MegMinden
2023-10-24

Vége

(berek.hu)

Eltűntek a kék vércsék az Alföldről.

Október közepéig a kék vércsék utolsó példányai is elhagyták a Dél-Alföldet. Fokozottan védett ragadozó madaraink Afrika tájai felé tartanak.

Az őszi szinkronszámlálások alapján elmondható, hogy idén is az előző évekhez hasonló egyedszámban vonultak át és éjszakáztak kék vércsék a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Őszi gyülekezésük csúcsát szeptember 26-án rögzítették a Kárpát-medencében számoló szakemberek, ekkor több mint 6500 példány kék vércse éjszakázott a régióban, amiből közel 2200 példány választotta a Körös-Maros Nemzeti Park tájait. A térségben ellenőrzött éjszakázó helyeik közül idén is a Dévaványai-Ecsegi pusztákon regisztrálták a legnépesebb gyülekezőt. A Teleki-erdőnél a nemzeti park munkatársa szeptember 20-án 900-nál több kék vércsét számolt az alkonyatkor végzett szinkronszámlálása során.

Talán kevesen tudják, hogy a madarak egy jelentős része nem a hideg, hanem a táplálékhiány miatt vonul délebbi tájakra. Ez elsősorban a rovarokkal, kétéltűekkel és hüllőkkel táplálkozó fajokra vonatkozik, ilyen élelem ugyanis télen nem áll rendelkezésükre. Más fajok mellett például a fecskék, a gólyák és a kék vércsék is ezért vonulnak el ősszel.

A kék vércsék más ragadozó madaraktól eltérően jelentős mennyiségben fogyasztanak kisebb-nagyobb rovarokat, szöcskéket, lótücsköket. Szeptember végén és október elején, közepén között hagyják el hazánkat, s indulnak Afrika délnyugati tájaira, ahol aztán több milliós csapatok is összegyűlnek. Nálunk, a Dél-Alföldön rendszerint több százas, esetenként több ezres csapatokban gyülekeznek augusztus közepétől. Általában megvannak a már jól bevált éjszakázóhelyeik.

Madárhíradó

gólyák és a fecskék is úton vannak már, de a madarászokat most más tartja lázban: az ugartyúkok harmadszor is költésbe kezdtek. Az alföldi puszták felett pedig kígyászölyvek vadásznak. Noha a búbos bankáknak is sikeres évük volt, az elmúlt időszak legnagyobb ornitológiai izgalmát a világ egyik legritkább sirálya adta, amely bukkant fel a magyar égen, mely a második regisztrált alkalom idehaza. Korábban egy Hollandiában felbukkant, itthon gyűrűzött küszvágó csérről érkezett hír, illetve arról a szenzációról, hogy 68 év után újra költ hazánkban a kaccagócsér.

Míg a pásztorgémek idén is birtokba vették az alföldi költőhelyeiket, addig Péter-Pálkor a kakukkok már elnémulnak, a kis partimadarak pedig már szárnyra keltek. A szakembereket is meglepte, milyen magasan találtak vörösvércse fészket, fiókákkal. Meglepetéseket is tartogatnak a madarak. Harmadszor került szem elé hazánkban a pettyes kakukk, míg egy apró nádiposzáta ezer kilométert repült alig két hét alatt, egy vörös vércse pedig a muskátlik között landolt. A legfontosabb pedig az, hogy ne etessük a vízimadarakat, mert akár el is pusztulhatnak. Több meglepetést okoztak a madarak, sőt, különlegességek is felbukkantak a térségben.

Az eredeti írást itt találja.

Elismerések október 23. alkalmából

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek