MegMinden
2024-01-17

Diafilm

(kultura.hu)

Ki néz manapság diafilmet?

Nem kevesen! Reneszánszát éli a műfaj, amit Lendvai Gabriella, a Diafilmgyártó Kft. ügyvezetője számadatokkal is alátámasztott: 2023-ban 320 címből mintegy 230 ezer diafilmet adtak el. Pedig a hazai diázás első évtizedeiben egyáltalán nem a kisgyerekes családok jelentették a fő célcsoportot.

Méztermelés, A csodaburgonya, Az imperialista kémtevékenység, Lányok, asszonyok, gyertek traktorosnak – csak néhány diafilmcím egy rég letűnt érát illusztrálandó. Ezek alapján nem túlzás azt állítani, hogy a műfaj történelmi jelentőséggel bír, hiszen korrajzot adnak politikáról, gazdaságról, gondolkodásról; ám az alapításának idén 70. évfordulóját ünneplő Diafilmgyártó minden korban jóval több volt, mint a propaganda szócsöve.

Amit a diafilmekről tudni érdemes, kell vagy lehet, azt Bíró Ferenc mind tudja. Ahogy azt a jubileumi eseményeket beharangozó sajtóeseményen elárulta: 1974-ben a diafilmekből írta szakdolgozatát, tanára pedig akkor megjegyezte, a téma kimeríthetetlen. Ezt az elmúlt 50 év szisztematikus munkája igazolja, a Fővárosi Szabó Ervin és az Országos Széchényi Könyvtár egykori munkatársa ugyanis megszállottan gyűjti a valaha megjelent diafilmkiadványokat, technikai eszközöket és relikviákat, azokat digitálisan feldolgozza és mások számára is elérhetővé teszi. Mint elmondta: az OSZK-ban körülbelül 2000, a Virtuális Diamúzeum itt elérhető honlapján aktuálisan 4370 diafilm böngészhető és kattintható végig.

Az eredeti írást itt találja.

Természettár

A végén úszott el a Rába-parti parti

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek