MegMinden
2023-06-24

Képzőművészet

(librarius.hu)

Kultúrtörténeti kuriózum.

Egyenrangúan ábrázoltak egy fekete és egy fehér bőrű nőt egy 17.századi festményen

Egy 17. századi, kultúrtörténeti kuriózumnak számító festmény külföldre vitelét akadályozta meg egy brit kulturális bizottság – adta hírül pénteken a The Guardian brit lap online kiadása.

A Két hölgy allegorikus portréja (Allegorical Painting of Two Ladies) című festményén az ismeretlen művész a korszakban példátlan módon egyenrangú társként – hasonló öltözékben, frizurával és ékszerekkel -, arcukon szépségtapaszokkal ábrázolt egy fekete és egy fehér bőrű nőt.

A kultúrtörténeti kuriózumot bemutató leírás szerint az 1650 körül készült, a barokk festészet angol iskolájához tartozó mű feltehetően egy allegorikus moralizáló festmény, amely a természetes emberi küllem megváltoztatására szolgáló kozmetikumok használatát bírálja. A nők arcát borító szépségtapaszok akkoriban divatosnak számítottak ugyan, ám az általánosan elterjedt vélemény szerint a gőg bűnébe esett nők viselték.

A olajfestményt nem ismerték a művészettörténészek, míg 2021-ben egy angol főnemes hagyatékából fel nem bukkant egy árverésen. Értékét eredetileg kétezer és négyezer font (1,7 millió forint) közötti összegre becsülték, ám a hatalmas érdeklődés nyomán végül 220 ezer fontért (95 millió forint) kelt el. Az ismeretlen külföldi tulajdonossal az alkotás végleg elhagyta volna az Egyesült Királyságot, ám a kulturális támogatások szétosztására hivatott Arts Council műtárgykiviteli ellenőrző bizottsága nemzeti jelentőségűnek minősítette a festményt, és ideiglenesen leállította a tranzakciót. A művet egy díjnyertes hazai galéria, a Compton Verney vásárolta több mint 300 ezer fontért (129 millió forint).

A bizottság megállapította, hogy “szerencsétlenséggel” érne fel, ha a festmény elhagyná az országot, mivel “példátlan módon jeleníti meg a kozmetikumok használatának erkölcsiségével kapcsolatos kora újkori vitákat, a szépségideálról és a bőrszínről szóló diskurzusokat, a nemek hierarchiájával és a nők szerepvállalásával kapcsolatos kérdéseket, valamint a viszonyulást a faji és etnikai hovatartozáshoz, különösön egy olyan korban, amikor a kereskedelem és a gyarmati terjeszkedés révén egyre több globális kapcsolat alakult ki”.

A festményt jelenleg restaurálják és tanulmányozzák, a tervek szerint jövőre lesz látható nyilvános kiállításon.

Az eredeti írást itt találja.

Josh és Betti ft. Curtis

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek