MegMinden
2023-12-25

Pitvarfibrilláció

(egeszsegkalauz.hu)

Ebből tudhatja, hogy nagy a baj!

Mindenkinek megvan a saját ritmusa, amiből ha kizökken, akkor negatívan hathat rá. De honnan lehet tudni, hogy komoly a baj?

Legyen szó a mindennapi ritmusunkról, sportról, zenéről vagy az egyik legfontosabbról, az életet jelentő ritmusunkról: a szívünk ritmusáról.

pitvarfibrilláció szó hallatán a legtöbben nem tudják, miről van szó, pedig ez a leggyakrabban előforduló szívritmuszavar, ami hazánkban több mint 300 000 embert érint. A ma már népbetegségnek számító pitvarfibrillációval érdemes tisztában lenni, mert ez a betegség ötszörösére növelheti a stroke kialakulásának a kockázatát is.

Milyen tünetek utalhatnak szívritmuszavarra?

Szabálytalan és gyors szívdobogásérzet, fáradékonyság, légszomj, szédülés és mellkasi fájdalom jelezheti a betegséget. Sajnos előfordulnak olyan esetek is, hogy a szívritmuszavar tünet nélkül jelentkezik, ilyenkor csak orvosi vizsgálaton ismerik fel a betegséget. Az ilyen esetek azért veszélyesek, mert a betegek ki vannak téve a szívritmuszavar szövődményeinek.

A pitvarfibrilláció hat típusa

A tünetek általában ugyanolyanok minden típusnál, de a pitvarfibrilláció kategorizálása segít az orvosoknak a megfelelő kezelési típus kiválasztásában.

  1. Első alkalommal felismert
  2. Visszatérő - két vagy több alkalommal fellépő
  3. Paroxizmális pitvarfibrilláció – Ilyenkor a szívritmuszavar legkésőbb 7 napon belül magától megszűnik. Ezt a típust is komolyan kell venni, mert a néhányszor megjelenő pitvarfibrilláció állandósulhat.
  4. Perzisztens pitvarfibrilláció – A szívritmuszavar 7 napnál tovább áll fenn és nem múlik el magától így a beteg valamilyen kezelésre szorul.
  5. Hosszan perzisztáló – A szív szabálytalan ritmusa már több mint 1 éve fennáll.
  6. Permanens pitvarfibrilláció – A szívritmuszavar állandósult és már nem törekednek arra, hogy helyreállítsák a normál szívritmust.

A pitvarfibrilláció nem azonos a szívrohammal! Miben térnek el a tünetek?

A pitvarfibrilláció egyik legjellemzőbb tünete a szapora és ritmustalan szívdobogás, és ez különbözteti meg leginkább a szívroham tüneteitől. A szívroham bármikor bekövetkezhet, legjellemzőbb tünetei a szorító mellkasi fájdalom, fennállhat kisugárzó fájdalom a váll, a kar, a hát vagy akár a fogak, állkapocs irányába, továbbá az egyre sűrűsödő mellkasi fájdalom, légszomj, izzadás, megsemmisülés érzés, ájulás és hányinger figyelmeztet a szívrohamra.

Az eredeti írást itt találja.

Ékszer

2024 a Nap éve lesz

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek