MegMinden
2022-05-13

Perseverance

(origo.hu)

Elpusztul a Mars, belecsapódik a saját holdja.

A Perseverance marsjáró készített az elmúlt hetekben egy felvételt, amelyen a Mars krumplialakú holdja, a Phobos elhalad a Nap előtt, ezzel részleges napfogyatkozást idézve elő. A tudósok a jelenséget tanulmányozva alaposabban megismerték a hold pályáját, és azt, miként húzza az égitestet a gravitáció a vörös bolygó felé.

Az elemzések alapján a NASA kutatói úgy vélik, a Phobos halálra van ítélve. „Egyre közelebb kerül a Mars felszínéhez és több tízmillió év múlva be is csapódik majd a bolygóba. Az elmúlt két évtizedben a marsi napfogyatkozások vizsgálata segített jobban megérteni, miként is megy végbe e lassú halálspirál" – írták az amerikai űrügynökség kutatói a kiadott közleményükben.

A jó hír az, hogy a Phobos elkerülhetetlen pusztulása nem következik be egyhamar, ami azt jelenti, hogy az emberes Mars-expedíciót nem fogja befolyásolni az égitest haláltánca. A Perseverance jelenleg asztrobiológiai kutatásokat folytat, és az élet múltbéli nyomait keresi a vörös bolygón, eközben pedig megágyaz a jövőbeni Marsra szállásnak.

A Mars holdjai

A Marsnak két kis holdja van, a Phobos és a Deimos, amelyek viszonylag közel keringenek hozzá. Mindkettő szabálytalan formájú, átmérőjük kevesebb mint 30 kilométer. A nagyobbik, a Phobos mindössze hatezer kilométeres távolságban kering a Mars körül és enyhén spirál alakú pályáján folyamatosan közelít hozzá.

Összehasonlításképpen: a Föld Holdjának átmérője 3500 kilométeres és 400 ezer kilométer távolságban kering a bolygó körül.

Az eredeti írást itt találja.

Cserhalmi György

Závada Péter

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek