MegMinden
2022-10-24

Pelé

(sport.mandiner.hu)

Jézus, Pelé és a Coca-Cola!

 

A minden idők legjobb labdarúgójának tartott brazil futballgéniusz 82. születésnapját ünnepli. A Mandiner az alábbi színes összeállítással tiszteleg a legenda előtt – avagy stílszerűen 11 tény, amit mindenképpen tudnod kell Peléről!

1. Sokak számára közismert, hogy Pelé eredeti neve Edson Arantes do Nascimento. Az viszont már kevésbé köztudott, hogy édesapja eredetileg az Edison nevet adta fiának, így is kifejezve mekkora csodálója volt az amerikai feltalálónak, Thomas Edisonnak.

2. A brazil csillag kiemelkedő karrierje során 1363 mérkőzésen 1284 gólt szerzett, amivel bekerült a Guinness-rekordok könyvébe.

3. Az 1958-as svédországi, az 1962-es chilei és az 1970-es mexikói világbajnokságon is aranyérmet szerzett Brazíliával, ezzel a mai napig ő a világ egyetlen labdarúgója, aki három világbajnoki címmel büszkélkedhet - a válogatottban egyébként 92 mérkőzésen 77-szer volt eredményes.

4. Hiába büszkélkedhetett már 18 évesen világbajnoki címmel, a szigorú brazil törvények elől nem volt menekvés: egy évet húzott le sorkatonaként a hadseregben! Minderre egy interjúban így emlékezett: „Fantasztikus időszak volt! Legszívesebben a fiamnak és minden fiatal srácnak azt javasolnám, hogy vonuljon be, mert nagyon sokat lehet a hadseregben tanulni. Megtanultam főzni, mosni, vasalni, tisztelni másokat, de a legfontosabb, a fegyelem volt, ami rendkívül sokat segített a futballban is”

5. A brazil nép futballimádatára jellemző: Pelé mindössze 26 éves volt, amikor Sao Paulóban már szobrot avattak a tiszteletére!

6. Hihetetlen népszerűségére jellemző: amikor 1967-ben a polgárháború sújtotta Nigériában játszott bemutató mérkőzést, a szemben álló felek aznapra tűzszünetet hirdettek.

7. Pelé magáról számos olyan legendás mondatot nyilatkozott, amelyet a mai napig örökbecsű kincsként tartanak nyilván. Ezek közül két gyémánt: „Focistának születtem, mint ahogy Beethoven zeneszerzésre vagy éppen Michelangelo a festészetre és a szobrászatra” És a másik: „A világon három dolog van, amit mindenki ismer: Jézus, Pelé és a Coca-Cola!”

8. A világ legjobb labdarúgója természetesen számos kitüntetéssel büszkélkedhet: ő az első sportember, akit az UNESCO tiszteletbeli nagykövetévé nevezett ki, 1999-ben életművéért megkapta a Laureus Sportdíjat, vagyis a sport Oscar-díját, 2000-ben a FIFA (az argentin Diego Maradonával együtt) az Évszázad Játékosának választotta. Ugyanebben az évben ő lett a NOB által rendezett választáson az Évszázad Sportolója, a Time magazin pedig beválasztotta a XX. század száz legbefolyásosabb személyisége közé. 2014-ben a FIFA tiszteletbeli Aranylabdával jutalmazta.

9. Azt se hallgassuk el: bár Pelét a világ közvéleménye minden idők legjobb futballistájának tartja, a brazil sztár egy televíziós műsorban arra a kérdésre, hogy ki a jobb, ő vagy az argentin csillag, tömören csak ennyit válaszolt: „Egyértelműen Diego Maradona!”

10. Pelé számos alkalommal járt Magyarországon, de talán a legemlékezetesebb alakítása egy filmszerephez kapcsolódik: a John Huston által rendezett, 1980-ban forgatott Menekülés a győzelembe (Escape to Victory) című produkció révén számos világsztárral (többek között a színész Sylvester Stallonéval, az angol világbajnok Bobby Moore-ral, az argentin vb-győztes Osvaldo Ardilesszel) együtt több hetet is Budapesten töltött.

11. Pelé és a magyar futball legnagyobb csillaga, Puskás Ferenc élete számos alkalommal kapcsolódott egymáshoz: először 1959-ben, egy Real Madrid – Santos (5-3) mérkőzésen találkoztak. A két világsztár több gálamérkőzésen játszott együtt és több futballeseményen vettek részt közösen. Egyik kedvenc közös pillanatuk az volt, amikor egy ausztráliai nyári táborban – ahol mindketten oktatóként vettek részt – Puskás olyan bemutatót tartott a helyi gyerekeknek, amitől mindenkinek leesett az álla. Pelé elmondása szerint ezután mindenki számára egyértelművé vált, hogy Puskás Öcsi miért is minden idők egyik legnagyobb futball-legendája. Pelé szerepelt a Puskás Ferencről szóló Puskás Hungary című dokumentumfilmben is.       

Az eredeti írást itt találja.

Peregrine projekt

Erősödött a forint hétfő reggel

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek