MegMinden
2024-02-11

Kálmán-nap

(filmtekercs.hu)

Jön az Ernelláék Farkaséknál „folytatása”

Tallinn után hamarosan idehaza is látható Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap. A rendező kapcsolati trilógiájának második darabja  március 14-én a Budapest Film forgalmazásában kerül a hazai mozikba. Kálmán szerepében Hajdu Szabolcs látható, feleségét pedig Tóth Orsi alakítja. 

Hajdu Szabolcs eredetileg három színdarabként létező kapcsolat trilógiájának első darabja, az Ernelláék Farkaséknál – melyet áprilistól újra játszanak a mozik – a gyermeknevelés körüli konfliktusokról szólt, a Kálmán-nap viszont az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó kapcsolati problémákat boncolgatja keserédes humorral. 

 

 

A történet elején Kálmánhoz és Olgához (Hajdu Szabolcs és Tóth Orsi) vendégségbe érkezik Levente és Zita (Szabó Domokos és Földeáki Nóra). A két negyvenes páros Kálmán névnapját készül ünnepelni, de a gyerekek iskolaváltásától gyorsan eljutnak oda, hogy igazából mindenki egy „se veled, se nélküled” párkapcsolatban él. Ernő (Gelányi Imre), a család ezermestere, többször sikeresen szakítja meg a párosok kapcsolati analizálását, de van, amin az összes jó szándékával együtt egy ezermester sem tud segíteni. 

Hajdu Szabolcs rendező szerint „Kálmán-nap története kiváló alkalmat ad a párkapcsolati árnyalatok feltárására. A film – mint minden művészet – végül is nem más, mint nyomozás, önazonosítási kísérlet. Az Ernelláék Farkaséknál című filmben a konfliktusok elsődleges forrása a gyermeknevelés körül forgott, a Kálmán-napban viszont az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó feszültségek és morális dilemmák kerülnek a középpontba. A történet megtévesztően egyszerű és hétköznapi, amit az apró részletek tesznek lenyűgözővé.” 

Kálmán-nap rendező-forgatókönyvírója és zeneszerzője Hajdu Szabolcs, az operatőr Bántó Csaba, a jelmezeket pedig Pető Kata készítette. A film vágója Zuzana Cséplő ASFS, a hangért Dusan Kozak volt a felelős. Produkciós menedzserek Gálovits Zoltán és Martina Agricolová.  Az alkotás létrejöttéért több co-producer fogott össze: Dan Wechsler, Andreas Roald, Jamal Zeinal-Zade, Szirmai Árpád, Rajna Gábor, Faragó Attila, Petrányi Viktória. A Kálmán-nap producerei Hajdu Szabolcs, Prikler Mátyás és Jim Stark voltak. A Kálmán-nap a Látókép Ensemble, az MPhilms és a Stark Sales produkciójában készült. A független film létrejöttét a Szlovák Audiovizuális Alap, illetve számos magyarországi egyéni és civil közösség támogatta.

Az eredeti írást itt találja.

További hat klinikára látogatott a kuratórium

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek