MegMinden
2022-07-19

Philip K. Dick

(gnlszinfolt.blog.hu)

Ha Hitler nyerte volna a háborút…

Hatvan évvel ezelőtt, 1962-ben jelent meg a hidegháború egyik legsúlyosabb évében Philip K. Dick A ember a magas kastélyban (The Man on the High Castle) című regénye, amely elképzeli, hogy az egész világ a nácik uralma alá került.

Az író nemcsak azt vizionálja, hogy Hitler győzött Európában, hanem leigázta Ázsiát, Óceániát és Afrika nagy részét is, ahol súlyos népirtásokat követtek el. A Repubblica kiemeli azt is, hogy a szövetséges Olaszországnak is csatlós szerepet szántak, ahogyan ez valószínűleg így is lett volna.

A négy területre osztott Egyesült Államoknak sikerült túltennie magát a faji konfliktusokon – a valóságban a regény megjelenése után még csak két évvel lépett életbe az első polgárjogi törvény – de fenntartották korábbi izolacionista politikájukat. Franklin D. Roosevelt merénylet áldozata lesz (igaziból is megpróbálták őt megölni), és a New Deallel nem sikerült legyőzni a nagy gazdasági válságot. Bár a történet zömmel a Csendes-óceán partjainál játszódik, Dick hosszasan ír a Harmadik Birodalom technológiai fejlődéséről. A német tudósoknak sikerül előállítaniuk a hidrogénbombát, és nekiláttak a Hold, a Vénusz és a Mars gyarmatosításának.

Csakhogy Adolf Hitler szifiliszben megbetegszik, ezért helyét Martin Bormann veszi át, őt azonban Joseph Goebbels öleti meg és ő lesz az abszolút vezér. A történetben nincs jelentős szerepe Hermann Göringnek, szemben Reinhard Heydrich-hel és Arthur Seyss-Inquarttal. A történelmi Heydrich a megszállt Csehszlovákia helytartója, a „végső megoldás” kidolgozója volt, kíméletlensége, hatalomvágya miatt még Hitler is félt tőle, születtek azóta olyan elméletek, hogy 1942-ben nem is a cseh ellenállóktól kapott lövésekbe halt bele, hanem Heinrich Himmler SS-vezetőnek Hitler parancsára hozzáküldött orvosa végzett vele. Seyss-Inquart az Anschluss után Ausztria kormányzója, majd Hollandia gauleitere lett, 120 ezer hollandiai zsidó halála szárad a lelkén. 1946-ban a nürnbergi perben háborús bűnösként halálra ítélték és kivégezték. A regényen belül van egy másik regény, amit a történet szerint a nácik betiltottak, miután ez az igazságról és a reményről szól.

Ezt Dick bibliai utalásokkal és a kínai Ji-Csingből (A változások könyve) vett gondolatokkal szövi át. Ebből derül ki, hogy a nácik elvesztették a háborút, hogy az olaszok átálltak az angolszász szövetségesekhez, ugyanakkor nála a kínai polgárháború nem Mao Ce-tung, hanem Csang Kaj-sek győzelmével ér véget. De ez a szál sem végződik optimistán: Dick elképzelni, hogy egyetlen szuperhatalom marad talpon, és minden kezdődik előlről a birodalomépítéstől a rasszizmusig, vagyis mindaz, amely ellen a szövetségesek összefogtak, hogy legyőzhessék a nácizmust. A gonosz kiirthatatlan és az emberek jobban szeretik a sötétséget a fénynél – írja a 40 éve elhunyt Philip K.Dick, és sajnos e vízió máig érvényes maradt.

Az eredeti írást itt találja.

Nem engedte ki a lakásból volt barátnőjét a debreceni férfi

Mucsi Zoltán

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek