MegMinden
2024-02-16

Globális felmelegedés

(agroinform.hu)

Legyőzhető a nagy bűnös, a metán?

A metánkibocsátás csökkentése jelenti a legközvetlenebb lehetőséget a globális felmelegedés rövid távú lassítására. A globális felmelegedés 30 százalékáért felelős a metán, amely a szén-dioxid után a második helyen áll az éghajlatváltozáshoz való hozzájárulása alapján, viszont annál sokkal hatékonyabban köthető meg – írja a vg.hu.

A légkörben sokkal kevesebb metán van, mint szén-dioxid, de a metán üvegházhatású gázként 84-szer erősebb. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) magyarázata szerint ez azt jelenti, hogy a metán sokkal hatékonyabban köti meg a hőt, ezért jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez. Azonban csak kb. tizenkét évig marad meg a légkörben, azaz 

az antropogén – emberi tevékenységhez köthető – metánkibocsátás csökkentése jelentősen lassíthatja az éghajlatváltozást.

A légkörben található metán 40 százaléka a természetben fordul elő, és a fennmaradó része az emberi tevékenység okozta szennyezés. Ennek a 60 százaléknak a harmada, azaz a teljes metánmennyiség ötöde az energiaszektorból származik. A metán káros az éghajlatra, a környezetre, továbbá helyi légszennyezőként és az ózonképződéshez hozzájáruló anyagként a légkörünkben előforduló természetellenesen nagy mennyiségben súlyosan veszélyes az emberi egészségre.

A metánkibocsátás csökkentése jelenti a legközvetlenebb lehetőséget a globális felmelegedés rövid távú lassítására. Az európai uniós célok alapján 2030-ig legalább 55 százalékkal kellene csökkenteni az Unió nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátását, 2050-re pedig cél a teljes klímasemlegesség.

A metánkibocsátás terén globális fellépésre van szükség, ugyanis az EU a globális, energiával kapcsolatos metánkibocsátásnak mindössze 6 százalékáért felel. A metánkibocsátásról szóló rendelet előírja a fosszilistüzelőanyag-importőröknek, hogy 2024 végétől metánkibocsátási adatokat kell szolgáltatniuk, amelyeket 2026-tól az országok teljesítményprofiljait tartalmazó uniós adatbázisban tesznek közzé. A metánkibocsátásra vonatkozó mérési, jelentési és ellenőrzési szabványokat 2027-től alkalmazzák.

A Globális Metán Vállalás 155 aláírója vállalta, hogy 

2030-ig 30 százalékkal csökkenti a globális metánkibocsátást.

Az eredeti írást itt találja.

Az eredeti írást itt találja.

Mourinho

Újabb Campus bejelentés: jön Martin Solveig és Gayle is

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek