MegMinden
2023-10-27

Monetáris tanács

(magyarnarancs.hu)

Csökkent a jegybanki alapkamat.

A monetáris tanács döntése alapján 12,25 százalékra.

któber 24-ei ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa 12,25 százalékra csökkentette az eddig 13 százalékos alapkamatot. A tanács a kamatfolyosó alsó és felső szélét ugyanígy 0,75 százalékponttal tolta lejjebb – írja a hvg.hu.

A lap emlékeztetett, 2020 júliusa óta nem fordult elő, hogy a jegybank csökkentette volna az alapkamatot, akkor 0,6 százalékos szintre mérsékelte. 2021 júniusától innen indult a kamatemelési ciklusaminek a vége 13 százalék lett 2022 szeptemberében, majd egy kamatemelés utáni kamatemeléssel 18 százalék. 

Idén szeptemberben már nyilvánvaló volt, hogy közel az alapkamat csökkentése: a ráta régiós összehasonlításban rendkívül magas, közel duplája a cseh és lengyel irányadó kamatoknak. Az alapkamat csökkentésének menetéről az MNB nem adott érdemben iránymutatást azon túl, hogy Monetáris Tanács óvatos, adatvezérelt megközelítést fog alkalmazni, vagyis hónapról hónapra döntenek, csökken-e egyáltalán az alapkamat, és ha igen, mennyivel.

A jegybank ugyanis fenntartja, hogy az infláció letörése érdekében pozitív reálkamatra van szükség 

– tehát az infláció mértékénél magasabb kamatra. Emellett a kamatdöntésekkor különösen figyelnek majd a pénzpiaci stabilitásra, vagyis a forint árfolyamára, illetve fontosak lesznek a kamatvárakozások, vagyis hogy a piacok, elemzők milyen kamatszintre számítanak. Jelenleg a konszenzus év végére 11 százalék környékére várja az alapkamat szintjét. A portál szerint a mostani kamatdöntés inkább nagynak tekinthető, mivel az elemzői várakozások szerint nulla és egy százalékpontos csökkentés közt bármi elképzelhető volt, ebben a sávban viszont a 0,75 magas értéknek számít.

Az eredeti írást itt találja.

Hun Bodó János

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek