MegMinden
2024-01-23

Munka

(economx.hu)

A négynapos munkahét diszkriminatív lehet.

Több okból is jelentős az esélyegyenlőség kérdése. Objektív érvekkel alá kell támasztani, miért jogosult egy munkavállaló a rövidített munkahétre – hangsúlyozta az Economx megkeresésére Farkas Margit. Amennyiben egyéb hasonló helyzetben lévő munkavállaló nem jogosult erre, a munkaidő-változás diszkriminációhoz vezethet.

Fontos, hogy a négynapos munkahétben dolgozó munkavállalók ugyanolyan munkakörülményeket és előnyöket élvezzenek, mint ötnapos munkahétben dolgozó kollégáik.

Emellett a részmunkaidős kollégákra is figyelmet kell fordítani, mivel a rövid munkahét munkaidő csökkenéssel jár a teljes munkaidőben foglalkoztatottak számára.

Vannak itt kérdések

Kiss-Mátrai Anita szerint a napos munkahét bevezetése számos kérdést vet fel. Jogi szempontból elsősorban meg kell határozni a munkaidő beosztást. A gyakorlatban két megközelítés jellemző: a teljes heti munkaórák száma változatlan marad, csak a munkaidő kerül szétosztásra kevesebb napra vagy a teljes heti munkaórák száma is lecsökken.

Mindkét eset jelenthet hosszabb munkanapokat, hogy kompenzálják a hiányzó ötödik napot, viszont nem szabad túllépni a törvényben meghatározott maximális napi munkaidőt.

munkajog szabályainak való megfelelés céljából lényeges kérdés a felszabadult munkanap státusza.

Ez több szempontból is jelentőséggel bír, például: a változás kapcsán szükséges-e munkaszerződést módosítani?

 
Továbbá: a négy munkanapon milyen óraszámban kell a munkavállalónak munkát teljesíteni, hisz a napi óraszám befolyásolja az osztószám (egy napra, vagy egy órára eső munkabér) meghatározását és ezáltal az egyes bérelemek (például: túlóra alap idő, távolléti díj) számítási módját.

Az eredeti írást itt találja.

Nagy genárció ?

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek