MegMinden
2024-02-16

Álmosság

(24.hu)

Ezért álmosodunk el esős időben

Bizonyára sokaknak ismerős az az érzés, hogy esős időben nincs kedve kimozdulni, és leginkább csak az ágyban töltené el az egész napot. Ez nem pusztán a lustaságnak köszönhető, a tudomány szerint ugyanis az eső elálmosítja az embert. Az IFLScience annak járt utána, miért van ez így.

Míg a napfényben jelenlévő UVA és UVB sugarak a szerotonin felszabadulását idézik elő, addig a tobozmirigyban csökken a melatonin termelése. Ez előbbit gyakran emlegetik boldogsághormonként, ám emellett az éberségért és a jó hangulatért is felel. A melatonint ezzel szemben épp arra használja a szervezet, hogy szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust azáltal, hogy többet termel az alváshoz, és kevesebbet az ébren maradáshoz.

Az esős időjárás azonban gyakran párosul sötét, heves esőfelhőkkel, amelyek csökkentik a napsugárzás mértékét. Ilyenkor ugyanaz történik, mint éjszaka: a szerotonintermelés csökken, míg a melatoninszint megnő.

Dr. Darius Loghmanee, az Advocate Christ Medical Center alvásspecialistája szerint az alvási vagy ébredési képességünket meghatározza a környezetünk. Ha például megszoktuk, hogy teljes sötétben alszunk el, nehéz átszokni ennek ellenkezőjére. Ez természetesen fordítva is igaz, többek közt ezért lehet bajunk a messzire történő utazás során az időeltolódáshoz való alkalmazkodással.

Az eső emellett a levegőt is megváltoztatja. A csapadék hatására megnő a páratartalom, ami azt jelentheti, hogy a szervezetnek keményebben kell dolgoznia a stabil belső hőmérséklet fenntartásáért. A légköri nyomást a megnövekedett páratartalom mellett a viharos viszonyok is befolyásolják. A viharokat általában alacsonyabb nyomás kíséri, ami csökkenti a levegő oxigénszintjét, így tehát, bár csak csekély mértékben, de az álmosság is lehet az oxigénhiány jele.

Végül az eső hangja is álmosságot vált ki az emberben, ugyanis ez rózsaszín zaj. A rózsaszín, hasonlóan a fehér zajhoz segíthet az alvásminőség javításában, révén állandó háttérzajt kelt, ami megakadályozza a zavaró hangokat beszivárgását. A fehér zajtól eltérően a rózsaszín zaj alacsonyabb hangmagasságú és nyugtatóbb, ami által még hatásosabb lehet.

Az eredeti írást itt találja.

Az eredeti írást itt találja.

Hibaelhárítási munkálatokat végeznek Burgundia utcán

Mesterséges intelligencia

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek