MegMinden
2022-11-04

Szabadság

(vg.hu)

Annyi szabadságot kapnak a szülők jövőre, hogy nem bírják majd a gyerekek.

A tervek szerint a gyerek hároméves koráig 44 nap szülői szabadság járhat 2023-tól. Ha ez három évre oszlik is el, így is jelentős plusz napot jelent. Igaz, pénz nem sok jár érte: a rendes fizetés 10 százaléka.

Ha az apasági szabadság bevezetése új fejezetet jelent 2023-tól a dolgozó apáknak, akkor a szülői szabadság bevezetésével egyenesen új világ köszönt be a munkavállalókra. Utóbbi talán a legfontosabb eleme annak nagyívű törvénymódosítási csomagnak, amelyet a kormányzat frissen nyújtott be a parlamentnek a foglalkoztatási tárgyú törvények átalakítása céljából.

A javaslat értelmében a munkavállalót gyermeke hároméves koráig 

negyvennégy munkanap szülői szabadság illeti meg.

Ez nemcsak elsőre, hanem másodjára is tetemes mennyiségű szabadságnak látszik. Ez ténykérdés, ugyanakkor az ördög ezúttal is a részletekben van. A csaknem 200 oldalnyi módosító áttanulmányozásából pedig az is látszik, melyek ezek a részletek.

Kinek jár a szülői szabadság?

A szülői szabadság igénybevételének feltétele, hogy a munkaviszony a gyermek születését vagy örökbefogadás esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követően egy éve fennálljon. Máskülönben egyéb általános kikötés nincs. A 44 napról szinte teljes egészében a munkavállaló dönt, az ő kérésére, az általa javasolt időpontban adja ki a szülői szabadságot a munkáltató. Az erre vonatkozó igényt legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt kell bejelenti. 

De azért természetesen van kivétel.

A munkáltató ugyanis kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szülői szabadság kiadását legfeljebb hatvan nappal elhalaszthatja. Ennek indokát és a kiadás általa javasolt időpontját a munkavállalóval írásban közli.

Mennyi pénz jár annak, aki a szülői szabadságát tölti?

A koncepció abszolút megnyerő egészen addig, amíg az anyagiak képbe nem kerülnek. A javaslat szerint a munkavállaló a szülői szabadság tartamára 

a távolléti díj tíz százalékára jogosult.

Ez nem sok, ráadásul csökkenteni kell az erre az időszakra a munkavállalónak megfizetett gyermekgondozási díj és a gyermekgondozást segítő ellátás összegével. A szülői szabadsághoz rendelt pénzügyi keretek már azt valószínűsítik, hogy a munkavállalók nem feltétlenül fognak két kézzel kapni az alkalmon. Ugyanakkor arra tökéletes megoldás, hogy előre tervezhető elfoglaltságokra – pláne, ha fogytán van a rendes szabadság – ezt használja fel a dolgozó. Csak, hogy világos legyen:

Az eredeti írást itt találja.

Hollandia

Kevin Spacey

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek