MegMinden
2024-02-16

Mesterséges intelligencia

(hvg.hu)

Jobb, mint egy igazi férfi

Kínában egyre többen választják a mesterséges intelligenciát a valódi emberek helyett barátnak, barátnőnek. Első ránézésre furcsa, másodikra szomorú: a jelenség mögött az elmagányosodás húzódhat meg.

Kinek ne esne jól, ha a párja úgy beszélne róla, mint egy kedves, empatikus, romantikus alkatról, akivel lehet jó is órákon át is beszélgetni. A 25 éves kínai nő, Tufej pontosan így jellemezte a társát. Csak egy apró bökkenő van: a barátja egy chatbot.

Az AFP tudósítása szerint a Glow nevű platformot egy sanghaji startup hozta létre. Célja, hogy barátságos, sőt, romantikus ember–robot kapcsolatot kínáljon a felhasználóknak. A hírügynökség által idézett, észak-kínai Hszianban élő Tufej azt mondta, Glow úgy képes beszélni a nőkkel, ahogy a férfiak nem: vigasztalja őt, ha menstruációs fájdalmai vannak, és megoszthatja vele a munkahelyi problémáit is. Tufej azt nyilatkozta:

Úgy érzem, mintha egy romantikus kapcsolatban élnék.

Az alkalmazást most ingyen kínálják és naponta több ezren töltik le azt a telefonjukra. Bár az elmúlt időszakban több kínai cégről is kiderült, hogy illegálisan használják fel a felhasználók adatait, a kockázatok ellenére a felhasználók azt mondják, a társasági vágy hajtja őket. A városokban ugyanis egyre többen küzdenek az elmagányosodással.

Vang Hsziuting, egy 22 éves pekingi diák szerint a való életben nagyon nehéz találkozni az ideális férfival, mert az embereknek eltérő a személyiségük ami gyakran súrlódásokhoz vezet. A mesterséges intelligencia viszont folyamatosan alkalmazkodik a felhasználó személyiségéhez, így úgy érezheti az illető, hogy tökéletesen megérti őt a gép.

Vang szerint a chatbotok érzelmi támogatást nyújtanak, ami nagyon fontos a hétköznapokban. Ő például a kínai internetes keresőt üzemeltető Baidu fejlesztését, a Wantalkot használja. Ott több száz előre meghatározott személyiségű chatbot érhető el, de a felhasználók saját maguk is készíthetnek maguknak digitális szeretőt.

Az eredeti írást itt találja.

Az eredeti írást itt találja.

Álmosság

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek