MegMinden
2023-10-20

The Retirement Plan

(index.hu)

Teljesen elszaladt a ló Nicolas Cage-dzsel az új akciófilmjében.

Lassan eljön az ideje, hogy az Oscar-díjas Nicolas Cage-ről ne azt mondjuk, hogy a B-filmek királya, hanem inkább a Zs-kategóriás műfaj koronázatlan császáraként emlegessük – az 59 éves sztár láthatóan képtelen mostanában rendes szerepeket találni magának. A korai 2000-es években jobban ment még a dolog Nic Cage-nek, hisz nagyot játszott a Charlie Kaufman-féle Adaptációban, a Trükkös fiúkban, A nemzet aranyában, a Fegyvernepperben.

Aztán a nyerő szériának valahogy vége szakadt, bár voltak még olyan jól elsült filmjei a drámákban és komédiákban egyformán erős teljesítményre képes művésznek, mint a Ha/Ver, és bizonyos körökben A szellemlovas is kultikus lett, mostanában elvétve kapunk a Disznóhoz hasonló, élményszámba menő produkciókat tőle.

Cage-nek a tehetsége nem csorbult, tényleg inkább azok képtelenek felnőni hozzá, akikkel együtt dolgozik, ilyen volt idén a Renfield, amelyben Drakulát alakította zseniálisan a sztár, és most valami hasonlót láttunk most a The Retirement Plan című új akcióvígjátékban is, amit szeptemberben mutattak be az amerikai mozik, de máris elérhetővé vált online, akkorát bukott. A széles körben bemutatott Nicolas Cage-filmek közül ez hozta konkrétan a leggyengébb bevételt, szerény 745 ezer dollárt a nyitóhétvégéjén.

A The Retirement Plan egy kicsit olyan, mintha a kiégett és öreg John Wicket látnánk akciózni benne. Nicolas Cage karaktere, a 70. életévét taposó Matt éppen a tengerparton fetreng másnaposan a Kajmán-szigeteken, amikor odalép hozzá unokája, Sarah (Thalia Campbell) és a segítségét kéri. A kislány anyukája, azaz Matt lánya, Ashley (Ashley Greene) jó nagy slamasztikába került, belekeveredett az alvilágba, amely nem akarja elengedni őt. Nincs mit tenni, hősünknek ismét G. I. Joe-ba kell vágnia magát, és rendet tenni a rosszfiúk között, akik épp odafelé tartanak.

A film rendezője, Tim Brown elmondása szerint ő maga kereste meg Nic Cage-et a szereppel, sok reménye nem volt, de a színésznek tetszett a koncepció, miszerint sminkkel és parókával megöregítik, és egy bosszúálló nagypapát alakíthat a The Retirement Planben, egyszersmind a viccesebb oldalát megvillantva. Nic Cage nem is okoz igazából csalódást, a keménykedések, amiket letol, az akciózások valóban kreatívak, helyenként el is röhögi Matt megmozdulásain magát az ember. Nagy kár viszont, hogy a többi szereplő, a forgatókönyv és a rendezés se ér fel a sztár kvalitásaihoz. Emiatt picit olyan érzésünk lehet, mintha Nic Cage egy süllyedő hajóban próbálna egyedül evezni, vagy lapáttal próbálná megfordítani a Titanicot, nehogy az nekimenjen a jéghegynek.

A cselekmény és maga a csetepaté egy a rosszfiúk által nagyon vágyott pendrive körül forog, és a sztori komplexitása nagyjából egy Chat GPT vagy egy 8 éves kisgyerek által megírt szkriptét éri el. Épp ezért meglepő, hogy helyenként felbukkannak olyan brutálisabb megoldások, mint amikor Nic Cage karaktere valakit jelzőpisztollyal szájba lő, vagy egy szobába egyesével berángatva nyír ki tagbaszakadt maffiózókat. Ám, amikor épp elgondolkoznánk, hogy a The Retirement Plan mélyén, a sok szutyok alatt valahol egy jó film megbúvik, és nem a főszereplő az egyetlen értékelhető elem benne, akkor felbukkannak, bejönnek a képbe a mellékszereplők.

Az eredeti írást itt találja.

H. P. Baxxter

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek