat. Emellett, ahogy említette nekünk ebben az úgynevezett debreceni futballpiramisban van fontos szerpünk, és ott szeretnénk minél hasznosabb helyet betölteni. Lehetőséget szeretnénk teremteni a tehetséges debreceni fiataloknak, hogy minél hamarabb az első osztályban tudjanak bizonyítani. Ez a modell a DVSC kiesésével egy kicsit megváltozott és újra kellett tervezni. Több játékos is visszakerült a Lokihoz, itt kiemelném Bárány Donátot, aki a DVSC-ben is bizonyít. Az ő példája inspiráló lehet a többi fiatal számára. Ezek a tényezők nagy mértékben befolyásolták és átalakították a játékospolitikánkat és a játékoskeret kialakítását is. Emellett a vírushelyzet miatt a többi csapatnál a 23-25 fős keret helyett 30 játékos feletti keretekről beszélhetünk, és mivel sokkal több játékos van a csapatokban, így nehezebb igazolni. Ezt tapasztaltuk is a nyári időszakban. Úgyhogy ezek a tényezők hátráltattak minket az átigazolási időszakban.

 

  • Ezt követően augusztus elején elkezdődött a bajnokság. A nyáron kinevezett Balogh Pállal a kispadon. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az őszi szezon nem sikerült a tervek szerint. Ennek pedig az lett a következménye, hogy elvált a DEAC és a vezetőedző útja. Ha jól emlékszem az edzőváltásnál mondta, hogy valami hiányzott a csapat és a vezetőedző közötti kapcsolatból.

 

Pöszmet Tibor: - Igen, a Paliékkal semmiféle probléma nem volt, de mégis valami hiányzott. Új impulzus kellett a csapatnak. Rosszul kezdtük a szezont, több kulcsfontosságú mérkőzésen is apróságokon múlott a pontszerzés, esetleg a győzelem. Ezek a kis dolgok azt gondolom a rutintalanság vagy a tapasztalatlanság számlájára lehet írni, amiket az elmaradt tavaszi meccseken tudtunk volna megszerezni. Itt példaként említhetem a Soroksár vagy a Dorog elleni meccset. Sokszor ezek a hibák pont közvetlen riválisok ellen jöttek ki, mint például a Szolnok, a Kazincbarcika elleni meccsek. Sajnos ezek miatt is állunk ilyen rosszul, illetve szereztünk ilyen kevés pontot. Ehhez társul az, hogy a csapatnak idegenben nagyon nem ment, többször is közel voltunk a pontszerzéshez, de sajnos egyik esetben sem tudtunk pontot szerezni. Azt gondolom ezek azok, amiken mindenképpen javítanunk kell és akkor előrébb tudunk lépni

 

  • Ezután jött az újabb edzőváltás. Sándor Tamás került a kispadra. Vele a Magyar Kupában volt egy győzelem, illetve sikerült legyőzni például legyőzni a Soroksárt is. Hogyan várjátok a 2021 évet, aminek az elején lesz például egy Magyar Kupa mérkőzés is a DVSC ellen?

 

Pöszmet Tibor: - Január 4-én kezdjük a felkészülést. Ahogy említetted lesz egy Magyar Kupa mérkőzés a DVSC ellen. Az is egy fontos mérkőzés lesz számunkra, de nekünk most a bajnokság az elsődleges, és a bent maradás kiharcolása, de egy mérkőzést sem fogunk feladni.

 

  • Mit tudhatunk a játékoskeretről? Lesznek esetleg távozók, vagy új igazolások?

 

Pöszmet Tibor: - Folyamatosan egyeztetésben vagyunk több klubbal is, természetesen kiemelten a DVSC-vel is, hogy kik kerüljenek esetleg kölcsönbe hozzánk, és kik kerüljenek esetlegesen vissza a Lokihoz. Emellett egyeztetünk más klubokkal és szabadon igazolható játékosokkal is. Azonban most még korai lenne neveket említeni, hiszen az átigazolási időszak meg sem kezdődött, de folyamatosan dolgozunk ezen is.

Fotó: unideb.hu

MÁV-elnök-vezérigazgató: előrelépést hoz a vasút üzembiztonságában az idei többletforrás

Megújul a Petőfi tér Debrecenben

Marosi Zoltán

Szerző
Hasonló cikkek